Bu kanunla istemezsen üflemezsin

Güncelleme Tarihi:

Bu kanunla istemezsen üflemezsin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2012 00:00

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hamit Hancı’nın gündeme taşıdığı, “Mevzuatta boşluk var. Alkollü sürücü, ‘Üflemem’ derse polis üfletemez” görüşüne destek geldi.

Haberin Devamı

Adalet, Sağlık, İçişleri bakanlıkları, Emniyet, Jandarma, Yargıtay, Danıştay, Adli Tıp yetkilileri ve akademisyenlerin katıldığı Trafik Sempozyumu’nda mevzuatta boşluk olduğu tartışıldı.

KANUNDA DEĞİŞİKLİK ŞART

Trafik Kanunu’nda değişiklik yapılarak, alkollü sürücünün makul bir mazeret göstermeden polise örnek vermeyi reddetmesinin suç olarak düzenlenmesi, 5 yıl süreyle ehliyetin geri alınması, 6 aydan az olmamak üzere hapis ve idari para cezasıyla cezalandırılması istendi.

AİHM İLE ÇELiŞiYOR

15-16 Ekim’de Manisa’da yapılan sempozyumda, uygulamanın AİHM ile çeliştiği ifade edildi: Trafikte  muayeneyi reddeden sürücülerin zorlanması, AİHM’nin “kişinin iradesine aykırı yapılan kan veya tükürük örneği alma, alkol, DNA testleri kişinin özel hayatına müdahale teşkil ettiği” kararıyla çelişmektedir. Bu nedenle kişide irade oluşumunun sağlanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Yasal sınır 0.30 promile insin

Bu kanunla istemezsen üflemezsin

SONUÇ bildirgesinde, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde değişiklikle, 0.50 promil olan yasal alkol sınırının 0.30 promile düşürülmesi istendi ve şu önerilerde de bulunuldu:
* Trafikte izin verilen alkol düzeyleri düşürülmeli, bu bağlamda, ticari ve resmi araç sürücüleri için 0 promil düzeyi korunurken, 21 yaş altı sürücüler, sürücü belgesi alımına yeni hak kazanmış sürücüler (ilk 2 ya da 3 yıl), daha önce alkollü araç kullanımından hakkında işlem yapılmış sürücüler için izin verilen alkol düzeyini “0.10 veya 0.20 promil”, diğer sürücüler için 0.30 promil olarak belirlenmelidir.
* İtirazların önüne geçilebilmesi için cihazları teknik şartnamelerinde ülke içinde birlik sağlanmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!