A.A
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2010 02:06
Anadolu'da yıllardan beri böbrek taşlarının düşürülmesinde kullanılan, konuklara meyve suyu gibi de ikram edilen gilaburunun uluslararası kodeks kuruluşu Kodekse Alimentarius'a alınması için resmi başvuruda bulunulduğu bildirildi.
Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Doç. Dr. Osman Tiryaki, yaptığı açıklamada, gıda standartlarının oluşturulması için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kurulan Kodeks Alimentarius Komisyonu'nun son toplantısını Çin'de yaptığını, bu toplantıya gilaburu bitkisinin uluslararası anlamda marka tescilinin yapılması için başvuruda bulunduklarını söyledi.
Tiryaki, şöyle devam etti:
“Gilaburu bitkisinin önce Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ulusal Gıda Kodeksi'ne girmesini sağladık. Daha sonra uluslararası bir kuruluş olan Kodeks Alimentarius Komisyonu'na başvurduk. Yaptığımız başvuru alt komisyonlarda kabul edildi. Başvurumuzun haziran ayına kadar kabul edilmesini bekliyoruz. Komisyon gilaburu bitkisinin tescilini yaparsa bu bitkiden elde edilen gilaburu suyu ve diğer ürünler hem yurt dışında daha iyi tanınır hem de ihracat imkanı artar.”
GİLABURU ŞİFALI BİTKİ
Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Gülşen ise gilaburu bitkisinin Anadolu'da yıllardan beri böbrek taşlarının düşürülmesinde kullanıldığını, meyve suyu gibi tüketildiğini kaydetti.
Doç. Dr. Gülşen, su kaynakları çevresinde yetişen, bazı bölgelerde süs ve çit bitkisi olarak kullanılan gilaburunun kanser tedavisinde de etkili olduğunun ortaya çıktığını, C vitamini açısından çok zengin olduğunu, portakaldan 10 kez daha fazla miktarda C vitamini bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Anadolu'da yaygın olarak kullanılan gilaburuya bazı yörelerde girebolu, geleboru veya dağdağan da denilmektedir. Antioksidan, antimikrobiyal ve antikanserojen etkisi olan gilaburuyla ilgili bilimsel çalışmalar pek fazla yapılmamıştır. Gilaburunun kaynatılmış dal ve yaprakları astım, romatizma, yüksek tansiyon, epilepsi, kabakulak, adet sancıları ve uyku bozukluklarına da iyi gelmektedir. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde gilaburunun antioksidan özellikleriyle ilgili bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Amerika'da Teksas Üniversitesinde de yapılan çalışmalarda gilaburu bitkisinin heliobacter pylori ve gastric türü kanserlerde hastalığın gelişimini durdurduğu saptanmıştır.”
Sonbaharda toplanan kırmızı renkli gilaburu salkımları, bir süre tatlı suda salamura yapılıp bekletilerek tatlanması sağlanıyor. Suyu sıkılarak meyve suyu gibi içilen gilaburu yenilerek de tüketilebiliyor. Bazı firmalar tarafından pastörize edilen gilaburu suyu marketlerde de satılıyor.