Bu görüntü tarih olacak

Güncelleme Tarihi:

Bu görüntü tarih olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2008 15:03

Bilim adamları şu sıralar insanlar için yeni bir ufuk açacak proje üzerinde çalışıyor. Üzerinde çalışılan proje gerçekleştiğinde, kaybedilmiş organların yerine yenilerinin çıkması sağlanabilecek.

Haberin Devamı

İnsan bedeninin temel parçalarını, tıpkı bir semender gibi yeniden canlandırma yönündeki gelişmeler, kesik kol, ve bacakların yanı sıra, ciddi yaraların da iyileştirilmesi yönünde yeni bir boyut kazandırılacak.

Organların yenilenmesi ve yaraların onarımıyla ilgili olarak çeşitli hayvanlar üzerinde yapılan tüm incelemelerden elde edilen sonuçlar, on beş yirmi yıla kalmadan insan bedeninin farklı bölümleri yeniden yaşama kazandırılabilecek. Öyle ki, artık insanoğlunun gerçekten şaşırtıcı bu yetiden yararlanabileceği günler giderek yaklaşıyor.

SEMENDERLERDE BU NASIL GERÇEKLEŞİYORSemenderin bacağı kesildiğinde, bacağın bedende kalan bölümündeki kan damarları hızla küçülerek kanamanın önüne geçilmeye çalışılıyor

Haberin Devamı

ve kesilen bölgenin yüzeyi hemen deri hücreleriyle örtülüyor. Yaralanmayı izleyen ilk birkeç gün içinde, yara epidermi adı verilen bu dış deri katmanı apikal epitel kutbu (AEC) adı verilen bir dizi sinyal hücrelerine dönüşüyor. Bu arada, fibroblastlar bağlayıcı dokudan ayrılarak kesilen yüzeye akın eder ve orada yeni bacağın gelişmesini sağlayan kök hücreyi andıran, blastema adlı hücre kitlesini oluştururlar.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!