OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 25, 2003 00:00
Kışın eğlence trendleri ipuçlarını vermeye başladı. Yeni sezonun müzikleri, yemekleri, kılıkları, dekorları ve aklınıza gelebilecek her şeyi 1980'lerin kişiliksizliğini çağrıştırıyor. İçkide sezonun yeni bombasıysa Amerika'da kıyamet koparan votka-vanilya.Nihayet yaz rehaveti bitiyor, kışlık mekanlar birbiri ardına kapılarını açıyor. ‘‘Bodrum mu, Çeşme mi?’’ geyikleri çoktan bitti, Boğaziçi'nin güzide eğlence yerleri boşaldı, inatla direnen son teraslar da bu hafta sonu kepenk kapamaya hazırlanıyor. Peki bu kış nerelere gidilecek? Ne yiyecek, ne içecek, nasıl giyineceğiz? Nasıl mekanlarda, hangi müzikler dinlenecek? Peşinen söyleyelim, haberler hiç iç açıcı değil. Yavaş yavaş kendini belli eden sezonun yeni trendlerine bakarsanız 80'ler bütün kişiliksizliğiyle geri geliyor.SUŞİDEN KURTULDUKBir kere bu yıl mönüler tam anlamıyla altı kaval üstü Şişhane. Füzyon'un iyice cılkı çıktı, çünkü akla gelebilecek bütün lezzetler birbirine karışıyor. Midenizi bozmamak kaydıyla canınız ne isterse trend bu kış. Buyrun Emre Ergani'nin Kuruçeşme'de açacağı Member'a: Türk usulü dana kaburganın altına patlıcanlı rizotto. Beğenmediniz mi? Margaux'ya ne dersiniz? Kemal
Koç da size brokolili kızarmış badem çorbasının üstüne, Çin böreği, onun üstüne de kızarmış devekuşu eti sunuyor. 2004 kışında buna kısaca ‘‘her şeyin en iyisi!’’ adı veriliyor.Sezonun mönüler açısından tek iyi yanı galiba suşi modasının hız kesmesi. Şefik Öztek ‘‘sırf moda diye sevmeden yenilen’’ dediği suşiye ne bu kış Ankara'ya taşıyacağı Laila'da, ne de Emre Ergani'yle ortak olduğu Member'da yer verecek. Bu konuda kararlı. Ama Reina'nın işletmecisi Ali Ünal, suşi bayrağını indirmeye hiç niyetli değil. Neyse ki Ankara'nın ünlü balıkçısı ‘‘Karaf’’ Reina'ya geliyor da, doğru dürüst balık
yemek isteyenlerin ikinci bir alternatifi olacak mekanda.Yeni yasa ile birlikte şampanya ve şarap arayışları hızlandı. Yeni tatlara hazır olun, restoran işletmecileri ithal şarap ve şampanya mönüleri üzerine kafa yoruyor. Fakat votka asla hız kesmiyor. Sezonun yeni içkisi ise halihazırda Amerika'yı sallamakta olan votka vanilya. Absolut'un yeni ürünü olan vanilyalı votka, enerji içecekleriyle yapılan kokteyllerin pabucunu dama atacak.TÜRKÇE ÖLDÜ YAŞASIN YUNANCASerdar Ortaç hayranlarına kötü
haber: Türkçe sözlü müzik altın yılını geride bıraktı. Herkes Türkçe'ye doydu. En azından bütün mekanların sahipleri böyle düşünüyor. Bu sezon Latin ve Yunan müziÄŸi moda. Müzik eleÅŸtirmeni ve DJ Naim Dilmener de eÄŸlence müziÄŸinde daha çok Yunanca, Ä°talyanca ve Fransızca ağırlığının hissedileceÄŸi kanısında. Sirtaki sevenlere bir müjde daha var! BeyoÄŸlu'nun geçen kış parlayan Yunan lokantası Tanisia'ya bu kış kardeÅŸ geliyor: Çukurcuma'da ünlü DJ Vassilis'in sirtaki ve zeybetiko çalacağı Gurmelit Pera.Ä°zzet Çapa, müzikte 80'lere geri dönüş yapacak. Yaz aylarının popüler mekanlarından Academi 14 ve eski Friend'in yerine açmaya hazırlandığı Apartmant'ta ‘‘bu kış disco çalacağım’’ diyor. Ona göre müzikte tam anlamıyla kaos yaÅŸayacağımız bir döneme giriyoruz. Ne underground, ne Türkçe, yeni kimlik: Kimliksizlik. Bununla birlikte meyhane kültürüne bir soluk da Çapa'dan gelecek bu kış. Tünel'de açacağı Asmalı Meyhane'de farklı bir ÅŸey denenecek: Unplugged meyhane.Sezonun bir bombası da 'club' cephesinden. Elektronik dışında her ÅŸeyi snobe eden bu mekanlar diÄŸer müzik türlerine göz kırpmaya baÅŸlamıştı. Parti enflasyonundan sıkıldıklarını söyleyen Urban Bug'çılar kışın Juke Box'ta konserler düzenleyecek. Teoman, MFÖ, Kenan DoÄŸulu gibi isimleri ağırlayacak.Bu kış ramazan nedeniyle bazı mekanlar açılışlarını alışık olmadık biçimde aralık ayında yapacaklar. DiÄŸer taraftan açılış falan yapmadan sezona doÄŸrudan giriÅŸ yapanlar da var. Nupera bunlardan biri.KLASÄ°KÇİLERÄ°N RÖVANÅžISon yılların modern ve soÄŸuk dekorları da artık yeniden yumuÅŸuyor. Dekorasyondaki bu trendin başını mermerlerin üstüne halı atarak Liman-Safran'ı aynen muhafaza eden Aslı Altan ile müzmin klasikçiler olarak bilinen Ergani-Öztek ikilisi çekiyor. Sebebi gayet basit: Hep daha yenisi olduÄŸundan modern kendini çok çabuk tüketiyor. Oysa klasik olarak tasarlanan mekanlar hem daha uzun ömürlü, hem de yaÅŸanmışlık duygusunu aşılıyor. Reina bu yaz edindiÄŸi plaj imajını muhafaza edecek. Ali Ãœnal müşterilerinin bu sıcaklığı sevdiÄŸini söylüyor.Kışın en ilginç mekanı kuÅŸkusuz Ä°zzet Çapa'nın yeni yeri Apartmant. 1950'lerin bir Amerikan evi olarak tasarlanan mekanda Ronald Reagan'ın yer aldığı biryantin reklamının afiÅŸinden tutun da o yıllarda satılan makarna ve meyve sularına kadar her ÅŸey bir bütün olarak düşünüldü. Mekanın içinde eski aletlerle donatılmış bir mutfak bile var.Klasik deyince bir BeyoÄŸlu klasiÄŸinden daha söz etmekte fayda var. Mehmet Teoman'ın Coco-Palas'ı, orada-buradaki birkaç baÅŸarısız denemesinden sonra yeniden asli yerine BeyoÄŸlu Ayhan Işık Sokak'a dönüyor bu kış. Mehmet Teoman'ın rakibi ise geçen sezonun sonunda Nupera'nın minik yıldızı Ziya'nın Yeri'nde. Geçen sezonun sonunda açılan Ziya'nın Yeri'nin DJ'i Mehmet Teoman'ın 20 yaşındaki oÄŸlu Alptekin.Yazın bermudaları çekip günbatımına karşı detoks kokteyli yudumlama modası bu kış yerini Markiz'de akÅŸamüstü pasta yemeye bırakacak gibi görünüyor. Herkes buranın Buz gibi rüştünü kanıtlamış bir grubun elinde eski şıklığına döneceÄŸinden emin.GAZETESÄ°Z AÅžK YAÅžANMAZÅžovmen Beyaz'ın televole demeçleriyle yeniden baÅŸlattığı ‘‘medyatik iliÅŸki’’ kavramına mikrofon uzatılan herkesten destek geliyor. Hal böyle olunca da kafalara artık aÅŸklar gözden uzak, kıyı köşe mekanlarda mı yaÅŸanacak sorusu takıldı. Medyatik iliÅŸki trendi bu kış yerini baÅŸ baÅŸa iliÅŸkilere mi bırakıyor, diye kafası karışanlara bakın gecelerin kurdu Kenan Erçetingöz ne diyor: ‘‘Yok öyle bir ÅŸey. Yine gazetelerin olduÄŸu yerler tercih edilecek, bu kış da tüm diÄŸer kışlar gibi yine reklama dönük pozlar verilecek.’’Â
button