Bu kitaplar dünya liginde

Güncelleme Tarihi:

Bu kitaplar dünya liginde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2001 02:00

Mimar Ahmet Ertuğ ile Borusan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık'ın birlikte kurdukları yayın şirketi Ertuğ&Kocabıyık, İstanbul kültür mirasını tanıtan kitaplarıyla bütün dünyada büyük ilgi görüyor. Son olarak Kariye Müzesi'ndeki mozaiklerin yer aldığı ve metnini ünlü tarihçi Cyril Mango'nun kaleme aldığı, Chora: The Scroll of Heaven ile İstanbul Arkeoloji Müzesi kitabı basıldı: Sculptured for Eternity. Metni Oxford Üniversitesi'nden, aynı zamanda Afrodisias kazılarının da başkanlığını yapan R.R.R Smith kaleme aldı. Bu kitapla Arkeoloji Müzesi'nin koleksiyonu eksiksiz olarak yapılmış oldu. Kitap iki yılda tamamlandı. Dünyanın en önemli koleksiyonuna sahip olan Arkeoloji Müzesi'nin kapalı bölümlerinde olan eserler de ilk kez bu kitapla gün ışığına çıkıyor. Kitapta ayrıca Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Alpay Pasinli'nin de müzenin kuruluşunu ve tarihini anlattığı bir yazısı yer alıyor. Bütün heykellerin fotoğraf ve kabartmaları var. Her iki kitabın fotoğraflarını Ahmet Ertuğ çekti.

Sanat yayıncılığında dünya çapında bir marka olma yolunda hızla ilerleyen Ertuğ&Kocabıyık, bugüne kadar 20 kitap yayınladı. Fotoğraf çekiminden kağıdına, renk ayrımından tasarımına, basımından cildine kadar her ayrıntısı üzerinde ciddiyetle durulan ve uzmanlarca hazırlanan kitaplar sıradan okurlardan çok koleksiyonerlere hitap ediyor. Yayınevinin şimdiye kadar en fazla bastığı kitap 5 bin adet ile Chora(Kariye). Kitap, Türkiye'de 400, Avrupa ve Amerika'da ise 420 dolardan satışa sunuldu. Arkeoloji Müzesi kitabı ise 3600 adet basıldı Avrupa ve Amerika'da satışa sunuldu, yakında Türkiye'de de satışa çıkacak.

Ahmet Ertuğ (Fotoğrafçı ve sanat direktörü)

Her kitabın ruhuna göre kağıt seçiyoruz

Farklı bir yayıncılık anlayışınız var. Daha çok İstanbul üzerine yoğunlaşıyorsunuz. Bundaki amacınızı öğrenebilir miyiz?

-Dünyanın en güzel kentlerinden birisi İstanbul. Olağanüstü anıtlar var. Amacımız insanlara bu kenti sevdirmek ve sahip çıkmalarını sağlamak. Ve tabii ki yurtdışındaki kültür merkezlerinde bu kenti tanıtmak. Türklerin sahip oldukları bu yüksek medeniyeti koruduklarını göstermek istiyoruz. Kitapları İngilizce olarak yayınlamamızın amacı da bu zaten. Batı ile bir entegrasyondan bahsediyoruz. Şu anda bizim en önemli varlıklarımız kültürel olanlar. Ve bu kültür varlıklarını doğru dürüst tanıtmamız gerekiyor. Biz de bütün enerjimizi bu alana yönlendirdik.

Kitaplarınızın yaratım aşamasından söz eder misiniz?

-Bunu dünyada en iyi yapan yayınevi olarak gösteriliyoruz. Her kitabın ayrı bir ruhu var. Konusuna göre özel kağıtlar seçiliyor, özel renk ayrım teknikleri kullanılıyor ve özel matbaalarla işbirliği yapılıyor. Bizim bütün baskılarımız İtalya ve İsviçre'de yapılıyor. Fotoğraf çekimlerini ve sanat direktörlüğünü kendim yapıyorum. Türkiye'de sanat kitapları basımında çıtayı hayli yükseltmiş durumdayız. Artık sanat kitapları daha iyi basılır oldu. Mesela bir kitaba sponsor olacak kuruluş örnek olarak kitaplarımızı gösteriyor ve bu kalitede olsun diyor. O yüzden şimdi bu tür kitaplar çok iyi basılmaya başlandı.

Dağıtımını nasıl yapıyorsunuz?

-Kitapları Avrupa'da bastığımız için Avrupa pazarı içerisinde gümrüksüz dağıtabiliyoruz. Buradan gönderdiğiniz zaman gümrüklerde daha fazla formaliteyle uğraşmanız gerekiyor. Zaten bu yüzden depolarımızı da Avrupa'da tutuyoruz. Bu dağıtımda da çok büyük kolaylık sağlıyor. Paris'ten bir sipariş aldığımızda ertesi gün kitabı ulaştırabiliyoruz. Kitap depolayan ve dağıtan kurumlar ile çalışıyoruz. Her şey daha kolay oluyor bu şekilde.

Kitapların tanıtımı da basımları kadar özenli yapılıyor.

Kariye kitabı kendi mekanında tanıtıldı. İlk kez kendi mekanında tanıtılmış oldu kitap. Yüzlerce şamdan kullanıldı ve müzenin içi öyle aydınlatıldı. Kente sahip çıkma ve kentteki yapılardan gurur duyma heyecanını harakete geçirmek için yapılmış bir etkinlik oldu. O gece müzeye getirdiğimiz 700 kişinin her biri Kariye aşığı olarak oradan ayrıldı. Aynı tanıtımı önümüzdeki günlerde başka kitaplarımız için de yapacağız. Arkeoloji müzesiyle ilgili hazırladığımız kitabı da kendi mekanında tanıtacağız. Belki de müzenin bugün ziyarete kapalı olan bölümlerinde bunu gerçekleştireceğiz.

Ağa Han Ödüllü mimar

Mimari eğitimini Londra'daki Architectural Association School of Architecture'da tamamlayan Ahmet Ertuğ, İngiltere, İran ve Türkiye'de mimarlık ve kent tasarımcılığı alanlarında çalışmalar yürüttü. İran'da tasarımından sorumlu olduğu Şuştar Yeni Kenti projesi ile Ağa Han Mimarlık Ödülü'ne değer bulundu. Ayrıca, Japan Foundation tarafından verilen 'Fellowship' ödülünü kazanan ilk mimar.

Chora (Kariye) kitabının sadece fotoğraf çekimleri günde 10 saat çalışılarak altı ayda tamamlandı. Çekimlerde Ahmet Ertuğ 20x25 cm formatında büyük kamera ve özel ışıklar kullandı.

Kitapta yer alan fotoğraflar Ağustos 2001'de Paris'te sergilendiği gibi, ABD'nin en saygın sekiz üniversitesinde ve The Metropolitan Museum'da sanat izleyicileriyle buluşacak.

SULTAN SÜLEYMAN’IN CUMA NAMAZI SADECE 25 ADET BASILACAK

Ertuğ&Kocabıyık'ın bazı çalışmaları ise tam anlamıyla koleksiyonluk. Şu anda bitirilme aşamasına gelen ve Sultan Süleyman'ın cuma namazına gidişini gösteren kitaptan sadece 25 adet hazırlandı. Bütün resimleri tek tek elle boyanan ve el yapımı kağıt kullanılan bu kitap özel ahşap muhafazasının içinde satılacak. Bu kadar az sayıdaki bir kitabın satışı da normal dağıtım ya da istekle değil büyük bir ihtimalle müzayedede gerçekleştirilecek.

RENK AYRIMI İTALYA'DA BASKISI İSVİÇRE'DE

Mozaikler ve fresklerle ilgili Chora (Kariye) kitabı, renk ayrımı ve baskı için çok büyük özellikler istiyordu. Nasıl fotoğraf çekilirken olağanüstü bir teknik ve bilgi gerekiyorsa, renk ayrımını yapan insanların da özel bilgileri olması gerekiyor. Burada bahsettiğim teknik değil, insanın özellikleri. Renk ayrımını yapan insanın bu mozaik ve fresk kültürünü çok iyi bilmesi gerekiyor. Kariye kitabının bütün renk ayrımları İtalya Padova'da yapıldı. Padova, Giotto'nun dünyada en iyi freskleri yaptığı kent. Bu renk ayrımını yapan insanlar bu renklerin kültürlerini biliyorlar. Dünya pazarına oynadığımız için bunu en iyi noktada yapmamız gerekiyor. Bu kitaplar New York'taki en önemli kitapçıların vitrinlerinde duruyor. Biz en iyisi olmak durumundayız. Avrupa'da üretiyoruz. Tıpkı basımlar İsviçre'de yapılıyor. Çünkü onların bu konuda olağanüstü bir gelenekleri var. İtalya yaratıcı yayınlarda çok tecrübeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!