Güncelleme Tarihi:
BUGÜN, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu olan UNESCO'nun aldığı kararla 2000 yılından bu yana kutlanan, "Dünya Anadil Günü". İlk kez 21 Şubat 2000 tarihinde kutlanan anadil günü nedeniyle bir demeç veren Berlin Eyaleti Eğitim Senatörü Jürgen Zöllner, anadilde eğitime destek verilmesini istedi.
Anadil desteklenmeli
Frankfurter Rundschau gazetesinde çıkan haberde Jürgen Zöllner, Almanya'da yaşayan göçmen kökenli çocukların ana dillerinin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda Eğitim Bakanları Konferansı (KMK) Başkanlığını da yürüten Jürgen Zöllner, "Göçmen kökenli gençleri özellikle sorunlu olaylarda görme ve onların beraberinde getirdikleri potansiyeli kabul etmeme gibi bir eğilimimiz var. Bunun artık son bulması gerekiyor. İki kültürde yetişen bir insan, iki kültürün yeteneklerini de beraberinde getirir. Bu şu ana kadar yeterince önemsenmedi" dedi.
Almanca bilmenin tartışılmaz bir şart olduğuna değinen Senatör Zöllner, "Ancak uyum tartışmalarını sadece bu konu üzerinde sınırlandıramayız, çünkü diğer dillere hakim olabilmek de büyük bir yetenektir" dedi.
Çok dil, az sorun
Geçtiğimiz yıl kasım ayından itibaren Berlin Eyaleti Eğitim Senatörlüğü görevini yürüten Jürgen Zöllner, "Almanya'da binlerce çocuk Türkçe, Arapça, Rusça veya Vietnamca konuşuyor. Bu mükemmel bir şey. Bu dil becerilerini köreltmememiz, tam tersine nerede yapabiliyorsak desteklememiz gerekir. Ve nerede ana dilde eğitim verilemiyorsa, örneğin, bir ülkeden yeteri kadar öğrenci yoksa o zaman bu noktaya yoğunlaşmamız gerekir. Neden eyalet eğitim bakanları bu konuda uzaktan öğrenim programı sunan malzemeler hazırlayıp bunu Almanya genelinde kullanıma sunmasın? Böylelikle azınlık dilleri de örneğin internet üzerinden öğretilebilir. Ne kadar çok dil konuşuyorsak gelecekteki sorunları o kadar çok aşabiliriz. Küreselleşme kapının önünde değil, içerde duruyor" dedi.
Anadili iyi bilen Almanca'yı iyi konuşur
Berlin'de çok sayıda iki dilli eğitim sunan başarılı Avrupa okullarının bulunduğunu kaydeden Jürgen Zöllner, “Öğrenciler bu okullarda yıllardır başarılı bir şekilde sadece İngilizce veya Fransızca değil aynı zamanda Yunanca, Türkçe, Rusça ve İtalyanca öğreniyor. Bir çok yuva da bilinçli olarak Arapça ve Türkçe olmak üzere iki dilli eğitmenlerle çalışıyor. Buraları ziyaretimde bana ana dillerini bilen çocukların daha başarılı oldukları yönündeki intibalarını anlatıyorlar. Bunu çok ciddiye alıyorum” dedi.
Anadil Günü'nün tarihçesi
Pakistan'ın 1952 yılında, ülkenin sadece yüzde 3'ünün anadili olan "Urdu" dilini resmi dil ilan etme kararına, ülkenin doğusunda Urdu'dan başka dil kullananlar tepki gösterdi. Daka kentinde 21 Şubat'ta yapılan gösterilerde, polisle yapılan çatışmalarda ölenler oldu. Uzun çatışmaların sonucunda ise 1971 yılında Bangladeş bağımsızlığını ilan etti ve her yıl 21 Şubat'ı şehitler günü olarak kutlamaya başladı. Bangladeş devletinin 1999 yılında BM nezdinde yaptığı başvuruyu değerlendiren UNESCO, 21 Şubat'ı 2000 yılından itibaren Dünya Anadil Günü ilan etti.