A.A
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2009 17:10
Çocuklarda kemik gelişimini desteklemek, yetişkinlerde de kemik erimesini önlemek” amacıyla üretilen, “Kalsiyumlu ekmek” yoğun ilgi görüyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nın, Ankara Üniversitesi iş birliğiyle, “Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, geçtiğimiz Mayıs ayında üretimine başlanan ve Ankaralılar tarafından çok beğenilen kalsiyumlu ekmeğin üretimine, fabrikada çıkan yangın nedeniyle bir süre ara verildiğini hatırlattı.
Yarından itibaren tüm Halk Ekmek büfelerinde satışına tekrar başlanacak olan kalsiyumlu ekmeğin, çocukların kemik gelişimine ve yetişkinlerde görülen kemik erimesi hastalığına karşı oldukça faydalı olduğunu bildiren İlkbahar, her üründe önceliklerinin, sağlığa katkıda bulunmak olduğuna işaret etti.
“Fındıklı ekmek”, “Çeşnibahar ekmek”, “Cabata ekmek” gibi ürünlerle çeşit zenginliğine ulaştıklarını dile getiren İlkbahar, kalsiyumlu ekmeğin sevilerek tüketildiğini ve üretime ara verdikleri dönemde Ankaralılar tarafından ısrarla istendiğini ifade etti.
Daha önce Hacettepe Üniversitesi ile “Tıbbi ekmek” üretimi konusunda işbirliği yaptıklarını, Ankara Üniversitesi ile “Çeşnibahar ekmek” çıkardıklarını anımsatan Ali İlkbahar, “Bu kez de yine aynı üniversitenin katkısıyla, kemik sağlığı için kalsiyumlu ekmek çıkarmaya başladık. Yarından itibaren satışlara yeniden başlamayı planlıyoruz” dedi.
“250 GRAM EKMEKTE 600 MİLİGRAM KALSİYUM”
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Durak da çocuk ve yaşlıların kemik sağlığı için kalsiyuma gereksinim duyduklarını söyledi.
Bazı batılı ülkelerde de “Kalsiyumlu ekmek” üretimi yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Durak, üretimine katkı sağladıkları 250 gram ekmekte 600 miligram kalsiyum olduğunu bildirdi.
Günlük kalsiyum gereksinimin yaşa, cinsiyete göre farklılık gösterdiğine işaret eden Prof. Dr Durak, “Kalsiyum desteği kemik erimesi için önemlidir. Tek başına kalsiyum desteği yeterli olmayabilir. İleri derecede kalsiyum rahatsızlıkları için bin 200 miligram, daha hafif rahatsızlıklar için 300 miligram kalsiyuma vücut gereksinim duyar” diye konuştu.
Kalsiyumlu ekmekte, kalsiyum ve kemik yapısını destekleyici magnezyum, çinko gibi minerallerin yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Durak, ayrıca sebze-meyve özleri ile baharatın da bulunduğunu ifade etti.
“Yeni ürettiğimiz ekmeğe bazı vitaminler de katılmak suretiyle kemik sağlının korunması hedefleniyor” diyen Durak, ekmeğin, besleyici özelliği yüksek yulaf ve arpa unundan imal edildiğini sözlerine ekledi.