Güncelleme Tarihi:
ULUSAL ve resmi bayramlarda yapılacak törenlere ilişkin yeni yönetmelik, ‘Özgürlüklere engel’ tartışmalarına yol açarken, Başbakanlık tam aksi bir savunma yaptı. Başbakanlık, CHP’nin iptali için Danıştay’da dava açtığı yönetmeliğe sahip çıkarak, “Güncellenen yönetmelik özgürlükleri genişletiyor” dedi. Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanı Sami Arslan Aşkın ile Hukuk Müşaviri S. Gülçin Özbay imzasıyla Danıştay 10’uncu Dairesi’ne gönderilen savunma şöyle:
VEKİLİN DAVA HAKKI OLAMAZ
“Davacılar, söz konusu maddelerin hangi menfaatlerini ihlal ettiğini, iptalini istediği düzenlemelerin hukuk düzeninden kaldırılmasında ne gibi bir yararları bulunduğunu, yönetmelikle aralarında ciddi ve makul kabul edilecek nasıl bir ilişki bulunduğunu açıklayamamaktadır. Milletvekili olarak yemin etmiş olmalarının kendilerine bu hakkı tanıdığını ileri sürmekte iseler de bu idari yargı kapsamında menfaat bağı kurmak için yeterli değildir.
ZORUNLU DEĞİL GÖNÜLLÜ KUTLAMA
(Yeni yönetmelikle kutlamaların sönükleştirildiği, böylece zamanla tamamen ortadan kalkacak hale getirildiği savı) Tören ve kutlamalara ilişkin mevzuatın zaman içinde devlet ve toplum hayatında meydana gelen değişim ve gelişmeler doğrultusunda güncellenmesi, zorunluluk yerine gönüllülüğün esas alındığı, kutlamaların sadece kamu görevlileri ile öğrencilerin katıldığı etkinlikler yerine, vatandaşlarımızın görev ve sorumluluk üstlendiği, birlik ve beraberlik duygularının güçlendiği, daha katılımcı bir anlayışla gerçekleştirilen etkinliklerle coşkulu bir şekilde gerçekleştirilmesinin amaçlandığı görülmektedir.
YAZMIYOR DİYE OLMAYACAK DEĞİL
(Milli Eğitim Bakanı’nın Anıtkabir’e çelenk koyması kuralının kaldırıldığı savı) Bu iddiaların statükocu bir bakışı yansıtmakta olduğu açıktır. Zira, yönetmelikte maddeler halinde her yapılacak faaliyetin yazılmıyor olması, bunların yapılmayacağı anlamına gelmemektedir.
ÇELENK KOYABİLME İMKÂNI GELDİ
(Atatürk anıtlarına ve Anıtkabir’e çelenk koyacaklara kısıtlama ve yasak getirildiği savı) Yönetmeliğin 2’nci maddesinin 6’ncı fıkrasıyla bayramların dışında anıtlara çelenk koymak isteyen kuruluş, kişi veya toplulukların 48 saat önceden mülki idare amirinden izin almak zorunda oldukları, izin alınmadan konulduğu görülen çelenklerin kolluk tarafından kaldırılacağı düzenlemesi getirilmiştir. Bu hükümle, özgürlükleri kısıtlayan değil tam aksine eskiye göre özgürlükleri genişleten bir uygulama getirilmiştir. Yeni yönetmelikle getirilen düzenlemeyle, eski yönetmelikte tamamen yasak olan bayramlar dışında çelenk koymaya serbesti getirilmiş ve izin alma şartıyla bayramlar dışında da çelenk koyabilme imkanı tanınmıştır.