Güncelleme Tarihi:
İsyanların ırkla, hükümet kesintileriyle ya da yoksullukla ilgili olmadığını savunan Cameron, bunun "davranışla" ilgili olduğunu kaydetti. Şimdiye kadar politikacıların bu konuya değinmediğini, ancak bundan sonra bu soruna yönelineceğini söyleyen Cameron, şöyle konuştu: "Mücadele etmemiz gereken bir ekonomik kriz olduğunu biliyorum. Ama bugün, siyasette bulunma nedenim olan, daha büyük ve güçlü bir toplum oluşturma isteğimi tekrarlıyorum. Dolayısıyla, gelecek birkaç hafta içinde ben ve koalisyon hükümetindeki bakanlar, bozulmuş olan bu toplumu onarmak için yaptığımız çalışmaları gözden geçireceğiz. Okullar, sağlık, aileler, bağımlılık gibi konular ve kültürel, yasal, bürokratik problemleri masaya yatıracağız."
MUHALEFET EKONOMİK NEDENLERİ VURGULADI
Muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband ise olanlara ilişkin bir soruşturma başlatılmasının gerekliliğini belirterek, özellikle şiddetin yaşandığı bölgelerde soruşturmanın yürütülmesinin önemini vurguladı. Miliband, Başbakan Cameron'ın yaşananların "kültürle" ilgili olduğunu söylediğini, ancak ekonomik koşulların da kültür kadar etkili olduğunu ifade ettİ.
Bu arada, İngiltere hafta sonunu sakin geçirdi, ancak olayların nedeni ve bilançosu sorgulanmaya devam ediliyor.
Geçen haftaki olaylarda 3'ü Birmingham'da, 2'si Londra'da olmak üzere toplam 5 kişi öldü, ülke genelinde 2 bine yakın kişi gözaltına alındı, bine yakın kişi de tutuklandı. Büyük şehirlerdeki mahkemeler, çok sayıda gözaltı nedeniyle aralıksız çalışıyor.
Mark Duggan isimli çete üyesi olduğu iddia edilen siyahi bir kişinin polis tarafından Londra'nın Tottenham semtinde vurularak öldürülmesiyle başlayan protestolar, kısa sürede önce Londra'nın birçok semtine, daha sonra da ülkedeki diğer şehirlere yağmalama, kundaklama ve şiddet olayları olarak yayılmıştı.