Bugün Cuma namazı saat kaçta? İllerin Cuma namazı saatleri

Güncelleme Tarihi:

Bugün Cuma namazı saat kaçta İllerin Cuma namazı saatleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2019 10:15

Cuma namazı saati hakkında Diyanet İşleri Başkanlığının yayımladığı bilgileri araştıran vatandaşlar, ibadetlerini gerçekleştireceği saati merak ediyor. Günlerin uzaması dolayısıyla her geçen gün biraz daha geriye doğru giden Cuma namazı saati, bugün de Müslümanların sorguladığı konular arasında yer alıyor. Peki, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere tüm illerde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte, 12 Nisan Cuma gününe dair Diyanet'ten alınan namaz saatleri bilgileri

Haberin Devamı

Cuma namazı bugün saat kaçta kılınacak sorusu, gün ortasına yaklaşılırken birçok vatandaşın gündeminde yer almaya başladı. İllerinde Cuma namazının saat kaçta kılınacağını merak eden vatandaşlar, internet üzeirnden sorgulamalarına başladı. Peki, Cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte, Diyanet'ten alınan resmi bilgiler

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

12 Nisan Cuma günü için Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan edinilen bilgilere göre Cuma namazı;

İstanbul'da saat 13.10,
Ankara'da saat 12.55,
İzmir'de saat 13.17,
Antalya'da saat 13.03,
Bursa'da saat 13,10'da kılınacak.

ŞEHRİNİZDEKİ CUMA NAMAZI SAATİNİ ÖĞRENMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

CUMA NAMAZI EN AZ KAÇ KİŞİYLE KILINABİLİR?

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir. Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebu Hanife ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebu Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümam, Feth, II, 58). Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevi, el-Mecmu’, IV, 487; İbn Kudame, el-Muğni, III, 202-203). Maliki mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşi, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).

Haberin Devamı

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakiu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mace, İkametu’s-Salat, 78). Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhaki, es-Sünenü’l-kübra, III, 255). Resulullah (s.a.s.), cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhari, Cumua, 38).

Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhaki, es-Sünenü’l-kübra, III, 255). Görüldüğü üzere Hz. Peygamberden (s.a.s.) gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.

Haberin Devamı

3 HAFTA CUMAYA GİDİLMEZSE NİKAH DÜŞER Mİ?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Cuma namazını terk edenlere yönelik tehditkar ifadeler taşıyan hadisler, Cumanın önemini vurgulamak ve mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edeceklerini bildirmek amacını taşırlar. Bu hadislerden bir kısmında Resulullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.” (Müslim, Cuma, 40); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebu Davud, Salat, 212). Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkar etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikahı düşmez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!