Turan GÜLTEKİN/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2007 11:47
İZMİR- Aydın, İzmir- Çeşme Otoyolu, Ağustos ayında hizmete giren ‘Trafik İzleme ve Yönetim Sistemi’ sayesinde günün her saati kontrol altında tutuluyor.
Otoyolun Tahtalıçay’da bulunan Bakım İşletme Şefliği’ne kurulan ve havaalanlarındaki uçuş kulelerini andıran merkezde otoyolun her noktası yüksek hızlı kameralarla kontrol altında tutuluyor, araçların hızları, ağırlıkları ölçülebiliyor, yoldaki tehlikeler anında sürücülere bildirilebiliyor. Sisteme bağlı
meteoroloji istasyonları yardımıyla yolun 200 metrelik viyadüğünde otomatik buz çöcüler bile devreye giriyor.
Türkiye’nin ‘TS ISO 9001: 2000’ Kalite Belgeli tek otoyolu olan İzmir- Aydın, İzmir- Çeşme Otoyolu, Ağustos ayında 4 milyon YTL harcamayla hizmete sokulan ‘
Trafik İzleme ve Yönetim Sistemi’ ile daha güvenli hale getirildi. İlk olarak İzmir’de kurulan sisteme bağlı 27’si hareketli 130 yüksek çözünürlüklü ve yüksek hızlı kamera, 5 meteoroloji istasyonu, asfalta yerleştirilen sensörler sayesinde 320 kilometre uzunluğundaki güzergahta gişe işlemlerinden, yolda meydana gelebilecek en ufak olaya, kazaya, hırsızlığa kadar tüneller, köprüler, viyadükler her şey günün 24 saati kontrol altında tutuluyor. Giriş- çıkışlara yerleştirilen 27 hareketli kamera aracılığı ile otoyol, en uç noktalarına kadar izlenebiliyor. Otoyol üzerinde meydana gelen her türlü kaza, yağış, buzlanma değişken mesaj yazılabilen sistem aracılığı ile anında sürücülere bildiriliyor.
Otoyolun iki noktasında asfalta yerleştirilen sensörler aracılığı ile 150 kilometre hıza kadar her türlü aracın ağırlığı ölçülüp aşırı yüklü araçların plaka bilgileri elektronik sistemlerle belirlenip ceza kesiliyor. Son dört yılda aşırı yük yüzünden bozulan asfaltın yenilenmesi için 20 milyon YTL harcandığını belirten yetkililer, sistemin devreye girmesinin ardından aşırı yük taşıma olayına rastlanmadığını belirtti.
BOLU TÜNELİ'NDE YOKOtoyolun çeşitli yerlerine yerleştirilen beş meteoroloji istasyonu sayesinde hava sıcaklığından, yolun sıcaklığına, görüş mesafesine, yağış şiddetine, yola düşen yağışın çeşidine, neme ve sise kadar her türlü bilgi merkeze aktarılıyor. Merkezde değerlendirilen bu bilgiler değişken mesajlı trafik işareti sistemi sayesinde anında sürücülere bildiriliyor. Bütün bunların yanı sıra, hizmete giren ancak buzlanma sorunu yaşayan Bolu Tünelleri’ne kurulması düşünülen buzlanma önleme sisteminin İzmir- Aydın Otoyolu’nun 200 metre uzunluğundaki Kaynaklar Viyadüğü’ne kurulduğu da ortaya çıktı. Yolun sıcaklığının 1 dereceye düşmesiyle birlikte otomatik olarak devreye giren sistem, yola kalsiyum klorit maddesini serperek buzlanmayı önlüyor. Kötü havalarda sürekli olarak sis altında kalan viyadükte sis işaretleri de otomatik olarak devreye giriyor.
KENDİNİ KORUYAN OTOYOLSürücülerin otoyolda maksimum güvenlik içinde yolculuk yapmaları için tasarlanan sistem, aynı zamanda kendini de koruyor. 4 İşletme şefliği, 13 gişe işletme istasyonu, tüneller, OGS ve KGS bilgileri, nakit gişe bilgileri, kamera, data aktarım sistemi ve kayıt sistemi sayesinde otoyoldaki hareketler Trafik İzleme Merkezi’ne iletiliyor. Bu sayede çalışanlar da dahil her türlü ihlalin önüne geçiliyor.
Öte yandan alarm sistemi sayesinde otoyol üzerinde bulunan ve hırsızlar tarafından sürekli çalınan elektrik armatürleri, kablolar, trafolar da sürekli olarak kontrol altında tutuluyor ve alarm aracılığı ile anında bildiriliyor.
TAMAMI TÜRK EMEĞİ
İzmir- Aydın, İzmir-Çeşme Otoyolu’nun, Türkiye’nin en son hizmete giren ancak en modern otoyolu olduğunu belirten Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Erol Altun, 4 milyon YTL’ye malolan ‘Trafik İzleme ve Yönetim Sistemi’nin tamamen Türk firmaları tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Altun, “Türk Telekom’un otoyol üzerinden geçen fiber optik kablolarından iki kılı üzerinde çalışan sistemin projesi bölge müdürlüğümüz tarafından hazırlandı. Türkiye’de bir ilk ve tek olması açısından çok önemli. Otoyoldaki sürüş güvenliğini arttırmaya yönelik olarak sürekli geliştirilebilir bir sistem. Bütün amacımız otoyolu kullananlara daha kaliteli bir hizmet vermek. Elimizdeki imkanları değerlendirdik ve sonuçta bu sistemi oturttuk. Bu sistem ilerde tüm otoyol, ya da devlet yollarında da kullanılabilir” diye konuştu.