Güncelleme Tarihi:
Kullanılan elektriğin üçte biri kaçak
Elektrikte kaçak yüzde otuzlara ulaştı. Dağıtımcılar destek bekliyor
Pazartesi günü bir okur mektubu üzerine 'Kaçak elektrik korsanları' başlığıyla yayınladığımız haberimize başta Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. olmak üzere birçok okurumuzdan yoğun tepki geldi.
Haberimizde kaçak olarak kullanılan elektriğin, faturalarını düzenli olarak ödeyen İstanbulluların sırtına fazladan bir yük getirdiğini ve aynı zamanda büyük bir haksızlık olduğunu belirtmiştik. Çünkü faturası ödenmeden kullanılan elektrik bir biçimde dürüst vatandaşlar arasında bölüştürülmek zorunda. Bu da faturalara fazladan para olarak yansıyor.
Gültepeden arayan okurumuz kendisinin iki nüfus olarak ayda 12 milyon lira öderken, altı nüfuslu üst komşularının bütün bir kışı elektrikli ısıtıcılarla ayda sadece 300 bin liraya geçirdiğini bildirmiş ve yetkilerin bu konuda bir önlem almayı düşünüp düşünmediklerini sormuştu.
Suç: Hırsızlık
Yazının ardından bizimle temasa geçen Boğaziçi Elektrik A.Ş. yetkilileri de şu andaki en büyük sorunlarının kaçak elektrikle mücadele olduğunu söylüyor. Mücadele edebilmek için ekipler oluşturduklarını ve bu ekiplerle taramalar yaptıklarını belirten yetkililer kaçakların en aza indirilebilmesi için vatandaşların bu konuda yardımına ihtiyaçlarını olduğunu söylüyor:
‘‘İstanbul nüfusu 12 milyonu bulan dev bir kent. Kaçakları tamamen önlemek mümkün değil. Ama elimizde en azından kaçakların yoğunlaştığı bölgeler hakkında veriler olsa işimiz çok daha kolaylaşak. Böylece taramalarımızı bu bölgelere yöneltip daha kolay sonuç almak mümkün olur.’’
Kaçak elektrik kullananlara uygulanan yaptırımın ne olduğunu sorduğumuzda da yetkililer ilk yakalamada tahmini normal bedelin iki buçuk katının ödettirildiğini, ikinci yakalamada ise hırsızlık suçlamasıyla mahkemeye başvurduklarını anlatıyor.
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Kavlu haksızlıkla yaptıkları bu mücadelede bütün İstanbulluların desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtiyor:
Normalin beş katı
‘‘İstanbul'da kaçak elektrik kullanımının yüzde otuzlarda olduğunu tahmin ediyoruz. Dünya standartı yüzde üçle yedi arasında. Mücadelede hızlı ve etkin sonuç alabilmek için hemşehrilerimizin bizi yönlendirmeleri gerekiyor. Böylece abonelerimiz arasındaki haksızlıkların önüne daha kolay geçebiliriz.’’
Avrupa yakasında hizmet veren Boğaziçi Elekrik'in bu olumlu yaklaşımına karşın Anadolu yakasındaki AKTAŞ'tan henüz bir ses çıkmadı. Belki önemsememekten, belki de bölgelerinde kaçak olduğunu düşünmediklerinden. Ama biz, köşe olarak bunun önemli bir sorun olduğuna inanıyoruz, çünkü birilerinin kullandığı elektriğin bedeli maliyet aynı olduğu için fatura ödeyenler arasında paylaştırılıyor. Bu yüzden bize ileteceğiniz duyurular doğrultusunda isim ve adres bildirmeden yetkililere yardımcı olmaya ve onları yönlendirmeye çalışacağız. Çünkü bu olayın takipçisiyiz.
ELEKTRİĞİ NASIL ÇALIYORLAR?
1. Sayacın yanından ek bir hat çekerek bu hattan elektrik kullanılıyor. Sayaç ise sadece bir ampule bağlı kaldığından gelen fatura çok az oluyor.
2. Sayacın mührü dikkat çekmesin diye diğer mühürlerle birlikte sökülüyor. Elektrik saatinin vidası mesai saatlerinin dışında gevşetilip bütün elektrikli cihazlar ( ütü, elektrik ısıtıcısı, vs.) bu zaman içinde çalıştırılıyor, sabah vida yeniden sıkıştırılıyor.
3. Sayacın camının kenarından bir pet şişe kesiği sokularak dönmekte olan sayaç dairesi sıkıştırılıyor. Plastik çekilince saat normal olarak çalışmaya devam ediyor.
ALKIŞLAR
İtfaiyeye teşekkür
Göztepe Cavitpaşa Sokağı skinlerinden bir faks aldık: ‘‘26-27 Nisan günleri Göztepe, Cavitpaşa Sokak'ta çam ağacında mahsur kalan bir kediyi kurtaran görevli itfaiye mensuplarına, gösterdikleri duyarlılıktan ve çabalarından dolayı mahalle sakineri adına teşekkürlerimizi iletiriz.’’
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
G.OSMANPAŞA
Bu ne biçim okul böyle?
Bize telefonla ulaşan bir veli, Gaziosmanpaşa; Gazi Mahallesi Merkez Lisesi'ndeki bir durumdan bahsetti. Öğrencisini bu okuldan çekmeceğini anlatan veli, okulda garip bir biçimde haftasonları Türk bayrağının göndere çekilmediğini anlatıyor: ‘Müdüre sorduğumuzda 'benim işime karışmayın' gibi bir yanıt aldık. Okulda öğrenciler arasında illegal örgütlerin propagandalarının yapıldığı söyleniyor. Birilerinin bu durumla ilgilenmesi gerek.’’ Milli Eğitim müfettişlerni göreve davet ediyoruz. G.Osmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Samet Çelik'in dikkatine.
ÇEMENZAR
Raylı sistem burada takılabilir
Mesleğinin mimar olduğunu belirten bir okurumuz, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün raylı sistem sözü verdiğine değinerek, semtindeki bir sorundan söz etti. İki yıl önce yapılan Çemenzar Camii, bölgenin imar planına bakıldığında yanındaki yapılara göre daha önde bulunmaktaymış. Ancak okurumuz, imara olan bu aykırılığın, seçime yakın bir zamanda iyice abartıldığını; cami avlusunda iki katlık bir ekleme ile kaldırıma taşıldığını; doğal gaz bağlandığını anlattı. Bu durumun, raylı sistem geçirilmesi halinde sorun yaratabileceğini bildiren okurumuz ilgililerin bu konuya dikkatinin çekilmesini istiyor.
ERENKÖY
Su sorunu bitmiyor
Bize Erenköy Bağdat Caddesi Burç Sitesinden ulaşan okurlarımız iki aydır süren su sorunlarının neden bir türlü çözülmediğini merak ediyor. 'Günde sadece iki saat su alabiliyoruz' diyen okurlarımız İSKİ'ye yapılan başvurularının sonuçsuz kalmasından yakınıyor: ‘‘İstanbul'un en nezih yerlerinden birinde oturuyoruz ama su ihtiyacımızı tankerlerle karşılamaya çalışıyoruz. Bu duruma artık bir son verilsin!’’
Burç Sitesi sakinlerinin bu sorununu İSKİ yönetimine duyuruyor, ‘yönetenlerin dikkatine’ diyoruz.