Latif SANSÜR/KUÅžADASI (Aydın), (DHA)
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 06, 2011 17:22
EGE Bölgesi’nin en büyük gölü olan ve rengi yeşile dönen Bafa Gölü ile ilgili bir uyarı da Aydın Valiliği’nden geldi. Çevre köylülerinin daveti üzerine bölgeye giden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) uzmanları su yüzeyini kaplayan peltemsi, yeşil maddenin göl ve çevrede yaşayan canlılar için tehlike oluşturduğunu açıklaması üzerine, Valiliğin görevlendirdiği uzmanlar da inceleme yaptı. Hazırlanan raporda, benzer uyarıları yapılarak, gölde toplu balık ölümlerinin görülebileceği belirtildi, yöre halkının göle girmemesi ve suyu kullanmamasını istendi.
BAFA GÖLÃœ'NÃœN RENGÄ° YEŞİLE BÃœRÃœNDÃœÂ
BAFA GÖLÃœ'NDE KORKUTAN RENK / WEB TVÂ
Aydın Valiliği’nin talimatıyla İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Başkanlığı’nda, Adnan Menderes Üniversitesi’nin ilgili fakültelerinden iki öğretim üyesi, DSİ 21’inci Bölge Müdürlüğü ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün ilgili şube müdürlerinden ikişer kişi olmak üzere 7 kişilik bir komisyon Bafa Gölü’nde inceleme yaptı. İnceleme sonunda hazırlanan raporla ilgili olarak Aydın Valiliği bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, gölde bulunan yüksek oranda ’nodularia’ toksinlerinin büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi. Raporda, "Bafa Gölü’nün suyunu kullananlar ve suda yüzenler için alerjik reaksiyonlara, deride döküntü ve kaşıntıya ve sindirim sisteminde bozukluklara neden olabileceği ihtimali nedeni ile önlem olarak yöre halkının göle girmemesi, suyu içme/yıkama suyu veya kullanma suyu olarak kullanmaması ve hayvanlarına içirmemeleri önem arz etmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda bu organizmaları tüketen balıklarda ölüme rastlanılmamıştır. Bu bağlamda gölden avlanan balıkların tüketilmesinde olumsuz bir durum söz konusu değildir. Bundan sonraki yakın süreçte, şiddetli rüzgarlar, ani ve uzun süreli hava sıcaklığı düşüşleri gerçekleşmediği takdirde, gölde su sıcaklığının giderek artışına paralel olarak oluşan sıcaklık tabakalaşmasının da daha etkin ve güçlü hale gelmesi kaçınılmaz görülmektedir. Bu sıcaklık tabakalaşmasının bir sonucu olarak göl içinde ve tabanında ölen bütün canlılar ve göle dışarıdan karışan organik maddelerin parçalanma ve ayrışmaları sonucunda göl tabanından itibaren yaklaşık 3 metre derinliğe kadar sudaki tüm oksijenin yok olması ve bu durumun Eylül ayı ortalarına kadar sürmesi muhtemeldir. Bu durum toplu
balık ölümlerinin görülmesi beklentisini artırmaktadır" denildi.
YEŞİL PELTE DAHA DA ARTACAKÂ
Komisyonun göl ve göle bağlantılı kanallardan aldığı su örneklerinde, gölün bulanık ve kıvamlı bezelye çorbasına benzer görünüme sahip olmasına neden olan bitkisel organizmanın (alg) mavi-yeşil alglerden nodulariaspumigena olduğu tespit edildi. Uzmanlar hazırladıkları raporda, gölde yaşamı tehdit eden bu organizma türünün sakin, dalgasız ve yüksek güneş ışığının olduğu dönemlerde çok görüldüğünü belirterek, "Tür tuzluluğa yüksek oranda toleranslı olduğu için özellikle körfez ve dalyan gibi korunaklı ve sığ bölgelerde, tuzluluğu yüksek iç sularda gelişim potansiyeline sahiptir. Bu nedenle yaz aylarında her an aşırı artış gerçekleşebilir" uyarısında bulundu.
NEDENÄ° KARMAÅžIK Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER
Valilik açıklamasında göldeki kirliliğe gerekçe olarak karmaşık sistem gösterilerek, "Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri ile olan ilişkisi ve çevre alanlarda yapılan tarım ve balıkçılık faaliyetleri, tatlı ve tuzlu su girişinin insan eliyle düzenlenmesi, balık geçitlerinin kullanılamaması gibi çok hassas nedenlere de sahip, karmaşık ilişkiler yumağını barındıran bir sistemdir" denildi.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Büyük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde 2015 yılına kadar bir dizi çalışma yapılacağına dikkat çekilen açıklamada, "Büyük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı’nda da yer aldığı üzere, Bafa Gölü’nün etkilendiği diğer unsurların izlenmesi, tespiti ve rehabilitasyonuna yönelik kapsamlı bir projenin başlatılması da planlanmaktadır" denildi.