Nuran ÇAKMAKÇI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2009 00:00
Beklediğiniz puan gelmedi, hayallerinizi gelecek yıla erteliyorsunuz. Boşa zaman geçirmeyin.
Bu sürede yapacağınız birçok şey var. Ya, kontenjanı artan Açıköğretim Fakültesi’nin size göre bir bölümüne kaydınızı yapın, ya yeteneğinize göre bir kursa gidin, ya tekrar bir dershaneye giderek hazırlanın. Üniversite ümidiniz sona erdiyse yurtdışı şansınızı deneyin. Bugün size birkaç alternatif önereceğiz.
ANADOLU Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, halen 7 lisans ve 33 ön lisans programıyla eğitim veren Açık Öğretim Fakültesinde (AÖF) 2009-2010 akademik yılında 5’i lisans olmak üzere 22 program daha açılacağı müjdesini verdi.
2008-2009 akademik yılında 567 bin 322 öğrenci uzaktan eğitim programına yeni kayıt yaptırdı. 606 bin 638 öğrenci de kayıtlarını yeniledi. 2009-2010 akademik yılından itibaren AÖF’nin 62 farklı alanda eğitim vereceğini belirten Sürmeli, şunları söyledi:
“Bundan böyle öğrencinin isteği dışında kayıt silme söz konusu olmayacak. 2009-2010 akademik yılından geçerli olmak üzere 2 yıl üst üste kayıt yenilemeyen öğrencilerin kaydı silinmeyecek. İsterseniz 2 yıl sonra, isterseniz 6 yıl sonra kaydınızı yenileyebilirsiniz. AÖF, Avrupa Dil Ödülü’nü aldı. Türkçe Sertifika Programı ile dünyada Türkçe öğrenmek isteyen herkes internet üzerinden Türkçe öğrenebiliyor. Bu programımızla Avrupa Dil Ödülü aldık. Belki AB’ye henüz giremedik ama AB’ye girmek kadar eğitim ve öğretimin de önemli olduğunu göstermiş olduk. Üniversitemiz şimdiden Avrupalı oldu.”
Uzaktan eğitim alabilirsiniz
Dünyada hızla yaygınlaşan uzaktan eğitim birçok üniversitede başladı. Farklı alanlarda bu imkanlardan yararlanabilirsiniz. Beykent Üniversitesi 2008-2009 eğitim-öğretim yılında, iki önlisans ve bir yüksek lisans programını bu alanda başlattı. Uzaktan eğitim sistemi geleneksel eğitim-öğretim modellerinden farklı olarak tamamen sanal ortamda yapılıyor, dersler internet üzerinden, görüntülü, canlı ve interaktif olarak işleniyor. Sistemde öğrencinin kampusa gelme zorunluluğu bulunmuyor.
Uzaktan Eğitim Merkezi’nde eğitim gören ve katıldığı programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin YÖK onaylı, ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip diploma almaya hak kazanıyor.
Açılan programlar kişisel gelişimine önem veren ve alanlarında ilerlemek, kariyerini sağlam temeller üzerine kurmak isteyenlere fırsatı vermek için hazırlanıyor. Tamamen sanal ortamda; canlı, görüntülü, sesli ve interaktif olarak derslerin işlendiği, öğrencinin kampusa gelme zorunluluğu bulunmadığı, uzaktan fakat yüz yüze üniversite eğitimi verilen sistem; zaman ve mekân sınırı olmayan, eş zamanlı bir eğitim sistemi.
Üniversitede önlisans düzeyinde “İşletme” ve “Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama” bölümleri ile yüksek lisans düzeyinde ise “İşletme Yönetimi” bölümü ile başladı.
Meslek kurslarına gidebilirsiniz
Üniversite kapısından dönenler için bir alternatif de herhangi bir kursa giderek yeni meslek edinmek. Lise mezunları için İŞKUR’un açtığı iş garantili kursları da unutmamak gerek.
Son yıllarda Türkiye’de gençlerin rağbet ettiği alternatif eğitim alanları arasında birçok özel kurs yeri ve akademi adını alan kurumlar bulunuyor. Öğrenciler hedefleri ve yetenekleri doğrultusunda buralarda eğitim alıyor. Bazı özel kursların programları 2 yıla kadar sürüyor. Mesleki eğitim programını başarıyla bitirenler YÖK’ten olmasa da Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sertifika alıyorlar. Bu sertifikalarla Bakanlığa bağlı kurumlarda “usta öğretici” olarak çalışabiliyorlar.
Dersaneye devam edebilirsiniz
Sonuçlar açıklandı, puanınız beklediğiniz gibi gelmedi. Ama, siz üniversite kapısından geri dönmek, o kapıyı tamamen kapatmak istemiyorsunuz. O zaman bir kez daha denemekte fayda var diyorsanız, ya evde sıkı bir hazırlık yapıp, ya da bol test çözeceğiniz bir dersaneye başvurabilirsiniz.
Yurtdışına gidebilirsiniz
Yabancı dil eğitim veren ve yurtdışı bağlantıları olan bazı yabancı dil kursları bir yıllık hazırlık programının ardından anlaşmalı üniversitelerle öğrencileri yurtdışına gönderebiliyor. Yurtdışına gitmek istemiyorsanız bir yılınızı dil öğrenerek değerlendirebilirsiniz. Unutmayın, yabancı ülkelerin birçoğunda hem devlet üniversitelerinin, hem de özel üniversite ve kolejlerin çoğunda dil eğitimine yönelik hazırlık programları var. Eylül ve ekim aylarında başlayan programlara yoğun dil eğitiminin ardından geçiş yapılıyor.
2009 ÖSYS’ye başvuru sayısı
Sınavsız geçişe başvuran sayısı 101.224
ÖSS’ye giren 1.349.782 Toplam başvuran 1.451.006
YDS’ye giren 32.045
Öğrenim durumlarına göre başvuru sayısı
Son sınıf düzeyinde sınıf öğrencisi 567.903
Beklemeli 9.409
Dışarıdan bitirme sınavına giren 5.254
Eski mezun, daha önce yerleşmemiş, kaydolmamış 553.511
Üniversiteden kaydı silinmiş 55.557
Üniversite mezunu 43.989
Toplam 1.451.006
Merak edilen sorular
ÖSS puanı ile Y-ÖSS puanı arasındaki fark nedir?
ÖSYM, her aday için, adayın ÖSS’de gösterdiği başarıya ve Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanına AOBP) göre iki puan hesaplar. Bunlar ÖSS ve Y-ÖSS puanı olarak adlandırılır. ÖSS puanı, adayın ÖSS’deki testlerde yaptığı netlere bağlı olarak hesaplanan ve adayın sınav başarısını gösteren puandır (öğrenciler arasında ham puan da denmektedir). ÖSS’de elde edilen dereceler bu puana göre belirlenir. Bir başka deyiş ile Türkiye birinci, ikinci, üçüncüleri bu puana göre ilan edilir.
Y-ÖSS puanı ise, ÖSS puanına adayın AOBP’sinin (öğrenciler arasında okul puanı da denir) eklenmesi ile elde edilen puandır. Y-ÖSS’nin başında yer alan “Y” harfi, “Yerleşme” anlamına gelir. Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan tüm bölümlere (sınavsız geçiş dışında) ÖSYM tarafından yerleştirme yapılırken Y-ÖSS puanları dikkate alınıyor. Bir başka deyişle, üniversite bölümlerine öğrenciler ÖSS başarıları ve lise mezuniyet başarılarının bileşkesi olan Y-ÖSS puanı ile yerleşiliyor. Sadece sınav başarısını gösteren ÖSS puanı, açıköğretim lisans ve önlisans programları, özel yetenek sınavları, askeri harp okulları ve polis okulları sınavları için dikkate alınıyor. Y-ÖSS puanı ise, dört yıllık yüksekokul lisans programları, dört yıl ve daha uzun süreli fakülte lisans programları ile sınavsız geçişten sonra boş kalan iki yıllık MYO önlisans programlarına yerleştirme yapılırken kullanılıyor.
BİTTİ...