Bu fermanları görmeyen kalmasın

Güncelleme Tarihi:

Bu fermanları görmeyen kalmasın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2010 12:31

İşadamı Remzi Gür'ün koleksiyonunda bulunan Hükm-ü Şerif 'Osmanlı Fermanları' sergisinin ziyaretçileri eksik olmuyor.

Haberin Devamı

OSMANLI FERMANLARI SERGİSİNDEN KARELER - FOTO GALERİ

20 gün önce Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılan sergiyi binlerce kişi görme fırsatı buldu. Sergiyi gruplar halinde ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerinin yanısıra Brezilya Büyükelçisi Marcelo Jardim de gezerek ilgililerden bilgi aldı. Bir dönem tarihe damgasını vuran Osmanlı İmparatorluğu'nun Padişah Fermanları sergisi 30 Ekim'e kadar gösterimde olacak.
 
Açıldığından bu yana kamuoyunda da ses getiren ve dünyada ilk kez sergilenen 'Osmanlı Fermanları' ziyaretçilerin akınına uğruyor. Serginin şu ana kadar 5 bin kişinin ziyaret ettiği öğrenildi.

İşadamı Remzi Gür'ün koleksiyonunda bulunan Hükm-ü Şerif ismi verilen ve Osmanlı Devletine ait hat, tezhib, cilt, yazma örnekleri sanatseverlerle buluştu. Gür’ün, 64 adet hat, ferman, berat, tuğra, ve resim seçkisiyle oluşturduğu ferman koleksiyonu, bir dönemi gözler önüne serdi.
 
ÖĞRENCİLERDEN BAŞKAN YENİAY'A FERMAN

Haberin Devamı

Sergiyi gezen ilköğretim ve lise öğrencileri, fermanları ilgiyle incelediler. Küçükçekmece Eşref Bitlis Lisesi, Gültepe, Mustafa Pars ve Yeşilyuva İlköğretim Okulu öğrencileri, bir döneme tanıklık etmenin heyecanını yaşadılar. Sergiyi öğretmenleri ile birlikte gezen öğrenciler, sergi rehberi Hazal Gençay’dan fermanlarla ilgili bilgi aldılar.Fermanların gerçekliğinden ve padişahların elinden çıkan resmi belgeler olmasından oldukça etkilenen öğrenciler, “Tarihteki önemli anların belgelerini gerçek halleriyle görebildiğimiz için çok şanslıyız. Hepimizi büyüleyen bu sergi için emeği geçen herkese  teşekkür ederiz" diye konuştular.
Sergiyi gezen öğrenciler, gördükleri örnekler ışığında kendi fermanlarını yazdılar Fermanlardaki hat ve tezhib sanatı, tuğra, isim, sayfa düzeni ve giriş gibi incelikleri taklit etmeye çalışan öğrenciler, modern fermanların altına imzalarını attılar. Fermanların şekli kadar içerikleri de ilgi çekiciydi. Fermanlarıyla büyüklerine seslenen öğrenciler tarihi eserlerin korunmasından yardıma muhtaç insanlara, çocuklara daha iyi gelecek sağlanmasından teneffüslerin iki katına çıkarılmasına kadar birçok farklı konuda isteklerini dile getirdi. Etkinlik sonunda ise öğrencilerin hazırladığı fermanlar ileride sergilenmek üzere toplandı.

Haberin Devamı

BU FERMANLAR BREZİLYA'DA DA SERGİLENMELİ
 
Serginin en önemli ziyaretçilerden biri ise Brezilya Büyükelçisi Marcelo Jardim'di. Tarihe, özellikle de Osmanlı tarihine büyük ilgisi olan Brezilya'nın Ankara Büyükelçisi Jardim, sergide incelediği fermanlar için tek kelimeyle muhteşem olduğunu söyledi.
Sergiyi Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve işadamı Remzi Gür'ün eşliğinde gezen Jardim bir döneme damgasını vuran Osmanlı İmparatorluğu'nun devlet yönetimindeki estetikliğine ve inceliğine hayran kaldığını belirterek; "Bu fermanlarda bir devleti görüyoruz. Uygulamalarda en küçük detaylar bile düşünülmüş. Özellikle fermanların yazılışındaki görselliği çok dikkatimi çekti" diye konuştu.
Sergiyi gezerken zaman zaman Başkan Aziz Yeniay ve işadamı Remzi Gür'le sohbet eden Büyükelçi Jardim'in en çok ikinci Selim'in vergi ödemeleriyle ilgili fermanı dikkatini çekti. Sergi sonunda işadamı Remzi Gür'le konuşmasını sürdüren Jardin, Osmanlı Fermanları'nın Brezilya'da sergilenmesini çok arzu ettiğini söyleyerek "Sayın Remzi Gür'ü bu çalışmasından dolayı kutluyorum. Bu fermanların ülkemizde de sergilenmesi konusunda desteklerini bekliyorum" dedi. İşadamı Remzi Gür 'de bu istekten memnun olduğunu ifade etti. Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'ni de gezen Jardim, Küçükçekmece'nin sanatsal faaliyetlere verdiği önemden dolayı Başkan Aziz Yeniay'ı kutladı.
 
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ DE GELDİ 
 
Sakarya Üniversitesi’nde farklı dallarda öğrenim gören 45 kişilik bir grup öğrenci de sergiyi gezdi. Kuratör Erkan Doğanay, öğrencilere sergiyle ilgili bilgi verirken soruları da cevapladı. Fermanlardan etkilendiklerini söyleyen üniversiteliler, “Şimdiye kadar gezdiğimiz sergilerden en muhteşemi bu sergiydi. Müthiş bir koleksiyon. Bir dönemin en etkin kararların alındığı yazılı belgeleri görmek kültürümüzü daha da artırdı. Tüm öğrenci arkadaşlarımızı bu sergiyi gezmelerini tavsiye ediyoruz” diyerek sergide emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Sergi Küçükçekmece Kültür ve Sanat Merkezi’nde 30  Ekim’e kadar gösterime açık olacak.
 

FERMANLARDAN BİR DEMET
Hükm-ü Şerif kataloğunda yer alan fermanlar gönderdikleri kişiler ve yerine getirilmesi istenen emirler açısından da farklılıklar gösteriyor. Kendi içinde de ayrı bir kronoloji oluşturan seçki, padişahlara emr-i şeriflerin yazıldığı kimselere göre de bir sıralama ile düzenlenmiş. Sultan II.Selim’in “Bosna’nın Kostaniçe Kalesi’nde topçu olan Ömer B. Hüsrev’in görev beratının yenilenmesi” emri ve tuğrası 28 Şevval 974 Hicri/17 Mayıs 1567 Miladi tarihli berat ile başlayan seçki, Sultan Mehmet VI. Vahdettin’in ; 20 Rebiiülahir 1338 Hicri/1920 Miladi tarihli, Umur-i Hariciye Nezareti’ne gönderilen Şehbenderlik (Başelçilik) ile ilgili hükm-ü şerifi ile son buluyor.
 
Ayrıca Sultan I. Abdülmecid Han’ın Meclis-i Vala azasından Mehmet  Şekip Efendi’ye üçüncü Rütbeden  Mecidiye Nişanı verildiğine dair beratı, Sultan II. Abdülhamid  Han’ın İran başkonsolosluğunda çalışan Mirza Ali’nin yerine Mirza Şef-i Han’ın tayin edilmesi sebebiyle gerekli hürmetin gösterilmesi  ve iki devlet arasında herhangi bir gerginlik olmamasına dikkat edilmesi hususundaki beratı, Sultan II.Mahmud Han’ın Bursa Orhangazi Evkafının vefatı sebebiyle günlük 2 akçe karşılığında yerine oğlunun geçtiğini belirten beratlarla birlikte,
Sultan III. Selim Han’ın Osmanlı insanlarının huzurlu yaşamaları ve hayatlarını daha iyi bir şekilde devam ettirebilmeleri için kayıtlı bulunan örf ve adetlere uyulması gerektiğini açıklayan fermanı, Sultan III. Murad Han’ın İstanbul’da Buhari mahallesinde harap haline gelmiş gayrimenkullerin satılıp parasının vakfa bırakılması konusundaki fermanı ve Sultan III. Mustafa Han’ın Osmanlı şehirlerinden Şam, Halep, Mardin, Adana gibi şehirlerde mal sahiplerinin işyerlerini işletmeyip başkaları tarafından işletilmesi, bunun sonucunda halkın ve devletin gelir kaybına yol açtığından esas mal sahiplerinin usul ve esaslara uygun olarak hareket etmelerini istemeleri fermanı, gibi çeşitli seçkilerde bulunuyor.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!