Güncelleme Tarihi:
BELEDİYE BAŞKANI GÖZALTINDA / FOTO GALERİ
İZMİR'de bu sabah erken saatlerde jndarma ve polisin Buca Belediyesi’ne yaptığın ‘Arıkovanı’ operasyonunda, AKP'li Belediye Başkanı Cemil Şeboy'la birlikte encümen üyeleri, bürokratlar ve müteahhitlerden oluşan 29 kişi gözaldına alındı. Buca Belediyesi'nde Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla ihale evrağına daha önce el konulmuştu. Belediye ve şirket evrağını karşılaştıran uzmanlar, bazı ihalelerle ilgili belediye kasasından ödeme yapıldığını ancak hiçbir işin yapılmadığını saptadı.
İzmir İl Jandarma Komutanlığı, daha önce yapılan ‘Keşif’ adlı operasyonda 12 kişinin tutuklandığı Buca Belediyesi'nde, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün talimatıyla bu sabaha karşı ‘Arıkovanı’ adı verilen asıl operasyon için düğmeye bastı. AKP'li Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy başta olmak üzere belediye encümen üyeleri, bürokratlar ve müteahhitlerin de aralarında bulunduğu 29 kişiyi gözaltına aldı.
Operasyon sürerken, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘ihaleye fesat karıştırmak’, ‘rüşvet almak’, ‘görevi kötüye kullanmak’, ‘görevi ihmal’, ‘devleti zarara uğratmak’ suçlamasıyla gözaltına alınanların sayısının 40'ı bulmasının beklendiği belirtildi.
Jandarma ve polisin uzman ekipleri Buca Belediyesi'ne girerek araştırmaya başladı. Belediyede günlük işler tamamen durdu. Başkan Şeboy jandarma ve polisin Buca Belediyesi'nde incelemesi sürerken saat 10.30 sıralarında belediyeye getirildi. Başkan Şeboy, jandarma aracından indirildikten sonra basın mensuplarına, “Örgüt kurduğum için gözaltına alındığım söylendi. Benim veremeyecek hesabım yok. 15 yıldır bu belediyede iş yapıyorum. Yasal olmayan hiçbir iş yapmadım” dedi. Başkan Şeboy, olayın kendisine yönelik siyasi komplo olup olmadığı sorusuna, “Bunlara yaşayıp göreceğiz” yanıtını verdi.
HER ŞEY İHALE İHBARLARIYLA BAŞLADI
Buca Belediyesi’nde yapılan ihalelerle ilgili gelen ihbarlar üzerine bir süre önce Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla harekete geçen, İzmir İl Jandarma Alay Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, geçen yıl kasım ayında, Buca Belediyesi’ne giderek, arşivindeki ihale dosyalarının tamamına el koydu. Buca Belediyesi’nde ihalelerle ilgili olarak artan yolsuzluk ve usulsüzlük ihbarları üzerine gerçekleştirilen evrak operasyonunda, belediyenin arşivinde bulunan bütün evrak kamyona doldurularak, inceleme yapılmak üzere uzmanlara teslim edildi.
İhalelerle ilgili uzmanlar dosyaları tek tek incelerken Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla, Buca Belediyesi’ndeki işlerle ilgili ihaleye giren firmalara da iki hafta kadar önce baskın yapıldı. Belediye'ye iş yapan 20’den fazla şirketin evrağına el konuldu ve belediye evrağı ile karşılaştırıldı. Uzmanlar, bazı belediye ihalelerinde belediye kasasında ihaleyi alan firmaya ücretin ödendiği, şirketin evrağında da ücretin alındığı görünmesine karşın ihalede belirtilen işin ortada olmadığı saptandı. Bazı tabela şirketlerine de yüklü ödemeler yapıldığı ileri sürüldü.
ŞEBOY ‘BEN İHBAR ETTİM’ DEMİŞTİ
Buca Belediyesi’nde görevi kötüye kullanarak usulsüzlük yapıldığı bilgisinin alınması üzerine, iki ay önce İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ‘Keşif’ adlı operasyon başlattı. Polisin soruşturma yöntemi ile yürüttüğü çalışmalar sonucunda, ‘Örgütlü olarak sahtecilik ve usulsüzlük yapmak suretiyle rüşvet alıp vermek’, ‘rüşvete aracılık yapmak’, ‘irtikap’, ‘haksız kazanç elde etmek’ ve ‘görevi kötüye kullanmak’ suçları tespit edildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla düzenlenen eşzamanlı operasyonda, Buca Belediyesi eski Ruhsat ve Tebligat Müdürü ve 3 personeli, Buca Belediyesi eski İmar Müdürü, Buca Belediyesi İmar Müdürlüğü Harita Müdürü, memur, aracı ve iş takipçisi, işyeri sahipleri gözaltına alındı, bunlardan 12’si tutuklandı ve haklarında dava açıldı. Bu operasyonun ardından Başkan Şeboy, “Ben ihbar ettim” diyerek açıklama yaptı.
ŞEBOY, BÜYÜKŞEHİR İÇİN BAŞVURMUŞTU
Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, AKP'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvurusunda bulunmuş, “Buca'dan yeniden aday olmayı kesinlikle düşünmüyorum” demişti. Ancak AKP yönetimi Taha Aksoy'u aday göstermişti. Bunun üzerine geri adım atan Şeboy, “Başbakan isterse hayır diyemem” açıklaması yaptı. Daha sonra da, “Başbakan haber gönderdi, Buca'dan aday olmamı istiyor. Reddedem” diyerek Buca adaylığını duyurdu.
Cemil Şeboy'un Buca Belediye Başkan adıylığına kesin gözüyle bakılırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen cumartesi günü, ilçe başkan adaylaranı açıklamak üzere İzmir'e gelmesinden bir gün önce sürpriz birg elişme oldu. Şeboy parti yöneticileriyle görüşüp “Adaylıktan çekildiğini” aday olmayacağını açıkladı. Şeboy adaylıktan çekilmesini siyasetten yorulduğunu belirterek ifade etmişti. Ancak soruşturmaların gidişatından bugünkü operasyonu öngören AKP yönetiminin Şeboy'la masaya oturup, ‘Çekilmesi’ kararı almasını istediği de kulislerde konuşuluyor. Nitekim Başbakan Erdoğan 30 ilçesi olan İzmir'de sadece Buca adayını açıklamadı.
SİYASİLERDEN YORUMLAR
CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş, Buca Belediye Başkanı AKP'li Cemil Şeboy'un gözaltına alınmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demek ki Şeboy'un gözaltına alınalacağını biliyordu ki adaylığını açıklamadı. Şeboy, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı oldu, gösterilmedi. Başbakan'ın Buca'da kalması konusunda ısrarcı davrandığını öne sürdü. Yarışa Buca'dan çıkacağını söyledi. Ancak Başbakan Buca için de adaylığını açıklamadı. Demek ki AKP operasyonu başından biliyordu. Hukuki süreci izliyoruz.”
TAHA AKSOY, “ÜZÜLDÜM” DEDİ
AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Taha Aksoy, Buca Belediye Başkanı AKP'li Cemil Şeboy'un gözaltına alınmasına çok üzüldüğünü söyledi.
Şeboy'un 15 yıl belediye başkanı olarak hizmet verdiğini kaydeden Aksoy, “Sonra gözaltına alınsın, olacak iş değil. Bir kişi suçu ispat edilene kadar masumdur. Şeboy'un hakkındaki iddiaları biz de duyduk ancak dedikodu olarak değerlendirdik. Eğer isteseydi şu anda Buca Belediye Başkan adayımız olacaktı. Şu anda gözaltında olsa da adaylıktan çekmezdik. Hukukçularımız sürecin uzayacağını söylerlerse yeni aday bulurduk. Kendisiyle dün (pazartesi) telefonda görüştüm ve Buca'da kimi aday göstermemiz konusunda fikrini aldım” dedi.
4 parti değiştiren siyasetçi
CEMİL Şeboy, 1953 yılnıda Buca'da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü'nü bitirdi. ANAP'ın 1983 yılında İzmir'de kurucuları arasında yeralan Şeboy, 1984'de ANAP'tan Buca'yı da içine alan Merkez ilçe belediye meclisi üyeliğine seçildi. Şeboy, 1994 seçimlerinde kurucusu olduğu ANAP’tan Buca Belediye başkan adayı gösterilmeyince geçtiği DSP’den belediye başkanı seçildi.
DSP'den 18 Nisan 1999 seçimlerinde ikinci kez Belediye Başkanı seçilen Şeboy, 3 Kasım 2002 genel seçimleri öncesi bu partiden ayrılıp YTP’ye geçti.
Cemil Şeboy, 2004 yerel seçimleri öncesinde ise bu kez AKP'li oldu. AKP'den aday olarak üçüncü dönem belediye başkanlığına seçildi.
Şeboy, özellikle 1999-2004 yılları arasındaki başkanlığı döneminde aynı partiden olmalarına karşın Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'yla sık sık karşı karşıya geldi. Bazı projelerinin gerçekleşmemesinden Büyükşehir Belediyesi'ni sorumlu tuttu. Aziz Kocaoğlu'nun Büyükşehir Belediye Başkanı aldoğu 2004-2009 yılları arasında da Büyükşehir Belediyesi ile olan gerginliği devam etti. Doğal üye olmasına karşın, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantılarına katılmayan Şeboy, imar planları ve ruhsatla ilgili pek çok konuda mahkemelik de oldu.
Başka soruşturmalar da var
DANIŞTAY 1'inci Dairesi, üç ay önce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayı olmadan ruhsatsız olarak Buca Stadyumu'na tribün yapılmasına olanak sağladıkları için AKP'li Belediye Başkanı Cemil Şeboy ile 12 belediye bürokratı hakkında soruşturma açılmasına izin verdi. Danıştay, Başkan Yardımcıları Kerem Doğan, Cengiz Esibatır, Hatice Güral, Durmuş Akgün ve Ali Rıza Ölmeztürk ile İmar Müdür vekili Mümin Deniz, Yapı İşleri Kontrol Müdür Vekili Safa İlhan, İpek Çelik, Serdar Saygılı, Zihni Kantar, Mahmut Bulut ve Emlak İstimlak Müdürü Hakan Tütüncü hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.
2000’li yıllarda Buca Belediyesi’nde yapılan operasyonda, rüşvet karşılığında inşaat ruhsatı verdiği iddia edilen Buca Belediyesi İmar Müdürü Kerem Doğan ile bazı görevliler gözaltına alınmıştı. Yargılama sonunda baz sanıklara ceza verildi ve dosya şu anda karar Yargıtay’da bulunuyor.