Bu proje Bodrum'u kurtarabilir

Güncelleme Tarihi:

Bu proje Bodrumu kurtarabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2006 11:22

Bodrum Yarımadası'nı çevre kirliliğinden kurtaracak 20 milyon euroluk dev katı atık merkezi projesi için düğmeye basıldı.

Haberin Devamı

Bodrum Yarımada Belediyeler Birliği tarafından geliştirilen ve 75 dönümlük araziye kurulacak Çöp İşleme ve Yönetimi Tesisi'nin faaliyete geçmesiyle, halen beş ayrı noktada vahşi depolama sistemiyle toplanan çöplerin, tek merkezde toplanacağı, ayrıca çöpten elektrik ve kullanma suyu elde edileceği açıklandı.

Yarımada Belediyeler Birliği, yarımadanın en önemli sorunlarının başında gelen çöp problemini çözmek için proje hazırladı. Bodrum, Yalıkavak, Turgutreis, Mumcular ve Gümüşlük'te 5 ayrı noktada vahşi depolama denilen, çöplerin ve molozların doğaya atılarak biriktirildiği yöntemi sona erdirecek proje kapsamında, Yaka Köyü kuzeyinde Çöp İşleme ve Yönetimi Tesisi kurulması hedeflendi. Çilek Tepe Mevkii'ndeki 75 dönümlük arazide kurulacak, günlük 1500 ton çöp toplama ve işleme kapasiteli tesis için Belediyeler Birliği, Dünya Bankası'ndan yaklaşık 17 yılda geri ödenmek şartıyla 20 milyon euro kredi sağladı.

Haberin Devamı

Bodrum Yarımada Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fikret Karataş Bodrum için hayati önem taşıyan tesisin kurulması için ilgili tüm bakanlıklardan ve resmi kurumlardan izin aldıklarını, sadece arazinin üçüncü Derece Doğal Sit Alanı olması nedeniyle Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararını beklediklerini söyledi. Karataş, “Hazırlanan projede tek ağaç kesilmeyecek, çevreye kesinlikle zararı olmayacak. Zaten doğayı korumak amacıyla bu tesisi kuruyoruz. Çevreye uyumlu, AB standartlarında olacak. Dereköy köylülerinin ve muhtar Hüseyin Can'ın geçen haftalarda Çöp İşleme ve Yönetim Tesisi'nin kendi sınırları içerisinde kaldığını söylediği arazinin, tesisin kurulacağı araziyle ilgisi yok. Muhtarın dediği gibi tesisin kurulacağı yer bir cennet değil, bozuk orman arazisi ve gerekli yasal izinleri alındı. Ayrıca kurulacak işletmede hem elektrik, hem de kullanma suyu üretilerek çevredeki arazilerde rahatlıkla kullanılabilecek. Tesisten sadece yüzde 1 oranında katı atık çıkacak ve modern şartlarda depolanacak“ dedi.

Yaklaşık üç yıldır hazırlıkları süren tesisin çevre dostu olması için 11 belediye başkanının da çok hassas davrandığını belirten Karataş, “Projeler ona göre hazırlandı. Bu projeyle Bodrum Yarımadası'nda yaşanan ve yıllarca ihmal edilen en önemli sorunlarından biri ortadan kalkmış olacak, ormanlar, vadiler, dereler ve küçük göletler çöplerden arındırılmış olacak, kötü görüntülere de meydan verilmeyecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Karataş, kurulacak tesisin özelliklerini şöyle sıraladı:

“Evsel, tıbbi ve tehlikeli atıklar ayrı bölümlerde toplanabilecek. Toplama, taşıma, ambalaj ve bertaraf etme standartları oluşturulacak. Atıklardan kompost gübre üretilecek. Çöpler düzenli depolama yoluyla çevreye zarar verilmeden bertaraf edilecek. Depolama alanlarında biriken katı atıklardan elektrik enerjisi üretilecek. Tıbbi atıklar uygun şekilde taşınıp yakılarak bertaraf edilecek. Bölgede bol miktarda ağaç, fide ve çiçek dikilerek bakımı yapılacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!