OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 10, 2002 00:00
Aylık içki kültürü dergisi Gusto'nun aÄŸustos sayısında, Mehmet Yalçın ve Esin Sungur'un ‘‘Bu yazın içkisi votka’’ yazısı da yer alıyor. Votkanın doÄŸuÅŸu, Amerika yolculuÄŸu, popüler hale geliÅŸi, sek halinden çıkıp bardaklara farklı aromalarla konuk olması, markalar ve votkalı içki tarifleri hakkında bilgiler haberde ayrıntılarıyla anlatılıyor.Polonyalı eczacı Stefan Falimirz, 1534'te yazdığı kitapta votkayı erkeklere tavsiye ediyor. İçmeleri için deÄŸil, tıraÅŸtan sonra yüzlerini ovmaları için. 1800'lerin sonunda çarın çeÅŸnicibaşı ve votka imalatçısı Vladimir Smirnoff da hiç tahmin etmemiÅŸti günün birinde soyadının en ünlü votka markası olacağını. Bu ilaç ve çar içkisinin bizde de tiryakisi çok.Votka ÅŸimdi Ä°stanbul ve Bodrum barlarında nar ya da çilek suyuyla içiliyor. Votka sözlükte, ‘‘Rengi, kokusu ve tadı olmayan içki’’ olarak tanımlanıyor. Ama bu bir aÅŸağılama deÄŸil. Çünkü en iyi votka, en saf ve en nötr olanı. Votkanın tadı, tatsızlığından geliyor. Bu renksiz ve tatsız içki, barmenlerin tuvali gibi; rengarenk meyve sularıyla, meyve ÅŸuruplarıyla ve baÅŸka içkilerle boyanıyor. Limon dilimleri, nare yapraklarıyla son rötuÅŸları atılıyor. Votka, kokusuzluÄŸuyla da diÄŸer içkilere fark atıyor. Ruslarla Polonyalılar yüzyıllardır çekiÅŸip duruyor, ‘‘Biz icat ettik’’ diye. Votka 20. yüzyıla kadar DoÄŸu Avrupa içkisiydi. Ama 1917 Ekim Devrimi'nde Vladimir Smirnoff kaçıp Ä°stanbul'a sonra Amerika'ya gidince; votkanın yıldızı parladı. Smirnoff Amerika'da Smirnoff'u üretti ve Rusya'dan nefret eden Amerikalılar bu içkiyi bağırlarına bastılar.TEKEL DEĞİŞTÄ°Tekel, Cumhuriyet'in ilk yıllarından beri votka üretiyor. 1970'lerde ‘‘BinboÄŸa’’ adıyla özel kalite votka yaptı. Ama Tekel'in votkası kaliteli votkalarda olduÄŸu gibi tahıllardan yapılmıyordu. Åžeker fabrikalarının ÅŸeker üretiminden arta kalan melas damıtılıp kum filtresinden geçirildikten sonra ÅŸiÅŸeleniyordu. Tekel votkaları yeterince arıtılmamış olduÄŸu için ÅŸiddetli baÅŸ aÄŸrısı yapıyordu. Sonunda Tekel, Rus votkası kalitesinde ‘‘AltınbaÅŸak’’ı üretti. GeçtiÄŸimiz yıl da Bilecik Likör Fabrikası'na modern arıtma ünitesi ekledi. Åžu an, piyasada bulunan Tekel votkalarının tümü dünya standartında ve yabancı votkaları aratmayacak kalitede. Ama Tekel, bu yaz votka modası hüküm sürerken votkalarını tanıtmayı beceremiyor.MARKALARDAN TARÄ°FLERBlue Lagoon1 ölçü AbsolutSpriteBlue CuracaoUzun bir bardağı kırık buzla doldurup üzerine Absolut'u ekleyin. Bardağı Sprite'la doldurun ve renk vermesi için birkaç damla Blue Curacao damlatın.Votka jöleleri(Nu Teras'ın barmeni Maksut AvÅŸar'ın tarifi)40 cl. votka40 cl. su40 cl. sıcak suya dilediÄŸiniz çeÅŸit jöleyi yavaşça dökerek karıştırın. Ä°yice eridikten sonra üzerine 40 cl. votka ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kalıplara dökerek 3-4 saat buzdolabında bekletin.Smirnoff Melon1 ölçü Smirnoff Red2 ölçü kavun suyuGeniÅŸ ağızlı, uzun bir bardaÄŸa küb buzları doldurun. Önce votkayı, ardından kavun suyunu ekleyip servis edin. (Ä°steÄŸe baÄŸlı olarak, votkalı kavun karışımı buzla blender'da karıştırarak frozen da yapılabilir)Â
button