Bu fabrikalar yıkılsın

Güncelleme Tarihi:

Bu fabrikalar yıkılsın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Haliç'i temizlemek için büyük yatırımlar yapılırken Haliç'e akan derelerin kenarına yeni sanayi tesisleri yapılıyor.

Büyükşehir Belediyesi, Haliç'i temizlemek için 500 trilyon liralık yatırım yaparken ilçe belediyeleri Kağıthane, Alibeyköy ve Küçükköy dereleri civarında yeni fabrika yapımına izin vermeye devam ediyor. Kağıthane ve Eyüp ilçesi sınırlarında yeni sanayi tesisi inşaatları sürerken Şişli Belediyesi, eski dönemde usulsüz olarak yapılan sanayi tesislerini yıkmaya hazırlanıyor.

Büyükşehir Belediyesi, Haliç havzasındaki kolektörlerin çalışmaya başladığı 5 Mayıs 2000 tarihini Haliç'in miladı ilan etmesine rağmen dere kıyılarındaki fabrika inşaatları sürüyor.

Tek bir fabrika yapılmamalı

27 Nisan’da bölgede ‘‘Son uyarı ve denetim operasyonu’’nu yürüten Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk'e çok sayıda bölge sakini toplu dilekçeyle başvurarak, dere kıyısındaki tüm fabrikaların yıkılmasını talep etmişti. Prof. Dr. Öztürk ise ‘‘Şimdilik, bu işletmelerin derelere tek bir damla kirletici atmamaları için çalışıyoruz. İdeal olanı sizin talebiniz’’ demişti.

Son uyarı operasyonunda görüştüğümüz Öztürk, şimdilik mevcut durumun dondurulması ve yeni tek bir fabrikanın yapılmaması gerektiğini savunmuştu. Haliç havzasındaki fabrikaların ileride organize sanayi bölgelerine çekilmesi gerektiğini de savunan Prof. Dr. Öztürk, ‘‘Fabrikaları dere yatağından en az 10 metre geriye çektirerek dere kıyılarını yeşil bir kuşakla kaplamayı hedefliyoruz’’ şeklinde konuşmuştu.

5 Mayıs 2000 sonrasındaki gelişmeleri yerinde görmek için Haliç havzasına gittik. Yeni inşa edilen fabrikaları tek tek görüntüledik. Özellikle Eyüp ilçesi sınırlarında kalan bölgede inşaat çalışmaları sürüyor. Hamidiye Burgaz Suları Kooperatifi Damacana Tesisleri'nin bitişiğinde yer alan ve sahibini tespit edemediğimiz inşaat alanına girmek istediğimizde çalışanların engellemesiyle karşılaştık. Dere yatağının bittiği noktaya yarım metre mesafede yapılan inşaat, yaklaşık 15 dönümlük bir arazide sürüyor. Temel çalışması bitirilmek üzere olan tesisin aşağıya doğru toplam 100 dönümlük bir araziye sahip olduğunu ve inşaatın derenin aşağısına doğru devam ettirileceğini öğrendik.

Aynı bölgede inşaatı süren dev tesislerden biri de plastik endüstrisi alanında çalışacak bir kuruluş.

Fetih Plastik’e ait fabrika, arkasında yer alan tepelerdeki yeşilliği kemirerek ilerlemiş. Fetih Plastik'ten biraz daha aşağıda derenin karşı kıyısında inşaat halinde bulunan tesis ise bir cam fabrikasına ait. İnşaatın sorumlusu, Okan Cam Fabrikası'nın yaptırmakta olduğu tesisin depolama amaçlı olduğunu söyledi.

Kağıthane ilçesi sınırlarında da durum aynı. Derenin kıyısında olmasa bile, dereye ulaşan vadilerde fabrika inşaatları sürüyor.

Şişli ilçesinin de, Kağıthane-Cendere havzasında geniş bir alanı bulunuyor. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Gülay Atığ döneminde usulsüz olarak bu havzada endüstriyel tesislerin kurulmasına izin verildiğini belirterek şunları söyledi:. ‘İmar kayıtlarında aylardır süren çalışmaları sonuçlandırdık. Çok sayıda fabrikanın yasa dışı olarak inşa edildiğini tespit ettik. Yakında sözkonusu tesislerin yıkımına başlayacağız.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!