Bu cezalara ‘kurban’ olmayın

Güncelleme Tarihi:

Bu cezalara ‘kurban’ olmayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2005 01:40

Hayvanları Koruma Kanunu, önümüzdeki Kurban Bayramı’nda ilk kez uygulanacak. Ehliyetsiz kişilere kesimin cezası 1250 YTL.
  İBB 'Boğa Yakalama Timi' kurdu

Haberin Devamı

Meclis Çevre Komisyonu Başkanı Münir Erkal, vatandaşlara ‘Yasaya uymayanları belediye ve valiliklere şikáyet edin’ çağrısı yaptı.

TBMM’nin 7 ay önce çıkardığı Hayvanları Koruma Kanunu, yaklaşan Kurban Bayramı’nda ilk kez uygulanacak. Acı vererek, hijyenik kurallara uymadan kesim yapanlara hayvan başına 500 YTL (500 milyon lira) ceza verilecek. Ehliyetsiz kişilerce kesimin cezası ise 1250 YTL (1 Milyar 250 Milyon lira).

Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmaya da idari para cezası öngörüyor. Hayvana acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek 250 YTL (250 Milyon lira) ile cezalandırılacak. Kesim hayvanları ve 4915 sayılı Kanun çerçevesinde avlanmasına ve özel üretim çiftliklerinde kesim hayvanı olarak üretimine izin verilen av hayvanları ile ticarete konu yabani hayvanlar dışındaki hayvanları, et ihtiyacı amacıyla kesip ya da öldürüp piyasaya sürenler 2 bin 500 YTL (2 Milyar 500 Milyon lira) ile cezalandırılacak.

ŞİKAYET EDİN

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Münir Erkal, vatandaşlara ‘Yasaya uymayanları belediye ve valiliklere şikayet edin’ çağrısı yaptı. Erkal belediyelere de kent planlamalarında çok amaçlı kapalı hayvan kesim yerleri oluşturmalarını önerdi.

Erkal, Türkiye Hayvan Hakları Platformu’nun AB’ye, ‘Kana bulanıyoruz, gözlemci gönderin’ çağrısına da sert tepki gösterdi. Hayvanları Koruma Kanunu’yla ilgili yönetmeliklerin hazırlıklarının sürdüğünü belirten Erkal, ‘Bu konuda Türkiye’de ilk kez bir kot kanun çıkarıldı. Yönetmeliklerin çıkarılması için de 2005 Haziran sonuna kadar süre var. Yani boş durulmuyor. Bu sürece katkıda bulunmak yerine Ahmet’e, Mehmet’e sloganvari şikayeti yadırgıyorum’ dedi.

HERKESE ÇEKİDÜZEN

Erkal, Hayvanları Koruma Kanunu’nun vatandaştan ziyade kurumlara yönelik yaptırımları olduğuna da dikkat çekti. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra belediyeler, il özel idareleri hatta köy muhtarlarının bile kendilerine çekidüzen vermeleri gerektiğini vurgulayan Erkal, ‘Kent planlamalarında kapalı, drenaj sistemli, beton hayvan kesim yerleri oluşturulmalı. Bu yerler Kurban Bayramı dışında çok amaçlı sosyal faaliyetler için de kullanılabilir’ diye konuştu.

Hz. Muhammed deveye küfür eden kadını aşağı indirtmiş

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Münir Erkal, ‘Kana bulanıyoruz’ lafını abartılı buldu, Türkiye’nin gerçekleriyle bağdaşmadığını savundu. Hz. Muhammed’in deveye küfreden kadını deveden indirttiğini hatırlatan Erkal, ‘Hayvan haklarını koruma konusunda bu kadar gelişmiş bir medeniyete sahip olacaksınız, medeniyet birikimi konusunda bizden geride olan uluslara bizi şikayet edeceksiniz. Tekere çomak sokmanın anlamı yok’ dedi.

Tekrarı halinde 3 kat daha fazla ödenecek

HAYVANLARI Koruma Kanunu’nda, ceza hükmü altına alınmış fiillerin tekrarı halinde para cezalarının bir kat, daha fazla tekrarı halinde üç kat artırılması öngörülüyor. Bu kanun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi ise Çevre ve Orman Bakanlığı’na ait bulunuyor. Kanuna göre Bakanlık gerektiğinde bu yetkisini mahallin en büyük mülk amirine yetki devri suretiyle devretme hakkına da sahip bulunuyor.

Kanunun tam olarak yerleşmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanlığı’nın ilgili yönetmelikleri 2005 Haziran sonuna kadar çıkarmaları gerekiyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ‘çiftlik hayvanlarının bakımı, beslenmesi, nakliyesi ve kesimi esnasında hayvanların refahı ve güvenliğinin sağlanması hususundaki düzenlemeleri’ içeren bir yönetmelik çıkaracak.

Çevre ve Orman Bakanlığı ise ‘denetim elemanlarının nitelikleri ve denetime ilişkin usul ve esaslar ile kayıt ve izleme sistemi kurma, bildirim yükümlülüğü ile bunları verecekler hakkındaki usul ve esaslarını’ yönetmelikle belirleyecek. Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanlığı da ‘kurbanların dini hükümlere, sağlık şartlarına, çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde bir anda kesimi, ve ilgili diğer hususlar için’ yönetmelik çıkaracak. ANKARA

Belediye’den ‘Boğa Timi’

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, kaçan kurbanlık boğaların yakalanması için ‘Boğa Yakalama Timi’ kurdu. Bayram süresince 24 saat görev başında olacak time ulaşılabilecek telefonlar şunlar:

Avrupa Yakası:

0212 625 61 67-68

Anadolu Yakası:

0216 342 40 41

Zabıta Telsiz Komuta:

0212 501 72 93

Beyaz Masa: 153

Polis İmdat: 155

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!