Bu sergi ziyaretçisiyle tamamlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Bu sergi ziyaretçisiyle tamamlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2011 22:13

Salt Beyoğlu’nun ikinci kapsamlı sergisi “İstanbullaşmak” açıldı. Çeşitli kültür kurumları, kişisel ve özel arşivlerde yer alan yüzlerce medya bir araya getirildi ve interaktif bir veritabanında ziyaretçilere sunuluyor. Amaç, İstanbul’un çeşitli yayın organlarındaki ve mecralardaki temsil hallerine eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşıp yeni kavramlar, tanımlar ve farklı bakış açıları yaratmak... 31 Aralık’a kadar görülebilir.

Medyalararası ilişkiler analizini Burak Arıkan’ın hazırladığı İstanbullaşmak sergisinde, kavramlararası ilişkiler üzerinden yeni bir İstanbul tanımlaması oluşturuluyor. Kuruluşundan bugüne kadar onlarca farklı isimle anılan ve birbirinden değişik imaj ve tanımlarla betimlenen İstanbul’un bugünkü hale gelene kadar geçirdiği değişimleri ve algılanış biçimleri irdeleniyor. Bilhassa 1999 -2011 arası algılanış şekilleri ve bunların nasıl ifade edildiği yansıtılırken, izleyiciler kendi tanımlamalarını yeniden yaratabiliyorlar. Başlangıç noktasının 1999 olmasının sebebi ise, 17 Ağustos depremi.

Çünkü o tarihten itibaren istanbul üzerine yöneltilen düşüncelerde birtakım değişiklikler olduğu gibi, belediyelerin kent meselesine eğilme şekillerinde de birtakım yenilikler görülüyor. 1999’dan sonra İstanbul ve İstanbul’da olan olaylarla ilgili çeşitli medyalarda yer alan, haber klipleri, gazete haberleri, karikatürler, makaleler, incelemeler, fotoğraflar, farklı sanatsal çalışmalar, sinema filmleri, müzik videoları gibi dokümanlar ilk görülen kaynaklar. Bunlarla göç, tüketim, yabancılaşma, kültür, ekonomi, eylem, gösteri... gibi birbiriyle ilişkili veya birbirinden uzak binlerce kavramın bağlantılarından oluşan yeni bir İstanbul haritası oluşturuluyor.

SERGİYE GİTMEDEN ROTANIZI BELİRLEYİN

İstanbullaşmak, kentsel yapı içerisinde göz ardı edilen aktörleri ve olguları irdeleyen sanatçı ve araştırmacıların görsel üretiminden karar ve icraat mekanizmalarının beyanlarına, 1999’dan 2011’e kentin yakın zamanlı hafızasındaki durakları ve süreçleri interaktif bir veritabanında izlemeye açıyor.
Program ve araştırma yöneticisi Meriç Öner’in de belirttiği üzere, “Sergi kuruluşundan bugüne farklı adlarla anılan ve farklı imajlarla anlatılan İstanbul’un İstanbul olana değin yaşadığı değişimleri ortaya koyup bugün nasıl tanımlayabileceğimizin ortak arayışı” üzerine kurulu. Evren Yantaç’ın tasarımı ve Hüseyin Kuşçu’nun yazılımıyla oluşturulan veritabanını “database.becomingistanbul.org” adresinde ziyaret edenlerin, sergiye gitmeden önce izlemek istedikleri rotayı belirleyebileceğini vurgulayan Öner, “Kurulumu Superpool ve Projects Projects işbirliğiyle yapılan sergide, 1999’dan 2011’e kadar üretilen sanatçı videoları, fotoğraf serileri, belgesel filmler, haber klipleri, karikatürler ve mimari projeler 80 kavram altında gruplanıyor. Bu kavramların işaret ettiği sorunsallar, sergide yer alan 400’ü aşkın medyayla vurgulanıyor” diyerek sonlandırıyor sözünü.

BEYOĞLU YAPILARINA ATÖLYE ÇALIŞMALARI

İstanbullaşmak sergisinin yan projelerinden biri “Yapım Aşaması: Beyoğlu”. Atölye çalışmalarıyla yürütülecek etkinlik, Beyoğlu’nda gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projelerini, bir kentsel tasarım oyunu aracılığıyla tartışmaya açıyor. Rotterdam merkezli Bureau Venhuizen ile işbirliği içinde hazırlanan oyunlar, konuyla ilgili kurum ve kişilerin yanı sıra karar ve üretim sürecine dahil olması önerilen farklı disiplinlerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştiriliyor. 2000’li yılların başında, korunması gereken sit alanı olarak belirlenen ama her gün yeni bir şeyler eklenen veya birtakım değişikliklerden geçen Beyoğlu ve çevresinin mekânsal planlama pratikleri üzerinde duruluyor. Beyoğlu üzerine yapılan düzenlemelerin daha çok “yetkili merciler” üzerinde planlanıp işleme alınması, ancak bu kentsel düzende değişikliğin sayısız muhatabının olması dolayısıyla muhatapları da planlama süreçlerine dahil edip katılım sağlamayı ve günümüz şehircilik anlayışı içindeki yerine oturtmayı amaçlıyor.
Yeni Konutlaşma [New Housing] Moderatör, Mustafa Tazeoğlu - 26 Kasım
Emek Sineması [Emek Cinema] Moderatör Mustafa Tazeoğlu - 15 Kasım’da Türkçe
Emek Cinema [Emek Sineması] - Moderatör Hans Venhuizen - 10 Aralık’ta İngilizce
Beyoğlu’na Planlar [Plans for Beyoğlu] Moderatör Mustafa Tazeoğlu - 24 Aralık’ta

90 ETKİNLİK BİRDEN

‘90’, İstanbullaşmak sergisine eşlik eden ikinci yan etkinlik. Katılımcılar konuşma, gezi, sunum ve performanslardan oluşacak 90 etkinlikte, İstanbul’la ilgili temel soruları cevaplamaya davet ediliyor. Proje hazırlanırken Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde “İstanbul’a dair merak ettiğiniz, bilmek istediğiniz sorular” adı altında toplanan bütün sorular ışıklı panolarda sürekli Türkçe ve İngilizce olarak geçerken, diğer taraftan da İstanbul’la ilgili belirlenen konu başlıklarıyla ilgili 90 gün boyunca yarım saatlik 90 oturum gerçekleştiriliyor. Bu proje kapsamında İstanbul’da Karadeniz sularından enerji üretme ihtimalinden Beyoğlu’ndaki protestoların aynı melodiyle yapılmasına, Boğaz’da sayısı azalan balıklardan İstanbul’un tarihsel topografyasına kadar pek çok konu tartışılacak. Aralarında Can Altay, Alexandru Balasescu, Gürsel Göncü, Korhan Gümüş ve Bülent Tanju gibi uzman katılımcılar kadar yıllardır Boğaz’da balık tutan vatandaş da, her gün Beyoğlu’nda eylem yapan üniversiteli de yer alıp görüşlerini aktaracak.
90 projesi içinde gerçekleşen yarım saatlik konuşmalar görüntü olarak kaydedildiği gibi, her gün yeni oturumda, bir gün önceki son konuşmanın görüntüleri ekrana yansıtılacak. İsteyen art arda eklenen görüntüleri de izleyebilecek, isteyen oturumlara katılabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!