Bu da askeri kriz

Güncelleme Tarihi:

Bu da askeri kriz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2011 00:00

To Vima gazetesi, Yunanistan Kara Harp Okulu (Sholi Evelpidon) öğrencilerinin, Albaylar Cuntası zulümlerinin anlatıldığı törenden sonra topluca Cunta Marşı’nı söyleyip, konuşmalar yaptıklarını yazdı. Gazetenin manşet haberine göre geleceğin komutanlarının yetiştirildiği okulda öğrenciler, okul başkanının önderliğinde bir süre de slogan attı.

Haberin Devamı

YUNANİS-TAN’ın en iyi askeri okulu sayılan  “Sholi Evelpidon” (Kara Harp Okulu) öğrencilerinin Albaylar Cuntası (1967-1974) yanlısı konuşmalar yapmaları ve marşlar söylemeleri ülkede “askeri darbe tehlikesi” iddialarını güçlendirdi. Haftalık To Vima gazetesinin manşet haberine göre, Yunanistan’da yeni bir hükümet kurulmasından birkaç gün sonra “Sholi Evelpidon”da bir tören düzenlendi. Albaylar Cuntası için sonun başlangıcı sayılan 17 Kasım 1973’te Atina Teknik Üniversitesi’ndeki kanlı olayların 30’uncu yılı nedeniyle düzenlenen törende önce yeni Savunma Bakanı Dimitrios Avramopulos’un, Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin bugün ulusun ve demokrasinin temel taşlarından olduğuna ilişkin mesajı okundu. Ardından da öğrencilere Albaylar Cuntası iktidarı döneminde halka zulmü anlatan bir belgesel film gösterildi. Okul komutanı ve subayların törenin düzenlendiği amfiden ayrılmasından sonra “Sholi Evelpidon”un başkanı olan öğrenci kürsüye çıkıp, Kıbrıslı Rum ve diğer yabancı öğrencilerin dışarı çıkmasını ve kapıların kapatılmasını istedi.

Haberin Devamı

Palavra bitsin

Okul başkanı öğrenci, kürsünün arkasındaki dev ekrandaki Atina Teknik Üniversitesi görüntüsünü gösterip “Şu palavra artık bitsin” dedi ve Albaylar Cuntası’nın 21 Nisan 1967’de iktidara gelişinden bahsederek “21 Nisan ihtilali saptırıldı” diye ekledi. Birkaç dakika sonra da okul arkadaşlarını “Cunta Marşı”nı söylemeye davet etti. Az sayıda öğrenci tören salonunu terketti. Askeri öğrencilerin büyük bölümü “Nisan içindeki bu bayramda gençlik geleceğini inşa ediyor” diye başlayan Cunta Marşı’nı söyledi. Geleceğin komutanlarının yetiştirildiği okulda öğrenciler bir süre slogan attı.

Fuhuş 5 Euro

Öte yandan binlerce ev kadını ve üniversite öğrencisi ekonomik kriz yüzünden fuhuşa yöneldi. Sadece başkent Atina’da çoğu ev kadını 3 bin Yunanlı her gece Atina caddelerinde müşteri bekliyor. İnternet aracılığıyla müşteri arayan bin kadının da büyük bölümü üniversite öğrencisi. İki yıl öncesine kadar 100 Euro olan fuhuş pazarlığı 5-10 Euro’dan başlayacak kadar düştü. Polis baskınlarda yakaladığı Yunanlı hayat kadınlarının vesikaları olmadığı gibi sağlık kontrolünden de geçmediklerini bildirdi.  Yunan Polis Teşkilatı’nda üst düzey bir görevli “Çocuklarına bakamadıklarından kötü yola düşmüş anneleri görmek bizi kahrediyor” derken, hayat kadınlarından biri de “Eğer işsizsen ve çocukların aç ise herşeyi yaparsın. Kaybedecek ne var ki” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yine o öğrenci başkanı

SHOLİ Evelpidon başkanı olan öğrenci Hristos Farandatos, daha önce de 28 Ekim’deki Yunan milli bayramı sırasında çıkan protesto gösterileri nedeniyle Selanik’teki askeri geçit töreninin iptal edilmesine aldırmadan, birkaç öğrenci ile birlikte “Ünlü Makedonya, Büyük İskender’in memleketi” adlı Yunan türküsünü söyleyerek asker adımıyla halk arasında yürümüştü. Savunma Bakanı Avramopulos, öğrencinin okuldan atılması için Kara Kuvvetleri Disiplin Kurulu’nun toplanmasını, ayrıca törende yaşananlarla ilgili yeminli soruşturma başlatılmasını emretti. To Vima gazetesi, geçen ekim ayında daha başbakan iken Yorgo Papandreu’nun Cannes’da Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile görüşmesinde, Yunanistan’da “askeri darbe ihtimalinden” sözettiğine ilişkin Fransız medyasında çıkan haberlere de dikkat çekti. Atina’da resmen yalanlanan bu haberlerin aksine To Vima, Papandreu’nun bu ihtimale değindiğini yazdı.

Haberin Devamı

Çinliler bile alay etmiş

BAŞBAKAN Yardımcısı Teodoros Pangalos, Yorgo Papandreu hükümetinin iki yıllık iktidarında uyguladığı ekonomi politikasının başarısız olduğunu itiraf etti. Başarısızlığın giderlerin sınarlandırılmaması ve vergi kaçakçılığına karşı gerekli mücadelenin verilmemesinden kaynaklandığını söyleyen Pangalos, Takhimerini gazetesindeki demecinde, başarısızlıktan dolaylı da olsa Venizelos ve halefi Yorgo Papakonstantinu’yu sorumlu tutu. Eski Başbakan Papandreu’nun AB ile kredi anlaşmasını referanduma götürmesini “lanet bir karar” olarak niteleyen Pangalos “O günlerde Çin’de idim. Çin gazeteleri bile birinci sayfalarında Papandreu ile alay eden karikatürler yayınlamıştı” dedi.

Haberin Devamı

Sahil güvenliğe cinsel tacizli sınav

YUNAN Kamu Düzeni Bakanlığı’na bağlı Sahil Koruma Teşkilatı’nın Hukuk Dairesi’nde çalışmak amacıyla girdikleri yazılı sınavda başarılı olan 15 kadın aday geçen 9 Kasım’da beden ve ruh sağlığı kontrolü için 10 doktordan oluşan heyetin karşısına çıktı. Biri kadın, dokuzu erkek doktordan oluşan heyet, genç kadın adaylara ilk başta soyadlarına göre alfabetik sıraya girmelerini söyledi. İkinci talimat ise “külotlarınız dışında bütün elbiselerinizi çıkarın” oldu. İtiraz edenler çıkınca heyetteki doktorlar  “Eğer soyunmazsanız sınavı geçemeyeceksiniz” dediler. Erkek doktorlar iş başvurusunda bulunan kadınların çıplak koşmalarını, yürümeleri ve çeşitli hareketler yaparak bazı atasözlerini söylemelerini istedi. Sınav skandalı adaylardan biri olan  F. Mazari’nin yazılı ihbarı üzerine ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!