Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2002 20:00
Aylık içki kültürü dergisi Gusto'nun ağustos sayısında, Mehmet Yalçın ve Esin Sungur'un ‘‘Bu yazın içkisi votka’’ yazısı da yer alıyor. Votkanın doğuşu, Amerika yolculuğu, popüler hale gelişi, sek halinden çıkıp bardaklara farklı aromalarla konuk olması, markalar ve votkalı içki tarifleri hakkında bilgiler haberde ayrıntılarıyla anlatılıyor.
Polonyalı eczacı Stefan Falimirz, 1534'te yazdığı kitapta votkayı erkeklere tavsiye ediyor. İçmeleri için değil, tıraştan sonra yüzlerini ovmaları için. 1800'lerin sonunda çarın çeşnicibaşı ve votka imalatçısı Vladimir Smirnoff da hiç tahmin etmemişti günün birinde soyadının en ünlü votka markası olacağını. Bu ilaç ve çar içkisinin bizde de tiryakisi çok.
Votka şimdi İstanbul ve Bodrum barlarında nar ya da çilek suyuyla içiliyor. Votka sözlükte, ‘‘Rengi, kokusu ve tadı olmayan içki’’ olarak tanımlanıyor. Ama bu bir aşağılama değil. Çünkü en iyi votka, en saf ve en nötr olanı. Votkanın tadı, tatsızlığından geliyor. Bu renksiz ve tatsız içki, barmenlerin tuvali gibi; rengarenk meyve sularıyla, meyve şuruplarıyla ve başka içkilerle boyanıyor. Limon dilimleri, nare yapraklarıyla son rötuşları atılıyor. Votka, kokusuzluğuyla da diğer içkilere fark atıyor.
Ruslarla Polonyalılar yüzyıllardır çekişip duruyor, ‘‘Biz icat ettik’’ diye. Votka 20. yüzyıla kadar Doğu Avrupa içkisiydi. Ama 1917 Ekim Devrimi'nde Vladimir Smirnoff kaçıp İstanbul'a sonra Amerika'ya gidince; votkanın yıldızı parladı. Smirnoff Amerika'da Smirnoff'u üretti ve Rusya'dan nefret eden Amerikalılar bu içkiyi bağırlarına bastılar.
TEKEL DEĞİŞTİ
Tekel, Cumhuriyet'in ilk yıllarından beri votka üretiyor. 1970'lerde ‘‘Binboğa’’ adıyla özel kalite votka yaptı. Ama Tekel'in votkası kaliteli votkalarda olduğu gibi tahıllardan yapılmıyordu. Şeker fabrikalarının şeker üretiminden arta kalan melas damıtılıp kum filtresinden geçirildikten sonra şişeleniyordu. Tekel votkaları yeterince arıtılmamış olduğu için şiddetli baş ağrısı yapıyordu. Sonunda Tekel, Rus votkası kalitesinde ‘‘Altınbaşak’’ı üretti. Geçtiğimiz yıl da Bilecik Likör Fabrikası'na modern arıtma ünitesi ekledi. Şu an, piyasada bulunan Tekel votkalarının tümü dünya standartında ve yabancı votkaları aratmayacak kalitede. Ama Tekel, bu yaz votka modası hüküm sürerken votkalarını tanıtmayı beceremiyor.
MARKALARDAN TARİFLER
Blue Lagoon
1 ölçü Absolut
Sprite
Blue Curacao
Uzun bir bardağı kırık buzla doldurup üzerine Absolut'u ekleyin. Bardağı Sprite'la doldurun ve renk vermesi için birkaç damla Blue Curacao damlatın.
Votka jöleleri
(Nu Teras'ın barmeni Maksut Avşar'ın tarifi)
40 cl. votka
40 cl. su
40 cl. sıcak suya dilediğiniz çeşit jöleyi yavaşça dökerek karıştırın. İyice eridikten sonra üzerine 40 cl. votka ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kalıplara dökerek 3-4 saat buzdolabında bekletin.
Smirnoff Melon
1 ölçü Smirnoff Red
2 ölçü kavun suyu
Geniş ağızlı, uzun bir bardağa küb buzları doldurun. Önce votkayı, ardından kavun suyunu ekleyip servis edin. (İsteğe bağlı olarak, votkalı kavun karışımı buzla blender'da karıştırarak frozen da yapılabilir)