Güncelleme Tarihi:
Ahlat'a çok yakın bir alanda kurulu, tarım ve hayvancılıkla geçimin sağlandığı Soğanlı köyünü, diğer köylerden ayıran en dikkat çekici özelliği, herkesin soyadının aynı olması.
Soğanlı köyü muhtarı Menduh Marangoz yaptığı açıklamada, 43 yıl önce Ağrı'nın Patnos ilçesinden, Ahlat'a göç ettiklerini ve köyde sadece Marangoz ailesinin yaşadığını söyledi.
Köyde genellikle akraba evliliği yapıldığını ve bu nedenle herkesin aynı soyadını taşıdığını belirten Marangoz, şöyle konuştu:
“1956 Patnos doğumluyum. 1969 yılında biz Ağrı'nın Patnos ilçesinden, Ahlat Soğanlı köyüne geldik ve o tarihten beri burada ikamet ediyoruz. Bu köyde 19 yıldır muhtarım. 25 haneden oluşan köyümüzün nüfusu şu anda 250'nin üzerinde. Hepimiz akrabayız, köyümüzde yabancı yok. Burada herkes huzur ve sükunet içinde yaşıyor. Köyümüzde hiçbir evin kapısı kilitlenmez. Köylüler birbirine güvendiği için kapısını kilitlemez. Akrabalar arasında yaşanan ufak tefek sorunları da büyümeden el birliğiyle çözüyoruz. Herkes birbirini yakın tanıyor. Acımızda, sevincimizde hep birlikteyiz. Çoğu zaman aldığımız kararlar da ortak oluyor.”
Sadece köy imamı ve köyde görev yapan öğretmenin soy isimlerinin farklı olduğunu anlatan Marangoz, köyde herkesin aynı soyadını taşımasına, özellikle dışardan gelenlerin şaşırdığını ifade etti.
“Göç etmek yerine köyümüzde üretip yaşıyoruz”
Köylülerin tamamının tarım ve hayvancılıkla uğraştığını ifade eden Marangoz, şunları kaydetti:
“Köy imamı Yüksel Uludağ da akrabamız. Öğretmenimiz Balıkesirli. Adı Yakup Özdemir. Köyde tek farklı soyadını taşıyanlar öğretmen ve imam. Bu ikisinin dışında köyümüz de Marangoz soyadı dışında kimse yok. Köye gelenler, köyün tamamının soy isminin aynı olduğunu öğrenince şaşırıyorlar. Dışardan gelenler, 'en azından farklı soyadı taşıyan bir iki ev de mi yok?' diye soruyor. Köyün nüfusu her geçen yıl artıyor ancak köyümüzden fazla göç vermiyoruz. Memur olup gidenlerin dışında, köyden kimse göç etmedi. Çünkü köyümüz Ahlat'a 9, Adilcevaz ilçesine ise 10 kilometre mesafede. Adeta ilçelerin bir mahallesi gibiyiz. Bu nedenle göç edip gitmek yerine, köyümüzde üretip, yaşamaya çalışıyoruz.”
Okuldaki öğrencilerin tamamının da aynı soyadını taşıdığını belirten Marangoz, köyde sadece ilköğretim birinci kademe öğrencilerinin bulunduğunu, ikinci kademe öğrencilerinin Ahlat Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda eğitim gördüğünü söyledi.
Marangoz, “Köye gelen öğretmenler de okulun tamamının soy isminin Marangoz olduğunu öğrenince çok şaşırıyor” dedi. Aynı durumun seçmen listesi için de geçerli olduğunu belirten Marangoz, “Seçimler için köye gelen sandık başkanı ve memur üyeler de, listede kayıtlı 64 seçmeninin tamamının soyadının aynı görünce çok şaşırıyor” diye konuştu.