Güncelleme Tarihi:
İsrail’in geçtiğimiz hafta Gazze’ye başlattığı operasyonla ilgili olarak, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, “Türkiye ile İsrail birbirleriyle, en azından Gazze konusunda, iletişim kurarak şiddeti sonlandırmak için girişimlerde bulunmalı” sözlerini hatırlatan Ravid, “Arınç akla yatkın şeyler söylüyor olabilir ancak İsrail-Türkiye ilişkilerinin durumu Gazze konusunda diyaloğu imkansızlaştırıyor” yorumunu yaptı.
Ravid, “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın konuyu gündeminden acilen çıkartıp diğer ülkelerin İsrail’le birlikte çalışmasının daha tercih edilebilir olduğunu söylemek için iyi bir nedeni vardı” dedi.
"NETANYAHU'NUN HATASI..."
Suriye iç savaşı gibi Gazze krizinin de İsrail-Türkiye ilişkilerindeki kopuştan kaynaklanan boşluğun büyüklüğünü ortaya koyduğunu da vurgulayan Ravid, İsrail İşçi Partisi Milletvekili Isaac Herzog’un şu ifadelerini hatırlattı:
“Netanyahu’nun hatası Türkiye’yle olan krizi samimiyetle çözmeye çalışmamasıydı. Türkiye’yle olan gerginlik nedeniyle İsrail stratejik olarak aşağı konumda ve Hamas’la yapılacak bir ateşkesle sonuçlanacak bir diplomatik hamleyi hayata geçirmenin zor olduğunu düşünüyor.”
Netanyahu’nun Türkiye’yle olan anlaşmazlığa yeterince önem vermediğini ve İsrail’in yaşadığı stratejik hasarı doğru şekilde ortaya koyamadığını belirten Ravid, “Netanyahu Türkiye’yle krizi sona erdirmeye karar verdiği zamanda bile amatörce hareket etti. Çorap değiştirir gibi elçi değiştirdi, tereddütle hareket etti, liderlik yapmak üzere Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın kendisini sürüklemesine izin verdi. Türkiye’den özür dileyip krizi bitirmek istedi ama asla böyle bir şey yapmadı” dedi.
SORUN LIEBERMAN'DAN KAYNAKLANIYOR
Ravid, İsrail Başbakanı’nın son iki buçuk yılda beş kez bu yönde fırsatlar ele geçirdiğini ve her seferinde başarısız olduğuna da dikkat çekerek, bunun büyük oranda Türkiye’den özür dilenmesine muhalefet eden Lieberman’dan kaynaklandığını söyledi.
Krizin Türkiye’ye de zarar verdiğini ifade eden Ravid, “Dört yıl öncesine kadar Ankara ile İsrail Suriye, Filistin ve İran konularında diyalog kurardı. Erdoğan asla kabul etmese de önemli bir varlığını yitirdi” dedi.
Mısır’da Müslüman Kardeşler’in iktidara gelişinin de İsrail’in Gazze operasyonundan diplomatik bir çıkış yolu bulma şansını azalttığını belirten Haaretz editörü, yazısını “İsrail’in şu an Hamas’la yakın ilişkileri olan ve arabuluculuk edebilecek bir Arap ya da Müslüman müttefiki yok. Gazze’deki operasyon bizlere ulusal gurur önemliyle ulusal güvenliğin yüzlerce kez daha önemli olduğunu gösteriyor. Toplar susup İsrail seçimleri geçtikten sonra Netanyahu (Başbakanlık’ta kalacağını varsayıyoruz) Türkiye’yle ilişkilerin tamir edilmesini birinci önceliği yapmalı. Erdoğan’ı sevmese bile, bir sonraki turda ona ihtiyacımız olabilir” sözleriyle noktaladı.