Bu köyde cenazeler tarlalara gömülüyor

Güncelleme Tarihi:

Bu köyde cenazeler tarlalara gömülüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2007 11:04

ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Yiğitler Köyü'nde tarlalar, cenaze defni nedeniyle mezarlığa döndü. Bir bölümünde mezarlar bulunan tarlalarda ekin ekilip biçildiğini görenler şaşkınlık yaşarken, Muhtar İsmail Yavaş, tüm uyarılarına karşın köylüleri bu alışkanlık ve geleneklerinden vazgeçiremediğini söyledi.


Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Yiğitler Köyü'nde tarlalar, cenaze defni nedeniyle mezarlığa döndü. Bir bölümünde mezarlar bulunan tarlalarda ekin ekilip biçildiğini görenler şaşkınlık yaşarken, Muhtar İsmail Yavaş, tüm uyarılarına karşın köylüleri bu alışkanlık ve geleneklerinden vazgeçiremediğini söyledi.
Bayramiç İlçesi'ne 10 kilometre uzaklıktaki Yiğitler Köyü'nde 100 yılı aşkın süredir devam eden gelenek nedeniyle köylüler bugüne kadar akraba ve yakınlarını kendi tarlalarında defnetti. Mezarlık bölgesindeki yaklaşık 30 tarlada mezarlık olduğu gözlendi. Bir bölümünde tarım yapılan tarlalarda ortalama 4- 5 kabir bulunduğu dikkat çekti. Gelenek yüzünden uzun süredir defin yapılmayan köy mezarlığını ise ot ve çalı bürüdü. Köy Muhtarı İsmail Yavaş, köylülere yaptıklarının yanlış olduğunu anlattığını ama bir türlü geleneği değiştiremediğini söyledi.

BİR VASİYETLE BAŞLADIĞI SANILIYOR

Akrabalarını tarlasına gömen köylülerden 64 yaşındaki Avni Türker bunun nedenini, “Tarlaya hergün çalışmaya gittiğim için, yakınlarımın mezarlarını ziyaret etme imkanı da bulabiliyorum” diye açıkladı. Köylülerden Halil İbrahim Dinçer de geleneği, “Köyümüz 60 hanelik küçük ve eski bir köy. Yılda 3 veya 4 kişi ölüyor. Bunlar da tarlalara gömülüyor. Bu durumun bir vasiyetle başlayıp bugüne kadar devam ettiğini sanıyorum” diye anlattı. 40 yaşındaki Deniz Gürel de, “Babam Ali Gürel bir hafta önce yaşamını yitirdi. Diğer yakınlarım gibi cenazesini tarlamıza defnettik. Tarlamızda 70 yıl önce gömülmüş akrabalarım bile bulunuyor” dedi.

YASAYA GÖRE YASAK

Bayramiç'in CHP'li Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer ise, yasaya göre mezarlık dışına defin yapılamayacağını hatırlattı. Tuncer, “En son Ali Gürel'in cenazesine ben de katıldım. Böyle bir gelenek olduğunu da orada öğrendim. Ancak köy bizim sorumluluk sahamız dışında. Muhtarlılığın sorumluluğunda” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!