Bu piyasa insanlıktan çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bu piyasa insanlıktan çıktı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 13, 2010 00:42

Euro bölgesi tahvil piyasasında işlem yapan yatırımcılar, 'hayvansal içgüdü' ile hareket etmekle suçlanırken, bu durumun ekonomisi zayıf ülkeleri aşırı miktarda kemer sıkmaya zorladığı uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) tahvil piyasaları ve kamu borcu yönetimi birimi BaÅŸkanı Hans Blommestein, bazı yatırımcıları, Yunanistan, Ä°rlanda, Portekiz ve Ä°spanyol tahvillerinin faizleri üzerinde büyük oynamalar yaratan davranışları nedeniyle eleÅŸtirdi.Â

Finacial Times'a konuşan Blommestein, "Piyasaların hali hazırdaki psikolojisi oldukça negatif ve gerçek verilere dayalı olarak ilerlemese de tahvil piyasalarında çoğu zaman, hayvansal içgüdüler gelen verilerin abartılmasını ve aşırı satışı tetikliyor" dedi.

      Â

OECD yetkilisi sözlerine şöyle devam etti;Â

 

"Bu durum yatırımcıların şimdiye kadar güvenli gördüğü ülke varlıklarına olan talebini bir anda azaltıyor ve piyasaların uçurumdan aşağı düşer gibi bir hızla gerilemesine neden oluyor. Bu aynı zamanda, ülke risklerindeki değişimi güvenilir şekilde değerlendirmeyi ve piyasaların hangi yöne gideceğini anlamayı da zorlaştırıyor."

 Â

Ä°ÅžLERÄ° ZORLAÅžTIRIYOR

Bloommestein ek olarak, hükümetlerin yatırımcıların bütçe açıklarıyla ciddi şekilde uğraştıklarını göstermek adına attığı adımların kemer sıkma önlemlerini aşırıya kaçırma tehlikesini doğurduğunu da söyledi.

 

Kemer sıkma önlemlerinin aşırıya kaçması ise bu ekonomilerin toparlanmalarını tehlikeye atıyor.

 

Bloommestein, "Piyasa aniden bir ülkenin borç seviyesini risk olarak görüyor ve çok daha yüksek faiz talep ediyor. Bu da bahsi geçen ülkelerin borçlarını fonlamalarını zorlaştırıyor" dedi.

 

Bloommestein'in bahsettiği endişeler özellikle sert mali sıkılaştırma politikalarını devreye alan Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve İspanya'yı ilgilendiriyor.

 

Ancak Bloommestein "hayvansal içgüdü"nün, yüksek miktardaki borç yükleri nedeniyle ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ekonomileri de olumsuz etkileyebileceğini vurguluyor.

 

* Bu haber Financial Times'ta, "Eurozone bond investors accused of overreacting" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:        Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                              Â

             Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet         

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!