Güncelleme Tarihi:
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e bundan sonra Milenyum Danışmanları eşlik edecek.
Milenyum Danışmanları adı verilen genç grup, Şişli ilçesi sınırları içinde dört aylık titiz bir araştırma sonucunda belirlendi. Şişli'de ikamet eden ve yaş ortalaması 15 olan Milenyum Danışmanları arasında Ermeni, Rum ve Yahudi cemaatlerine mensup birer temsilci de yer alıyor. Genç danışmanlar fikir üretmekle kalmayıp ilçe sınırları içinde yapılacak olan çocuklara ve gençlere yönelik çalışmaların organizasyonunda da görev alacaklar.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, genellikle siyasi ve ekonomik rant aracı olan danışmanlık müessesesinin karakterini değiştirmeyi hedeflediklerini söyledi: ‘‘Siyasiler tarafından en çok istismar edilen bu kuruma ilk kez gönüllülerden oluşan bir topluluk katıldı.’’
150 başvuru oldu
Sarıgül, çocuk ve genç nüfus oranının çok yüksek olduğu Şişli'de, bu kesimin sorunlarını ve taleplerini alabilmek için böyle bir grubu oluşturmaya karar vermiş. Bu kararını ilçe sınırları içinde ilan ettiğinde kısa bir süre içinde 150 çocuk bu grupta yer alabilmek için başvurmuş. Başvuru sahiplerinin çoğunluğuyla yüzyüze görüşen Sarıgül, sonunda seçimini yaparak danışmanlarını belirlemiş. Öykü Egemen, Eleni Çara, Albert Kemal Hiçkalmaz, Berk Doğan ve Sara Barın bu topluluk içinde yer almışlar.
Herbiri en az bir yabancı dil bilen, bilgisayardan anlayan, internette gezinen danışmanların çok çeşitli ilgi alanları var.
Bu danışmanlar grubunun işi öyle arada bir toplanıp fikir beyan etmekle bitmiyor. Her birinin belirli bir görevi de var. Hürriyet İstanbul'un da hazır bulunduğu ilk toplantı sırasında iş bölümü yaptılar. Öykü Egemen, Tokyo, New York, Londra, Paris ve Berlin kentlerindeki yönetim modelleri üzerine bir araştırma yapacak. Berk Doğan, bu şehirlerin tarihsel süreç içinde kentsel değişimini ve kentsel yönetim yapısını inceleyecek. Albert Kemal Hiçkalmaz, çeşitli ülkelerdeki değişik yerel hukuk sistemleri üzerine bir araştırma yapacak. Eleni Çara, Avrupa Birliği ülkelerinde, yerel yönetimlerin ve devletlerin, gençler ve çocuklar üzerine hazırladığı destek programlarını araştıracak. Sara Barın, Türkiye'nin komşusu olan ülkelerdeki çocuklarla iletişim olanaklarını inceleyecek.
Yapılan bu çalışmalar üç ay sonra Başkan Sarıgül'e bir rapor halinde sunulacak. Danışmanlar grubu bu raporları başkanla birlikte inceledikten sonra yeni modeller üzerine çalışma yapacak ve bu çalışmanın uygulanma aşamasında denetçi olarak görev yapacak.
Misafir ağırlayacaklar
Danışmanların görevi bununla da bitmiyor. Şişli Belediyesi 15 Nisan'da başlayacak çocuk haftası etkinliklerinden olan çocuk şenliğinde aktif görev alacaklar. Yunanlı ve Türk depremzede çocukların buluştuğu organizasyonun takdimini yapacak, misafirleri ağırlayacaklar.
Sarıgül, farklı kültürlerden gelen çocuklar seçmelerini de şöyle açıkladı: ‘‘Son 30 yıl içinde hissedilir bir biçimde uygarlığımızda ve yüreğimizde bir daralma yaşadık. Uygarlığımızın en önemli parçalarından biri bu mozaiktir. Genç danışmanlarımız, kendi mensup oldukları kültürleri bilincimize ve kalbimize taşıyacak, bizi çoğaltacak, insanlığa bakış perpektifimizi genişleteceklerdir.’’
ŞİŞLİ’NİN GELECEĞİ ELLERİNDE
Albert Kemal Hiçkalmaz:
Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu öğrencisi. Windows 95 ve 97 kullanıyor. Bilgisayar ve bisiklet tamiri yapıyor. İngilizce kitaplar okuyor. Ekolojik denge ve ekosistem üzerine araştırma yapıyor. Yerel hukuk sistemi üzerine çalışmalar yapıyor.
Berk Doğan:
Özel Işık Lisesi öğrencisi. Ofice 2000 kullanıyor. Maket yapıyor. Surf, masatenisi, bisiklet ve paten gibi sporlarla ilgileniyor. Berlin, New York, Paris, Londra ve Tokyo gibi şehirlerde kentsel yönetim yapısı ve şehirleşme modelleri üzerine araştırma yapıyor.
1 Eleni Çara:
Özel Zapyon Rum Kız Lisesi öğrencisi. Excel ve Mikrosoft Word Pad biliyor. Çok çok kitap okuyor ve sık sık dans ediyor. AB ülkelerinde yerel yönetimlerin gençlere ve çocuklara yönelik destek programlarını araştırıyor.
Öykü Egemen:
İstanbul Amerikan Koleji öğrencisi. Resim yapıyor. Bisiklete biniyor, basket ve voleybol oynuyor. Dalgıçlık, su kayağı, wakeboard, kneeboard gibi su sporlarıyla uğraşıyor. Gelişmiş ülkelerdeki kentlerin tarihi ve yerel demokrasi süreci üzerine çalışıyor.
Sara Barın:
Üsküdar Amerikan Koleji öğrencisi. İngilizce, Almanca ve Ermenice biliyor. Windows 98 kullanıyor. Sinema tutkunu. Piyano çalıyor. Uzay bilimleriyle ilgili araştırmalar yapıyor. Komşu ülkelerdeki çocuklarla iletişim olanaklarını araştırıyor.