Güncelleme Tarihi:
Topkapı Sarayı Müzesi Divit Odası'ndaki serginin açılışına TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, saat koleksiyonunu müzeye kazandıran mekanik saat ustaları Şule Gürbüz ve Recep Gürgen, Sultan V. Murad'ın torunu Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu ile davetliler katıldı.
"BU MEMLEKETTE DİPLOMA ÇOK, İŞİ YAPAN ADAM AZ "
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, anlamlı bir açılış yaptıklarını kaydederek, " Meclis Başkanlığı olarak bize ait olan ne varsa, kültür varlıklarımızın değerlerimizin korunması, yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması tüm bunların insanlığın hizmetine sunulması noktasında bazen kendimiz bazen de başka kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, birçok çalışmayı sürdürüyoruz. Bugünkü açılış bunun güzel bir örneği " diye konuştu. Açılışın kahramanlarının mekanik saat ustaları Şule Gürbüz ve Recep Gürgen olduğunu kaydeden Çiçek, " Onların çabası olmasaydı siz bu saatleri burada göremezdiniz. Onlar depolarda kalmaya devam ederdi. Onlar büyük bir özveriyle bu açılışın yapılmasına imkan verdiler. Kendilerine teşekkür ediyorum. Şimdi onlardan beklentimiz kendilerinden sonra bu işi yapacak olanları da yetiştirmeleridir. Bu memlekette diploma çok da işi yapan adam az. Onu da yeri gelmişken söyleyeyim. Onun için bugünkü açılış bu manada da anlamlı. Biz Meclis Başkanlığı olarak bu varlıkların korunması, tanıtılması, muhafazası konusunda hassasiyet gösterdik, gösteriyoruz " dedi.
" BU GÖREVDE OLDUĞUM SÜRECE HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIM "
Bir milletin kültürel ve tarihi değerleriyle millet olabileceğini kaydeden Çiçek, " Onun için bunlar sıradan hizmetler değil, belki seyircisi az belki dinleyicisi az ama mutlak surette korunması gereken değerler. Hocam ben bu görevde olduğum sürece sizinle her türlü işbirliğine varım .Bu çeki size vereyim. Çünkü tarih konusunda sorumlu olmak istemem. Hiçkimse ' Para yok pul yok ' derdinin arkasına sığınmasın. Öncelikle sorumluluk duymak lazım. Vicdanımızın bu noktalarda bizi rahatsız etmesi lazım.Onun dışında herşeyi bulabiliriz. Bu devletin her türlü imkanı var. Ama bunları ortaya çıkaracak yeteri kadar adamımız yok. Bu 100 adet saati ortaya çıkarmak için iki değerli arkadaşımız var üçüncüyü bulmak da zordur. Bizim eksiğimiz de bu üçüncüyü dördüncüyü çıkaramamaktır " diye konuştu.
Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ise " Bunları yapan ustaları rahmetle ve minnetle anıyoruz. Çünkü saat zamanda bir devrimdir. Topkapı Sarayı'nı bu konuda destekleyen arkadaşlarımız Dolmabahçe Sarayı'nın küratörleridir. İlk defa Türkiye'de hatta belki de dünyada bir sergi hazırlanmakta.Çünkü sergi hazırlamak depodan eser kaldırmak değildir; başlı başına bir faaliyettir. Bu tip bir işbirliği bizim tarafımızdan yapılmıştır. Bu bakımdan Topkapı ve Dolmabahçe Milli Saraylar mensupları kendileriyle ne kadar övünseler yeridir " dedi. Konuşmaların ardından kurdela kesilerek saat koleksiyonu bölümünün açılışı yapıldı. TBMM Başkanı Çiçek, davetliler ve Sultan V. Murad'ın torunu Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu saat koleksiyonunu gezdi.
TOPKAPI SARAYI SAAT KOLEKSİYONU
Dünyanın sayılı mekanik saatlerinin bulunduğu koleksiyonda 16. ve 18. yüzyıl Osmanlı dönemine ait 380 saat yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun 400 yıllık hanedanlığı süresince biriktirilmiş olan Avrupa'nın dört bir yanından gelen saatlerin yanı sıra koleksiyonda Türk saatleri de yer alıyor. Koleksiyondaki en önemli saatlerden biri 19. yüzyıl Osmanlı dönemine ait bir masa saati. Yaldızlı ahşap bir kaide üzerinde Mevlevi külahı biçiminde tasarlanan saat Türk yapımı saatlerin en önemlisi. Saat denilince akla gelen en önemli isim olan Breuget'in Osmanlı padişahları için tasarladığı saatler de koleksiyonda yer alıyor. Breuget'in II. Mahmud'a 1813 yılında armağan olarak sunduğu ' Pendule Sympathigue ' adlı saat de bu koleksiyonda sunuluyor.