Güncelleme Tarihi:
COĞRAFYA: Sözel öğrencilerini ilgilendiren bir test. Sınavda YGS konularından 5 soru var. Diğerleri 11 ve 12’nci sınıfın sözel grubun soruları. Seçici ve bilgiyi yoklayan sorular. 9’uncu sınıf konularının ağırlığı geçmiş yıllara göre daha fazla. Geçen yıla göre sorular biraz daha bilgiye dayalı ama daha kısa sorulmuş. Biltest Dershaneleri Bölüm Başkanları, bu bölümde 16’ncı sorunun doğru yanıtının “B” değil, “C” olması gerektiğini söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Soruda 1950-1984 yılları arasında tahıl tarımı artışı soruluyor. Paragrafta 20. yy’dan bahsediliyor. Soru kökünde ise, son yüzyılda tahıl tarımındaki üretim artışının nedenleri arasındaki en az etkili etmen sorulmuş. Bu bağlamda, tarıma en erken kazandırılmış olmasının etkisi en az olacaktır. Sorunun cevabı B şıkkında ise son yüzyılda teknolojik gelişmeler yaşandığı bilinmektedir.”
Ancak, sözelciler başarabilir
TARİH: Sorular çok zor. Bu yıl ilk kez İnkılap Tarihi’nden 4 soru soruldu. Avrupa Tarihi’nden 3 soru yer alıyor. İslamiyet öncesi Türk Tarihi’nden daha önce 6 soru yer alırken, 4’e, Osmanlı Tarihinden 17 soru yer alırken 11’e, inmiş. Çok detay bilgiler yer almış. Eşit Ağırlık ve Fen Bilimleri öğrencileri çok zorlanabilir. İyi çalışmış sözel öğrenciler ancak başarabilir.
8. sorunun kurgusu hatalı
FELSEFE: Fen Bilimleri Dershanesi Felsefe Bölümü, 8. soruda bir testin geçerliliğinin ölçülmeye çalışıldığını, kurguda hata olduğunu belirterek, şu yorumu yaptılar:
“Testin geçerliliği ölçülmek istenen yeteneğin ölçülmesi ile sağlanabilir. ÖSYM tarafından doğru yanıt olarak verilen yargılarda, bir testin herhangi bir özelliği arttırması veya azaltılması mümkünmüş gibi gösterilmekte. Oysa testler böyle olamaz. Bu soruda, geçerlilik tanımını gözönünde bulunduran öğrenciler “A” seçeneğini doğru yanıt olarak algılar ve haksız olmazlar. Bu sorunun düzenlenmesi hatalı. “E” seçeneği oluşabilir. Doğru yanıt olarak olarak verilen yargılar, testin bir yeteneği azaltması ya da çoğaltması mümkünmüş gibi kurulmuş yargılar.”
Müfredat dışında soru yok
Uzmanlara göre, sınav genel olarak neredeyse tümü zor sorulardan oluşuyor. Müfredat dışında soru yok. Ancak sunulan metinlerin uzunluğu, soru kökleri ile yanıtlar arasındaki uyumsuzlukların varlığı, soruları oldukça zor olarak değerlendirmemize yol açıyor. Sözel öğrencilerini ilgilendiren bir test. Sınavda YGS konularından 5 soru var.
Diğerleri 11 ve 12’nci sınıfın sözel grubu soruları. Seçici ve bilgiyi yoklayan sorular. Geçen yıla göre sorular biraz daha bilgiye dayalı. Sorular daha kısa sorulmuş.
Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerde sınav yerlerine geldi. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri elle ve detektörle arandı.
Dayanın gençler, iki LYS kaldı
ÜNİVERSİTEYE girebilmenin üçüncü aşaması, dün tamamlandı. Adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4), Türkiye’de 81 il merkezi ile Lefkoşa’da yapıldı. Sınava 385 bin 659 aday katıldı. Tek oturumda uygulanan sınav 135 dakika sürdü. 90 sorunun yöneltildiği sınavda, tarih, coğrafya-2 ve felsefe testleri yer aldı. Tarih testinde 44 soru için 65 dakika, coğrafya-2 testinde 16 soru için 25 dakika, felsefe testinde ise 30 soru için 45 dakika süre verildi. Felsefe testinde 10 psikoloji, 10 sosyoloji ve 10 mantık sorusu yer aldı. Sınavlar, 23 Haziran Cumartesi yapılacak LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) ve 24 Haziran Pazar günü yapılacak LYS-2 (Fen Bilimleri) ile sona erecek. Her iki sınav da saat 10.00’da başlayacak.