Bu başbakan bölüyor

Güncelleme Tarihi:

Bu başbakan bölüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2009 00:00

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Bölücülük lafından hoşlanmam. Kolay kolay bu suçlamayı yapmam. Sıradan suçlama gibi kullanmam, sakıncalı bulurum. Ama bu iktidar ve bu başbakan ülkeyi bölmektedir” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Baykal, özetle şunları söyledi:

Etnik husumet

Terör yıllarca en şiddetli uygulamalarını yaptığı, en yüksek can kayıplarına neden olduğu dönemde dahi elde edemediği bir sonucu şimdi bu açılım ortamında elde ediyor. Nedir ortaya çıkan sonuç? Türkiye’de etnik bir husumetin tohumlarının ekilmeye başlanması. Olay artık bir terör olayı olmaktan çıkıyor, terörün doğrudan taraflarının devletin güvenlik güçlerinin ve terör yapanların bir çatışması olmaktan çıkıyor, toplumda o çatışmanın doğrudan tarafı olmayan insanları birbirlerine karşı husumet duyar, düşmanlık, kızgınlık, tepki duyar hale doğru getirmeye başlıyor.

Sorumlu hükümet

Husumetin hedefi PKK’ydı. Kimse PKK’yı bir etnik kimliğin temsilcisi olarak kabul etmiyordu. Şimdi devlet kabul etmeye başlayınca, inkar etseler de etmeseler de uygulamanın açıkça gösterdiği gibi onunla iş tutmaya kalktığınızı herkes gördükten sonra artık olay PKK olayı olmaktan çıkmaya başlamıştır. Kimse sorumlu ararken ‘o kentli, buralı’ diye onun bunun peşine düşmesin. Sorumlu doğrudan doğruya şiddeti, terörü doğal karşılayan bir iktidar uygulamasının ortaya çıkmaya başlamasıdır.

Vatandaş el koysun

Bu, Türkiye’yi temellerinden sarsmaya yönelik çok tehlikeli bir gelişmedir. Başbakan bu gelişmeyi sorumsuzlukla ona buna çatarak, onu bunu suçlayarak örtbas etmeye, kapatmaya çalışıyor. Buna vatandaşlarımız kesinlikle el koymalıdır. Bu konuyu, bu gidişi önleyecek tek dayanak noktası, vatandaşımızın sağduyusu, onların sorumluluk duygusu, vatanseverliğidir. Bir an önce Türkiye’yi bu bölünme sürecinden kurtarmak için bu iktidarın işbaşından uzaklaştırılmasına ihtiyaç var.

Kapat o ampulü

Bu iktidar ne zaman Atatürk dese benim aklımda ‘bunlar yine bir kabahat işledi onu örtbas etmeye çalışıyorlar’ diye bir duygu geçiyor. Bu bayramda da baktık bütün kentlerde ‘ay yıldızın ışığı hepimize yeter.’ Ay yıldızın ışığı elbette hepimize yeter, bunu sen zamanında anlasaydın bu posterlere ihtiyaç olmazdı. O posterlerle sen bir şeyi kapatmaya çalışıyorsun. Ay yıldızı yeni keşfetti. ‘Ay yıldızın ışığı hepimize yeter’. Ay yıldızın ışığı hepimize yeter o zaman kapat o ampulü.

Polis rutin hedef

TÜRKİYE’de 30 bin kişinin ölümünden doğrudan sorumlu terör örgütünün kuruluş yıldönümü kurulduğu binada resmen kutlanıyor. Milletvekilleri katılıyor, devletin gözü önünde. Otobüsler, minibüsler yakılıyor şerefine. Canını kurtarıp otobüsten çıkabilirse insanlar kurtuluyor. İstanbul’da, Mersin’de, Yüksekova’da Türkiye’nin dört bir tarafında sokaklarda her türlü kanunsuz eylem sergileniyor. Güvenlik güçlerine taşla, baltayla saldırılıyor. (Açılım, açılım) diyordunuz, işte size açılım. Polis araçları rutin hedef. Karakollara saldırılırken İçişleri Bakanı bu saldırıları himaye altına almış olan siyasetçilerle açılım müzakeresi yapıyor.

Hürriyet’i kaynak gösterdi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, konuşması sırasında, Hürriyet’te geçtiğimiz günlerde yayınlanan Mehmet Özbay röportajına da atıfta bulunarak şunları söyledi: “Ergenekon’un önemli isimlerinden biri ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir gazetemizde bir ifşaat yayınlandı. Onu (Tuncay Güney), ABD’de karşılayan kişi, ‘Kendisi şahsiyetsiz cibilliyetsiz, karakteri oturmamış biridir. Bir iki dakika kendisi ile yürüdükten sonra onunla yanyana olmaktan utandım ve hemen yanından uzaklaştım.’ Ergenekon projesinden sorumlu kişi ile ilgili en son ifşaat bu. İkinci isimse savcıların hakkında, ‘Osmanım’ diye bahsettiği kişi. Ablasını öldüren, öz yeğenini satarak fuhuşa aracılık etmekten mahkum olan, nüfus cüzdanında tahrifat yapan kişi.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!