Güncelleme Tarihi:
Anadolu Yakası Lions Federasyonu ve Vakfı Başkanı İsmet Özer Balta, Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan zihinsel engellilerin pek çoğunu, ailelerinin evlerde gizleme eğiliminde olduğunu ifade etti. Balta, okulu yaptırma nedenlerini şöyle anlattı: “Engelli yerine ‘özel’ demeyi tercih ettiğimiz öğrencilerimize balık vermiyor, balık tutmayı öğretiyoruz. Meslek sahibi olup iş buluyorlar. İş bulmalarını sağlayan koordinatör öğretmenlerimiz var. Mezuniyet sonrası belediyeler, sosyal sorumluluğa sahip çıkan şirketlerde çalışıyorlar.”
Öğrencilerin mezun olduktan sonra üniversite sınavı yerine EKPSS’ye (Engelli Kamu Personeli Sınavı) girme hakları olduğunu söyleyen müdür yardımcısı Zeynep Betül Ok ise “Sınıflarımızın mevcudu, 10 öğrenciyle sınırlı. Tarım, ahşap, aşçılık, kuaför, cam-seramik ve el sanatları, müzik atölyelerimizde beceri kazanıyorlar” dedi.
ATÖLYEDEN DOĞRUDAN SATIŞA
Öğrenciler, okul bahçesindeki serada, ektikleri marul, kıvırcık ve maydanozların hasadını on gün önce yapmışlar. Ürünler satılmış ve öğrenciler para kazanmış. Hemen ardından ektikleri kavun tohumları yeşermiş. Sera sıcağına aldırmadan öğretmenlerinin refakatinde büyük bir dikkatle çapalayıp yabani otları ayıklıyor, suluyorlar. Ahşap atölyesinde kayın ağacından yaptıkları tepsi, tabure ve oyuncakların büyük bir bölümü satılmış. Çok sağlam ve estetikler. Diğer atölyelerde yaptıkları nikâh şekeri ve pastalar da üretilir üretilmez satılıyor.