Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2007 00:00
İtalyan Ermenegildo Zegna’nın Türkiye Genel Müdürü Francesco Lasorte, 1 milyon Euro yatırımla gömlek üretim kapasitesini artıracaklarını belirterek "Takım elbise yatırımı da yapabiliriz ama Türkiye’de giderek pahalı bir ülke oluyor. Bu kur politikası devam ederse üretim yapan kimse kalmayacak. Sadece bizim gibi çok büyükler kalacak" dedi.
97 yıllık İtalyan lüks giyim markası Ermenegildo Zegna’nın Türkiye Genel Müdürü Francesco Lasorte de Türkiye’deki kur politikası ve giderek artan maliyetlerden yakındı. Tuzla’daki fabrikada Ermenegildo Zegna gömleklerin yüzde 65’ini ürettiklerini ve yapacakları 1 milyon Euro yatırımla gömlek üretim adedini 700 bine çıkarıp, markanın gömlek ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayacaklarını anlatan Lasorte, "Türkiye artık ucuz bir ülke değil. Kur politikası nedeniyle 3 yıldır Türkiye’de maliyetler hızla artıyor. Bu politika devam ederse tekstilde üretim yapan çok şirket kalmayacak. Gidecekler. Sadece bizim gibi çok büyükler kalacak" dedi.
TAKIM ELBİSE YATIRIMI ZORDA: Takım elbise için farklı bir tesis yatırımı düşünebileceklerine dikkat çeken Lasorte, yüksek maliyetler yüzünden bu yatırıma sıcak bakamadıklarını söyledi. "Maliyetler küçük bir problem ama en korkunç şey maliyetlerin artış hızı" diyen Lasorte, Türkiye’de maliyetlerin 4 yılda yüzde 40 arttığını, bunun çok düşündürücü olduğunu vurguladı. Avrupa’da maliyetlerin aynı dönemde sadece yüzde 10 arttığına işaret eden Lasorte "Türkiye’deki trend devam ederse korkutucu. Yılda yüzde 3-5 artsa üretim planlamak kolay ama bu rakamlarla mümkün değil. Maliyetlerin bu kadar hızlı arttığı bir ükeye kimse yatırım yapmaz. İstikrar ve yatırımcının önünü görebilmesi önemli" diye konuştu.
ADAM YA GİDECEK YA ÖLECEK: Dolar üzerinden anlaştıkları kiraların ve makina fiyatlarının aynı kaldığını belirten Francesco Lasorte, işçiliğin en büyük maliyet olduğunu kaydetti. Çalışanlara maaşlarını Euro olarak ödediklerini anımsatan Lasorte, "Euro düştüğü için biz daha çok Euro ödemek zorundayız. Adamlar ya gidecek ya ölecek" dedi. Yatırımı olanın bu şartlarda fabrikasını daha verimli hale getirmeye çalışacağını söyleyen Lasorte, fabrikası olmayan için Mısır, Çin, Hindistan gibi seçeneklerin açık olduğunu uyarısında bulundu.
ÇOCUKLARIMIZA BORÇ BIRAKIYORUZ: Düşük kurun kendilerini de etkilediğini belirten Lasorte, şöyle devam etti: "Kısa vadede bu bizim için önemli ama uzun vadede Türkiye için çok önemli. Türkiye yüksek miktarlarda faiz ödüyor. Her yıl bu kadar çok faiz ödemek zorunda kalırsak 5 yıl sonra çocuklarımıza aşırı borç bırakacağız. Günü yaşıyor olabiliriz ama sonuçları ağır olur. Sudaki demir gibi batar."
İyi eğitilen Türk işçi harikalar yaratıyor
İYİ eğitilen Türk işçilerin harikalar yarattığını belirten Francesco Lasorte, şunları söyledi: "Bizim fabrikamızdaki hata oranı, diğer Ermenegildo Zegna fabrikalarına kıyasla çok düşük. Türkiye’de üretim yapıyoruz çünkü burada çok başarılı işçilik, çok iyi kumaş yapan firmalar var. Kumaşlarımızın yüzde 50’sini Türkiye’den alıyoruz."
İstinyePark’ı üç yıl sabırsızlıkla bekledik
NİŞANTAŞI Abdi İpekçi Caddesi’ndeki mağazasıyla perakende sektöründe de faaliyet gösteren Ermenegildo Zegna, ikinci mağazasını İstinye Park’ta açtı. Francesco Lasorte, İstinyePark projesini 3 yıl sabırsızlıkla beklediklerini söyleyerek, dünyada bu kadar özel ve büyük projelere az rastlandığını belirtti. Lasorte, 2008’de 5 milyon Euro perakende cirosu hedeflediklerini de açıkladı. Bağdat Caddesi ve Ataköy civarında mağaza açabileceklerine değinen Lasorte, "12 Beymen mağazasında markamız satılıyor. Bu işbirliğini savunmak için Anadolu’da açmayı planlamıyoruz" dedi.
Ülkenize 16 yılda 10 milyon Euro yatırdık
TÜRKİYE’de bugüne kadar gerçekleştirdikleri toplam yatırımın 10 milyon Euro olduğunu söyleyen Francesco Lasorte, 2008’de yapacakları kapasite artırımı ile bu rakamın 11 milyon Euro’yu geçeceğini anlattı. Ermenegildo Zegna Türkiye’de ilk fabrikasını 1991’de Maslak’ta yapmış ve günde 100 adet gömlek üretimiyle işe başlamıştı. 300 olan çalışan sayısı yeni yatırımla 360’a çıkacak. Lasorte, "Ürettiğimiz gömlekler, ABD’ye, Çin’e, Japonya’ya ve Meksika’ya doğrudan ihraç ediliyor. ABD’ye yılda 100 bin gömlek gönderiyoruz. Made in Turkey (Türk malı) satmak başlarda zordu. Bastırdık, hırsla kendimizi kabul ettirdik" dedi.
Özel sipariş gömleklerin tamamı Türkiye’de yapılacak
ERMENEGILDO Zegna, şu anda çoğu İspanya’da yapılan özel sirariş gömlek üretimini 8 ay içinde bütünüyle Türkiye’ye kaydırmayı hedefliyor. Francesco Lasorte mağazadaki gömleklerden fiyatı yüzde 20 daha yüksek olan özel sipariş gömleklerle ilgili şu bilgileri verdi: "Kişiye özel, ayrıntıları belirlenen gömlek üretiminde teslim süresi 4-5 hafta. Bunu kısaltmaya çalışıyoruz. Dünyanın her yerinden gelen günlük sipariş sayısı 250’yi buluyor. Seneye 300, 3 sene sonra 600 olur. Türkiye’de 3 ay önce bu gömlekleri üretmeye başladık. Şimdi tamamına talibiz." Ermenegildo Zegna, Büyükada’da daha önce çöplük olarak kullanılan bir alanı 1440 ağaçlık bir ormana çeviriyor. Projeye 25 bin Euro ayıran marka, proje için hazırlanan tişörtlerin satışından elde edilen geliri Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na bağışlayacak.