Celal DEMİRBİLEK
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2008 00:00
Ermenistan Spor Bakanı Dr. Grigoryan, iki ülke Cumhurbaşkanları Sarkisyan ve Gül’ün bir araya gelmesiyle büyük bir adım atıldığını belirterek, "Dünyaya öyle bir ses verildi ki, dışarıdan gelen gürültü kesildi" dedi. Grigoryan, ikinci adımı şimdi dışişleri bakanlarının atacağını söyledi.
ERMENİSTAN’ın eski bir eskrim sporcusu olan Spor Bakanı Dr. Armen Grigoryan, Ermenistan-Türkiye milli futbol maçı ile Erivan’da atılan dostluk köprüsünün olumlu yankıları üzerine "Sayın Serj Sarkisyan’ın davetini kabul eden Sayın Abdullah Gül atılan bu adımla tüm dünyaya öyle bir ses verildi ki, dışarıdan gelen gürültü kesildi" dedi. Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği’nin 37’nci Genel Kurulu için İstanbul’a gelen Bakan Grigoryan şu mesajları verdi:
Yeni adım bekliyoruz
Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasında futbolla atılan ilk adımın ülkenizde yankıları nasıl oldu?
Yıllar sonra bir futbol maçının iki ülkeyi yakınlaştırması, barış ve dostluk adına atılan adımlar ülkemin insanları üzerinden de olumlu izlenimler yarattı. Bir futbol maçına ilginin bu denli yüksek olacağını tahmin etmiyordum. Futbol sayesinde iki ülke cumhurbaşkanlarının bir ara gelmesi barış ve dostluk yolunda ilk adımdı. Sarkisyan’ın davetini kabul eden Gül, atılan bu adımla tüm dünyaya öyle bir ses verildi ki, dışarıdan gelen gürültü kesildi.
Dünya Kupası elemelerindeki bu eşleşme ile iki komşu ülkenin cumhurbaşkanlarının bir araya gelmesinde önemli bir fırsat oldu. Abdullah Gül de, Sarkisyan’ı ülkesine davet ederek ikinci adımın atılmasına büyük katkı sağladı. 2009 yılındaki bu rövanş maçına değin yeni adımları bekliyoruz.
Sporla atılan barış dostluk köprülerinin yarar sağlayacağına siz ve halkınız ne kadar inanıyor?
Ben zannediyorum ki, bu yapılanlar ilk adımın devamı olarak Dışişleri Bakanımız sayın Nalbantyan pazartesi günü Türkiye’ye gelecek ki bu da ilk adımın boşa atılmadığının kanıtıdır. İki ülke dışişleri bakanlarının buluşması ile barış köprüsünün temellerinin atılmasını sağlayacak görüşmeler olacaktır. Bu tip adımlar aşama aşama iki ülke insanlarının yakınlaşmasına vesile olacaktır. En iyi örnek 70 bin kişilik statta en ufak bir sorunun yaşanmamış olmasıdır.
Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde barış ve dostluk adına ne tür projeleriniz var?
İki ülkenin sporcuları futbol buluşmasından önce diğer amatör branşlarda zaten bir araya geliyorlar. Öncelikle bizim spor anlayışımızda siyaset yoktur. Spor kardeşliği politik platformlarda büyük dostluklar getirir. Sporcularımız ikili müsabakaların yanı sıra karşılıklı kamp ve toplu çalışma yapmalarının yararlı olacağını düşünüyorum. Geniş kapsamlı sınır ülkeleri turnuvaları yapılabilir.
Ağrı Dağı logosu
Ermenistan milli takımı Türkiye maçında Ağrı Dağı motifli kokartı değiştirerek maça çıkmıştı. Daha sonra yine o kokarta dönülmesi ile ilgili görüşleriniz? Rövanş maçına Ermenistan hangi kokartla çıkmayı düşünüyor?
Futbol Federasyonumuz bu kokart konusunu gündeme getirdi. Şu günlerde Ağrı Dağı motifli logonun değiştirilmesi konusunda tartışmalar yapılıyor.
Sporda ve siyasette Türkiye’den beklentileriniz neler?
Spor federasyonları ile iki ülke ilişkileri olumlu çizgide seyrediyor.Siyaset olarak ilk adımlar atıldı bugünlerde ikincisi de atılıyor. Bundan sonrada temennimiz iyi bir şekilde karşılıklı olmasıdır. Bir laf vardır; tek taraflı aşk olmaz.
Türkiye’ye destek oluruz
İstanbul’un Olimpiyat adaylığına nasıl bakarsınız?
İstanbul’un olimpiyatlara aday olması halinde elbette ki komşu hatırı ön plana çıkacaktır. Ülke oyumuzla Türkiye’ye destek oluruz. Trabzon, Avrupa Gençlik Olimpiyatı için adaydı. Ve heyetimiz oyumuzu Trabzon lehine kullanmıştı.