Bu köy sadece sanatçılara özel

Güncelleme Tarihi:

Bu köy sadece sanatçılara özel
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2010 15:43

Aralarında yönetmen, oyuncu, yazar ve akademisyenlerin bulunduğu 100'ü aşkın kişi Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş Kasaba'sında kurulacak 'Sonsuz Şükran Köyü'nde yaşayıp sanatsal ve akademik çalışmalarını sürdürecek.

Haberin Devamı

İŞTE KONYA'DAKİ SANAT KÖYÜ

Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş kasabasında, Selçuklu mimarisi dikkate alınarak, bölgenin tarihsel yapısına uygun inşa edilen “Sonsuz Şükran Köyü”nde ilk yerleşim 10 Temmuzda başlayacak.

Köyde ilk yerleşim dolayısıyla, 10-20 Temmuz tarihleri arasında kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlenecek.

Projenin mimarı Mehmet Taşdiken, Cezayir Lokantası'nda düzenlediği basın toplantısında, Sonsuz Şükran Köyü'nün bir gönüllülük projesi olduğunu, bölgenin yaklaşık bin yıllık tarihi esas alınarak, yerleşim planı ve yapı malzemeleriyle tam bir Selçuklu Köyü kurduklarını, kerpiç evler yaptıklarını söyledi.

Köyün içinde büyük bir kültür merkezinin yer alacağını, köyün bir kültür köyü olacağını anlatan Taşdiken, “Mimar, yazar, akademisyen, heykeltraş gibi kültür-sanat alanından insanların yaşayacağı bir köy burası. Ulusal ve uluslararası etkinlikler yapılacak. Bu alanda 10-20 Temmuz tarihleri arasında ilk buluşmayı gerçekleştiriyoruz. İlk yerleşim, sembolik de olsa sağlanmış olacak. Bu ilk Anadolu buluşmasına 157 sanatçı katılacak. Etkinlikler kapsamında 11 film gösterimi yapılacak, 3 panel, 6 konser ve çeşitli sergiler düzenlenecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Anadolu'da bugüne kadar bu çapta, böyle bir kültür etkinliğinin yapılmadığını anlatan Taşdiken, sanatın gerçek amacı ve özünü birinci planda tutarak, sadece köye yerleşecek sanatçıların eserlerinin etkinlikte sergileneceğini söyledi.

Bu köy sadece sanatçılara özel

Sonsuz Şükran Köyü'ne insanların, Anadolu'da yer aldığı için gittiklerini dile getiren Taşdiken, “Orta Anadolu'nun pek çok coğrafyası, bugün aydınların ve sanatçıların ihmal ettiği alan içinde bulunuyor” dedi.

Mehmet Taşdiken, “Türkiye'nin ve dünyanın aydınları olarak, yerel kültürleri çok önemsiyoruz. Uzun yıllardır ağır bir şekilde kültür ihracatına maruz kalmış yerel kültürler, artık bugün yok olmak üzere. Yıl yıl bütün kültürel değerlerimiz neredeyse kaybolmak üzere. Kültür dediğimiz şey, detaylardan ibarettir” diye konuştu.

Haberin Devamı

“ANADOLU'YA DÖNÜŞ İÇİN BÜYÜK BİR BAŞLANGIÇ”

Sonsuz Şükran Köyü Projesi'nde sanatçıların sürekli olarak yaşayacaklarını anlatan Taşdiken, “Avrupa'da böyle bir proje yok. Belki de kuruluşu itibariyle ilk Türk kültürü için de bir başlangıca vesile olur. Kültür ve sanatımızın Anadolu'ya dönüşü için büyük bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Geçen yıl köye gittik ve sanatçılar, büyük bir misafirperverlikle karşılandı” dedi.

Köy içerisinde 210 adet kerpiç evin yer alacağını ifade eden Taşdiken, kültür merkezinde resim, terracota (kırmızı toprak) atölyelerinin yer alacağını belirtti.

Proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Karatay Üniversitesi, ÇEKÜL Vakfı, Mimarlar Odası Konya Şubesinin desteğiyle yürütülüyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!