Bu ödülü Türk edebiyatı aldı

Güncelleme Tarihi:

Bu ödülü Türk edebiyatı aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2006 14:46

Türk yazın dünyasının önde gelenleri Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü kazanmasını "gurur verici bir olay" olarak nitelendirdi. Şair ve yazar Özdemir İnce ise ağır eleştiriler getirdi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül:Fransa bu ayıpla yaşayacaktır. Girdiği bu çıkmaz sokaktan geri dönecektir.

Yaşar Kemal: Yurtdışında bulunan Pamuk'a bir e mail gönderen Yaşar Kemal şöyle yazdı: “Seni yürekten kutlarım. Hak ettiğin bu ödülü almana çok sevindim. Bundan böyle de aynı tutkuyla yeni romanlar yazacağına güveniyorum. İnandıklarının ardında da inatla durmaya devam edeceğine hiç kuşkum yok.”

Doğan Hızlan: Türk edebiyatının Nobel edebiyat ödülü alması roman açısından tabi ki çok sevindirici. Benim açımdan da çok sevindirici. İyi bir Türk yazarın böyle uluslararası bir ödül alması hiç kuşkusuz hepimizi mutlu ediyor. Ama bir de şunu düşünmek gerekiyor ki bu edebiyat ödülü, Türk edebiyatının adının duyulmasını sağlayacak. Ve bir çok kişi Türk edebiyatının diğer yazarlarını da dünya dillerine çevirecek.

Adalet Ağaoğlu: Fransız Meclisi'nden Türkiye aleyhine bir karar çıkmasının üzüntüsünü yaşarken böyle bir ödül beni sevindirdi. Şimdi herkes Orhan Pamuk'un ardında ne var diye Türk edebiyatını da merak edecek. Pamuk'un kitapları daha çok dile çevrilip okunacak.

Haberin Devamı

Haluk Şahin: Türk edebiyatı adına ne kadar kıvanç duysak azdır. Pamuk bu ödülü zatan haketmişti. Bu ödülün bugün duyurulmuş olması tam bir önem taşıyor. Hayat böyle. Fransız Meclisi'nde bu kararın çıkmasından sonra Pamuk'un Nobel edebiyat ödülünü kazandığını öğrenmek bu ülkede yaşayanlara bir moral. Nobel ile birlikte bütün dünyanın gözleri hem Türk edebiyatına hem Türkiye'ye dönecektir. Bu edebiyatın içinde başkaları da olmalı diye düşüneceklerdir. Pamuk nasıl bir edebiyat çevresinden çıktı diye düşüneceklerdir. Böylece çok değerli yazarlarımız da göz önüne çıkacaktır. Türkiye'nin kültür sanat olarak da heba edilmeyecek bir ülke olduğu ortaya çıkacaktır. Pamuk'u yürekten kutluyorum.

Ahmet Telli: Entelektüel açıdan önemli. Bu Orhan Pamuk'un bireysel çizgisinden çok daha önemli. Bu Türkiye'nin dış dünyaya açılması için bir kapı olabilir. Türkiye'nin gücünü göstermesi açısından önemli.

Tuğrul Eryılmaz: Bence Orhan Pamuk son derece iyi bir yazar. Roman tekniğini biliyor keyifle okutuyor. Bütün konularda son derece başarılı. Türkiye'nin topraklarından çıkmış bir ikon. Yaşadığı kenti seviyor, ülkesini seviyor ve son derece evrensel bir yazar. Ona vermeyecekler de kime vereceklerdi.

Haberin Devamı

Ahmet Ümit: Çok gurur duydum, mutlu oldum. Türk edebiyatı açısından da başarı. Her ne kadar Pamuk düzeyinde güçlü yazarlarımız olsa da onun böyle ödüller alması önemli. Hem Türkiye'nin hem Türk edebiyatının dünyaya tanıtılması açısından olanak sağlıyor.

TÜRKİYE SATIŞA ÇIKARILDI

Özdemir İnce: Orhan Pamuk sıradan bir yazardır. Türk edebiyatı roman ödülünü kazanmadı. Orhan Pamuk'a Nobel ödülü verildi. Nobel kazanmış olan Pamuk, Ermeni soykırımını kabul ediyor. Bu son derce önemli bir şeydir. Aşılması gereken ve aşılamayacak bir azman olacaktır. Türkiye satışa çıkarılmıştır, Türk tarihi açık artırmayla satılmıştır. Açık arttırmanın en sıfır noktasında satılmıştır. Bundan dolayı utanç duyuyorum. Bunu söylemem lazım.  

Haberin Devamı

Murathan Mungan: Ben çok sevindim. Türkçe yazan bir romancı bu ödülü aldığı için sevindim. Pamuk'la ilgili, edebiyatıyla ilgili görüşleriniz ne olursa olsun onu savunmanız gerektiğini düsünüyorum. Bu ödül bir ölçüde Türk edebiyatına verilmiş bir ödüldür. Bunu alabilecek başka Türkiyeli edebiyatçılar da vardır. Pamuk'un uzun süredir bu ödüle hazırlanan bir program izlediğini düşünüyorum, yazarlarıyla yaptıklarıyla. Bunun keyfini çıkarmaktan yanayım.

Zülfü Livaneli: Nobel 2006 Edebiyat Ödülü'nün Orhan Pamuk'a verilmesine ilişkin, “Çok sevinçliyim. Hem Orhan Pamuk adına, hem Türk edebiyatı adına bu sevincim.  Pamuk'a bu ödülün verilmesiyle ”Türkiye'nin çağdaş, güçlü bir edebiyatı olduğunun bütün dünyaya tekrar kanıtlanmış oldu." Çok sevinçliyim. Hem Orhan Pamuk adına, hem Türk edebiyatı adına bu sevincim. Çünkü Türkiye'nin yüzyıllardan süzülüp gelen köklü edebiyat geleneği ve çağdaş edebiyattaki gücü, böyle bir ödülü çoktan hak etmişti. Yaşar Kemal de 30 yıla aşkın bir süredir Nobel'e en yakın yazarlardan biri olarak durdu. Ama bunu kişisellikten öte Türk edebiyatına verilen bir ödül olarak da algılamak gerekiyor. Bu bakımdan da çok sevinçliyim.

BAKANLIK'TAN KUTLAMA

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, Orhan Pamuk'a Nobel Edebiyat Ödülü verilmesiyle ilgili, “Bakanlık olarak Orhan Pamuk'u kutluyoruz. Sevindiğimizi ifade ediyoruz” dedi.

İsen, Türkçe'nin dünyanın en büyük dillerinden biri olduğunu ve bu ödülün de Türkçe'ye verildiğini belirtti. İsen, şöyle konuştu: “Bakanlık olarak Orhan Pamuk'u kutluyoruz. Sevindiğimizi ifade ediyoruz. Türkçe, dünyanın büyük dillerinden biridir. Bu ödül, Orhan Pamuk'a verilse de Türkçe'ye verilmiş bir ödüldür. Türkçe'nin dünyada geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlayacaktır.”
   
TEDA PROJESİNDE DESTEK
   
İsen, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un Orhan Pamuk ile Nobel Edebiyat Ödülü almasına ilişkin bir araya gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine de, ”Sayın Bakanımız yurtdışında. Henüz kendisiyle değerlendirme yapmadım. Ama ödül dolayısıyla ayrıca bir görüşme olacaktır” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

TEDA Projesi kapsamında Orhan Pamuk'un “Benim Adım Kırmızı”, “Beyaz Kale” ve “Kar” isimli eserleri destek kapsamına alınmıştı.
   

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!