Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de dün saat 9'u 5 geçerken yaşam durdu. Tüm ulus, saat 9'u 5 geçerken, varlığını borçlu olduğu Ata'sını 1 dakikalık saygı duruşuyla andı. Caddeler, sokaklar klakson sesleriyle inledi. Anıtkabir ziyaretçi akınına uğradı. 10 binlerce insan İstiklal Marşı'nı hep birlikte söyledi. Anıtkabir'in hoparlörlerinden Atatürk'ün sesiyle 10. Yıl Nutku yayınlandı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 60'ıncı yıldönümünde tüm Türkiye'de ve yurtdışındaki temsilciliklerde törenlerle anıldı. Atatürk'ün yaşama gözlerini yumduğu 09.05'te Türk ulusu Ata'nın huzurunda 1 dakikalık saygı duruşuna geçerken, caddeler, sokaklar klakson sesleriyle inledi, tüm yaşam durdu. Başkent'te Ankara Metrosu ve Ankaray'da seferler, saygı duruşu nedeniyle 1 dakika durduruldu. Yolcular da ayakta saygı duruşuna geçti. Ziyaretçi akınına uğrayan Anıtkabir'in giriş kapılarında yoğun kalabalıklar oluştu. Ulu Önder için Anıtkabir'de devlet töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in başkanlığındaki kortej, saat 08.55'te Aslanlı Yol'un başından mozoleye doğru hareket etti. Kortej, saat 09.04 sıralarında Atatürk'ün kabrine ulaştı. Cumhurbaşkanı Demirel, Atatürk'ün ölüm saati olan 09.05'te mozoleye kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan ve üzerinde ‘‘Cumhurbaşkanı’’ yazılı çelengi bıraktı. Ardından törene katılanlar saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu, İstiklal Marşı'nı çaldı.
10. YIL NUTKU
Kortejdekilerle törene katılmak için Anıtkabir'e koşan binlerce insan İstiklal Marşı'nı hep birlikte söyledi. İstiklal Marşı'nın ardından, Anıtkabir'in hoparlörlerinden Atatürk'ün sesinden 10. Yıl Nutku yayınlandı. Cumhurbaşkanı, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Şeref Defteri'ni imzaladı. Demirel, deftere şunları yazdı: ‘‘Büyük Atatürk. Ebediyete intikalinizin 60'ıncı yılında, sizi milletçe minnet, şükran, sevgi ve saygıyla anıyoruz. Cumhuriyet'in 75'inci yıldönümünü coşkuyla kutlamaya devam eden milletimiz, size ve kurduğunuz Cumhuriyet'e ne kadar içtenlikle bağlı olduğunu bir defa daha ortaya koymuştur. Gösterdiğiniz hedefe demokrat, laik, çağdaş hukuk devleti olan Türkiye'yi yüceltmeye kararlıyız. Size minnet ve şükranlarımızı, saygılarımızı sunarız, ruhunuz şad olsun Büyük Atatürk.’’
SIKI GÜVENLİK
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Anıtkabir'e uçakla saldırı planlayan şeriatçı bir grubun ele geçirilmesinden sonra, dünkü törenler sırasında güvenlik önlemlerinin daha da artırılmış olması dikkati çekti. Anıtkabir üzerinde bir askeri helikopter sürekli uçarken, atlı polisler de Anıtkabir'in çevresinde güvenliği sağladı.
TÖRENE KATILANLAR
Anıtkabir'deki törene Cumhurbaşkanı'nın yanısıra TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Anamuhalefet Partisi Lideri Recai Kutan, Bakanlar Kurulu üyeleri, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katıldı.
Devlet sana minnettardır
Anıtkabir sabahın erken saatlerinde Ata'larını ziyarete gelen asker, öğretmen ve öğrencilerin akınına uğradı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, parti liderleri, bakanlar, milletvekilleri ve bürokratlar Aslanlı Yol'dan yürüyerek tören alanına geldiler. Demirel ve ardındaki devlet erkanı, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05'te mozoleye geldi. Atatürk'ün mozolesine çelenk koyan Demirel, protokol üyeleri ve tüm vatandaşlarla birlikte siren ve klakson sesleri arasında Ata'ya saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Misak-Milli Kulesine giden Demirel, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.
117'lik coşku...
Anıtkabir'in dünkü ziyaretçileri arasında ilginç yüzler de vardı. Atatürk'le aynı yılda doğan ve şimdi 117 yaşında olan Naci Tanrısever, duygusal anlar yaşadı. Atatürk'ün katıldığı tüm savaşlarda yeraldığını belirten Tanrısever, Anıtkabir ziyaretçilerinin ilgi odağı oldu.
Çocukların izinde
Atatürk, tüm Türkiye'de okullarda törenlerle anıldı. Öğrenciler, bu günün anısına şiirler okudular, duygularını dile getirdiler. İlköğretim öğrencileri, törenler boyunca Atatürk portrelerini ellerinden bırakmadılar.
Çiller ve Kutan trafiğe takıldı
Ankaralıların Anıtkabir'deki törene yoğun ilgisi nedeniyle trafik erken saatlerden itibaren kilitlendi.
Bazı liderler, Anıtkabir'deki devlet törenine güçlükle yetişebildi. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Anıtkabir'e, kortej merdivenleri çıkarken geldi. Çiller, Aslanlı Yol'u hızlı adımlarla geçerek törene yetişti.
Çiller'in hemen ardından da FP Genel Başkanı Recai Kutan Anıtkabir'e ulaştı. Kutan da koşar adımlarla protokole katıldı.
Anıtkabir merdivenlerinin baş tarafına, binlerce kırmızı-beyaz karanfilden yapılmış büyük boy bir Türkiye haritası yerleştirildiği görüldü. Çiçekten haritanın üzerinde, yine çiçeklerle yazılmış ‘‘Atam seninleyiz’’ yazısı dikkati çekti.
Devlet protokolünün Anıtkabir'den ayrılmasından sonra, merdivenlerden inen üç gazi, şapkalarıyla vatandaşları selamladı. Vatandaşlar da gazilere alkışlarla karşılık verdi.
5 bin kişilik Cumhuriyet korosunun marşlar seslendirdiği Anıtkabir'de asker ve sivil vatandaşlar akın akın Ata'nın huzuruna geldiler.
Ağladılar ağlattılar
Atatürk'ün yaşama veda ettiği Dolmabahçe Sarayı'ndaki odada düzenlenen törende, Milli Saraylar Muhafız Birlik Komutanlığı'na bağlı askerler gözyaşlarını tutamadılar. Askerleri görenlerde aynı duygu seline kapılıp ağladılar.