Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2002 01:59
İsa'dan çok önce, Buda'nın bir yaşam felsefesi, öğretisi olarak yarattığı Budizm, 21. yüzyıl dünyasının yeni dini oldu.
Uzakdoğu'da yeşerip filizlenen Budizm, kıtaları aşıp Amerika ve Avrupa'yı sallarken, Türkiye de bu işten nasibini aldı.
Buda öğretisine göre yaşayan, inançlarının gerektirdiği rituelleri yerine getiren Türk Budistler var artık. İçlerinde bazıları sanat dünyasından tanıdığımız ünlü isimler.
Türkler aslında Budizm'i bir din olarak algılamıyorlar. Yalnızca bir yaşam felsefesi gibi uyguluyorlar. Hollywood'un bile büyüsüne kapıldığı Budizm, Türkleri, yaşamı yeniden keşfetme yaklaşımıyla etkiliyor. Buda öğretisini benimseyen Türkler, bir cemaat gibi davranmasalar da bir din gibi örgütlenmeseler de bireysel olarak bu felsefeyi birebir yaşamlarına geçiriyorlar. Her birinin ortak vurgusu; sevgi, gerçeği arayış, doğaya dönüş, anın önemi gibi yaklaşımlar. Özellikle de modern kent yaşamının getirdiği sorunlardan bunalmış, sıkılmış; varoluş gerçeğine kafasını takan Türkler için Budizm yeni bir rahatlama, inanç kapısı olmuş durumda. İşte ünlüleriyle, öğretinin önde gelen isimleriyle Budizm'i seçen Türkler konuşuyor.
ESİN MORALIOĞLU (MANKEN)
Hayatım yüzde 100 değişti
Dünün mankeni, bugünün oyuncusu Esin Moralıoğlu, Budizm'le Ricky Martin sayesinde tanışmış. Martin, Türkiye'ye geldiğinde beraber program yapan ve arkadaş olan Moralıoğlu, Budizm ile ilgili sohbetlerden sonra bu öğretiden etkilenmiş.
Ricky Martin ile bu konuda konuştuk. Ona ‘‘Neden Budizm’’ diye sorduğumda Uzakdoğu felsefesinin kendisini çok rahatlattığını, iş stresinden, o yoğun tempodan arındırdığını anlattı.
Ben meditasyon ve yoga bölümüyle ilgileniyorum. Tibet'le ilgili, oradaki rahiplerle ilgili birçok doküman geçti elime, birçok şey okudum. Yeni yılda Hindistan'a gidip o havayı solumak istiyorum.
Benim hayatım yüzde yüz değişti. Eskisi kadar takmanın, takıştırmanın, makyajın önemli olmadığını, her yere illa arabamla gitmemem gerektiğini, yürümenin de bana zevk verebileceğini gördüm. Şimdi uzak bir dağ köyünde yalın ayak, iki-üç ay geçirdiğim zaman mutlu oluyorum.