Bu resim 120 metre olacak

Güncelleme Tarihi:

Bu resim 120 metre olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2010 00:00

Ressam Şeyda Cesur (37), resim alanında ilginç bir rekora imza atmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Sanatçı iki ya da üç metrelik tuvallere sığmayınca 120 metreye 2.2 metre ölçülerindeki bir tuval üzerinde çalışmaya başladı. Şimdiden beşinci metresine geldi bile.

MARMARA Üniversitesi Resim Bölümü’nden sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde yüksek lisansını yapan Şeyda Cesur, sanat hayatının ilk yıllarında fotoğraf, performans ya da video gibi kavramsal işlerle tanınmıştı.
Şeyda Cesur, 120 metreye 2.2 metre eserini hazırlamaya bir ay önce karar verdi. Tuval üreten fabrika, normalde en fazla 20 metre üretirken, onun için 120 metre üretmeyi kabul etti. Atölyesi tabii ki 120 metrelik bir tuvalin sığabileceği kadar büyük olmadığından iki büyük makara kullanıyor. 120 metrelik tuval bunlara sarılı. Bir taraftakinde boş tuval, diğer taraftakinde yapılmış resim var. Ortadaysa Şeyda Cesur’un çalıştığı beş metrelik boş tuval. Bittikçe makara sarılıyor ve karşısına temiz bölüm geliyor. Araya konulan özel mumlu kâğıt sayesinde de çalıştığı alanda bozulma olmuyor.
5’inci metreye geldi
Eserini pastel, sulu-boya, ince uçlu kalemlerle hazırlayan Şeyda Cesur, şu anda beşinci metre üzerinde çalışıyor. Son 10 yıllık sanat hayatını yansıttığı eserde ilk defa kullandığı soyutlanmış ara renkler dikkat çekiyor: “Bu resimde çöp adamların doğuşunu ve gelişimini görmek mümkün. Bir nevi son 10 yılımın hatalarını, doğrularını, nasıl yenilikler ve gelişimler olduğunu izleyebilecek sanatseverler.”
Cesur, kendini aşmaya çalıştığı eserine “Deli Mavi” adını koymayı düşünüyor. Çünkü ona mavinin sonsuzluğunu ve deliliğini hatırlatıyor.

Yasaklı heykel yerine dönüyor

Haberin Devamı

Teslime TOSUN / DHA
ANTALYA’nın Kemer İlçesi’nde, MHP’li Belediye Başkanı Mustafa Gül tarafından ‘müstehcen’ olduğu gerekçesiyle yerinden kaldırılan, tepkiler üzerine de bir parka konulan ‘Aşk Yağmuru’ heykeli mahkeme kararıyla ilk yerine konulacak. Antalya 2’nci Bölge İdare Mahkemesi’nin kararıyla ilgili bilgi veren, heykeltıraş Zafer Sarı’nın avukatı Zeki Kahraman şunları söyledi: “İlk davamız heykelin yerinden sökülmesiyle ilgiliydi. Bu davayı açtıktan sonra ‘Aşk Yağmuru’nu başka bir parka götürüp diktiler. Birleştirilen davada mahkeme ‘Aşk Yağmuru’nun ilk yerine, havuzun içine dikilmesine karar verdi.” Kemer’deki Çınarlı Kavşağı’na 2007 yılında, dönemin Belediye Başkanı CHP’li Hasan Şeker tarafından yerleştirilen Zafer Sarı imzalı ‘Aşk Yağmuru’ heykeli, 29 Mart seçimlerinde başkan seçilen MHP’li Mustafa Gül tarafından iş makineleriyle kaldırılmıştı.

Haberin Devamı

Paris Kitap Fuarı da krize yenildi

Fuarda dün Doğan Hızlan’ın yönetiminde “Çağdaş Türk Edebiyatı ve Eleştiri Geleneği” adlı konferans düzenlendi. Versaille Sergi Salonu’nda Doğan Hızlan’ın yönetiminde yapılan panelde, Metin Celâl, Semih Gümüş ve Ömer Lekesiz farklı türlerde eleştiri geleneği üzerine konuşma yaptılar.

Arzu ÇAKIR MORIN/PARİS
AVRUPA’nın Frankfurt Kitap Fuarı’ndan sonra en önemli fuarlarından birisi olan Paris Kitap Fuarı’na katılım azlığı ve yayınevlerinin ilgisizliği dikkat çekiyor. 30’uncu yılını kutlayan fuarda dijital yayıncılığın etkisi, kitap satışlarının azlığı ve fiyatların yüksek olması nedeniyle Kitap Fuarı da yaşama mücadelesi veriyor. Fransız Kültür Bakanlığı fuarın daha da küçük bir boyuta indirgenerek Grand Palais’ye taşınmasını tartışıyor.
Kitap Fuarı’na ilk kez katılan Hürriyet Gazetesi yazarı ve edebiyat eleştirmeni Doğan Hızlan, “İstanbul Kitap Fuarı bile bundan daha büyük bir alanda yapılıyor. Frankfurt’tan sonra gerçekten çok hareketsiz geldi bana. Ama Türkiye açısından önemlidir. Türk edebiyatının dünyaya açılması önemli. Standlarda Türk edebiyatının pekçok çevirisi var. O bakımdan bu fuarlar çok önemli. Kültür siyasal rejimlerden daha iyi, daha etkili ve önemli. Çağımız böyle bir çağ. Türk yazarların sergilenmesi gerçekten çok gurur verici” dedi.
Paris Kitap Fuarı, Fransız Yayıncılar Sendikası tarafından organize ediliyor ve 200 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Liselilerden Arnavutköy belgeseli

LİSELİ öğrencilerin gözünden İstanbul’un farklı semtlerini anlatan filmler her ay Akbank Sanat Merkezi’nde gösteriliyor. Bugün saat 17.00’de “Kayıttayız İstanbul” projesi kapsamında çekilen Çilek Tarlalarıydı (2007-2008) filmi gösterilecek. Projesi Dilek İçinsel tarafından yapılan, Akif Ergüleç’in teknik desteğiyle Robert Kolej öğrencileri tarafından çekilen filmde, bir zamanlar bütün tepeleri çilek tarlalarıyla kaplı olan Arnavutköy semtine yapılması planlanan 3. köprüye karşı burada yaşayanların verdiği mücadele anlatılıyor.

Büyük Oyun’a büyük ödül

YÖNETMENLİĞİNİ Atıl İnaç’ın yaptığı “Büyük Oyun”, San Fransisco Tiburon Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülüne layık görüldü. Yönetmenliğini Atıl İnaç’ın yaptığı filmin senaryosunu Avni Özgürel kaleme aldı.
Film, Irak savaşı ve işgal sürecinde ülkenin kuzeyindeki Telafer kentinin bir köyünde yaşanan saldırıda ailesini kaybeden Cennet adında bir genç kızın  hikâyesini ele alıyor. ? A.A

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!