Güncelleme Tarihi:
Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezindeki (DAGEM) araştırma sonrasında geliştirilen "sokmayan mülayim arılar", EXPO 2016 Antalya iç bahçedeki merkeze ayrılan alanda sergileniyor. Yerli ve yabancı ziyaretçiler, arıların sokmadığını öğrenince duruma şaşırıyor. Arılara en çok ilgiyi kendilerine sokmayacakları bilgisi aktarılan çocuklar gösteriyor. Arılar hakkında gazetecilere bilgi veren DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Düzce'nin Yığılca ilçesinin en sakin dişi ve erkek arılarını laboratuvar ortamında ıslah ve seleksiyon yöntemleriyle bir araya getirerek suni tohumlamayla "sokmayan arı" yetiştirdiklerini söyledi.
Yığılca ilçesinin arıcılığın gen kaynakları bakımından çok zengin bir bölge olduğuna işaret eden Kekeçoğlu, kanat ve bacakları diğer arılara göre daha uzun yapıdaki Yığılca arısının oldukça kuvvetli olduğunu vurguladı. Kekeçoğlu, Yığılca arısının üstün özelliklerini daha da geliştirmek için çalışmalar başlattıklarını ifade ederek, "İnsanların ve özellikle arıcıların en çok muzdarip olduğu konu arı sokması. Biz de bölgenin en sakin dişi ve erkek arılarını bulduk. Sperm ve yumurtaları laboratuvar ortamında bir araya getirerek suni tohumlama yöntemiyle bir nevi tüp bebekle yeni bir arı yapmış olduk." diye konuştu. Kekeçoğlu, ıslah ve seleksiyon yöntemini uygulayarak sokma davranışı yönünden arıları iyileştirdiklerini dile getirdi.
Arıların genleriyle oynamadıklarını ve iğnelerini çıkarmadıklarını aktaran Kekeçoğlu, "Sadece en sakin dişi ve erkek arıdan çocuklar oluşturduk. Şu anda agresif olmayan kolonileri bir araya getirdik. Orada doğan işçi arılar da bundan sonra agresif olmayacak. Daha sakin ve iyi huylu arılar devam edecek." ifadelerini kullandı.
Kekeçoğlu, "mülayim arılar" sayesinde İstanbul gibi büyük şehirlerde bile vatandaşların evinin bahçesine koyduğu kovanlarda kendi balını üretebileceğini vurguladı.
DAGEM'in alanında arıların yanı sıra doldurulmuş hayvanlar, böcekler ve kelebekler de ziyaretçilere tanıtılıyor.