Bu anayasayla ekonomide reform olmaz yüzde 7.5’ten az büyüme başarı sayılmaz

Güncelleme Tarihi:

Bu anayasayla ekonomide reform olmaz yüzde 7.5’ten az büyüme başarı sayılmaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2007 00:00

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni hükümetin ekonomik reformlar yapabilmesi için yeni anayasa yapmanın şart olduğunu söyledi.

"Çünkü 1982 Anayasası, karma ekonomi mantığıyla yazılmış. Bu anayasayla küresel rekabet için reformlar yapılamaz" diyen Hisarcıklıoğlu, bundan sonra yılda yüzde 7.5’in altında büyümenin de başarısızlık sayılması gerektiğini savundu.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de gündemin siyasi konulardan uzaklaşıp süratle ekonomiye odaklanması gerektiğini söyledi. Hürriyet Gazetesi’ne konuk olan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, Yazı İşleri Müdürü ve Yazar Tufan Türenç, Internet Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge, Ekonomi Müdürü Vahap Munyar ve Sadi Özdemir’in sorularını yanıtladı. Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı için uygun bir isim olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: "Dünyanın gündeminde uzun süredir ekonomi var, biz ise 7 aydır siyaset konuşuyoruz. 2007 yılı ne yazık ki ekonomi için kayıp yıl oldu. Şimdi Hükümet kurulacak ardından bütçe çalışmaları başlayacak ve bu yıl bitecek. Yapısal reformlar ancak 2008’de gündeme gelebilir. Ancak ekonomide reformların yapılabilmesi için mutlaka yeni bir anayasa gerekiyor."

ANAYASA KARMA EKONOMİCİ: 1982 Anayasası’nın neden reformlara engel olduğunu da "Çünkü karma ekonomi mantığında bir anayasamız var ve onunla küresel piyasalarla rekabet için adımlar atmak mümkün değil" diye açıklayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "En çarpıcı örnek, sosyal güvenlik reformunda yaşananlar. Türkiye yılda 17 milyar dolar sosyal güvenlik açığı veriyor ve reform yapılması şart. Anayasa Mahkemesi iptal ediyor. Anayasa hem 72 milyonun eşit olduğunu yazıyor hem de emekli sandığı ile öteki sosyal güvenlik kuruluşlarını bir tutmuyor. Memurun cezası Anayasa’da düzenlenmiş durumda. Mesela bu Anayasa ’hükümetler kooperatifçiliği geliştirmeli’ demiş ve Hükümetlere böyle bir görev vermiş. Şimdi 1982’den bu yana gelişmiş geçmiş hükümetler içinde kooperatifçilği geliştirmeyenlerin hepsi anayasa suçu işlemiş oluyor."

ZAFER HOCA YANLIŞ YAPTI: Yeni Anayasa yapmanın zorluğunun da farkında olduklarını belirten TOBB Başkanı, bu konuda AKP Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül’ün Atatürk ilkelerinin Anayasa’da olmaması gerektiğine dair önerisini de eleştirdi. Hisarcıklıoğlu, "Zafer hoca öyle bir noktadan çıktı ki sanki bu işin yapılmaması için hareket etti. Bir kere Atatürk artık bu devletin, bu milletin en önemli ilkelerini belirlemiş. Onu tartışmanın anlamı yok ki. Bizim önerimiz yeni anayasa’da Cumhuriyetin temel niteliklerini hiç değiştirmeden, sadece ihtiyacımız olan alanlarda değişiklikler yapalım ve ülkede reformların önünü açalım."

ÖZEL SEKTÖR BÜYÜTÜYOR: Türkiye’nin son 5 yılda yaşadığı büyüme başarısının önemine işaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu büyümenin eskiden olduğu gibi kamu yatırımlarıyla değil, Türk özel sektörünün liderliğiyle gerçekleştiğini hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, "Bizce Türkiye’de artık yüzde 7.5 yıllık büyüme standart gibi olmalı. Bunun altındaki büyüme performansları başarısızlık sayılmalı. Yaptığımız senaryoya göre; yılda yüzde 7.5 büyümeyi sürdürebilirsek ancak 2019’da 21.000 dolar milli gelire ulaşacak ve bu rakam Avrupa Birliği ortalamasının sadece yarısıdır. Eğer yılda yüzde 4.5 büyürsek 2019’da 13.000 dolar da kalacağız."

Gül’e her şeyi sorduk ikna olduk, bu bir rövanş değil

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye tarihinde ilk kez bir Cumhurbaşkanı adayının TOBB’u ziyaret ettiğini söyledi ve "Sayın Gül, hem bizi hem de Ekonomik ve Sosyal Konsey’in tüm taraflarını tek tek ziyaret etti. Bu tarihte ilk oluyor. Gül’ün, söylediklerine sadık kalacağına inanıyorum. Çünkü geçmişten çok ders aldılar. Bana göre bu işe ’rövanş’ diye bakmıyor. Bizim başkanlar da Gül’e bütün endişelerini sordular ve demokratik bir ortamda yanıtlarını aldılar. Kafalarındakini sordular, ikna oldular. Çünkü en kötü şey gerginlik. Ticaret ve sanayi gerginlik istemez. Gerginlik olursa ticaret duruyor. O zaman da zenginlik bitiyor. Aslında bizim ne muhalefet yapmak ne de desteklemek gibi bir görevimiz var. Biz ne beklentimiz varsa onu ifade ettik Gül’e" dedi.

Sarkozy, işadamı için Katar’a gidiyorsa, bizimki de gitmeli

KÜRESEL ekonomide ülkelerin; cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar düzeyinde mücadele ettiğini söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: "Sayın Gül ile toplantımızda başkanlarımız, yurt dışı ziyaretlerde birlikte olmayı da gündeme getirdiler, taleplerini özellikle ilettiler. Çünkü işadamı artık tek bacakla yurt dışında yeteri kadar etkinlik olmadığını gördü. Bakın Fransa Cumhurbaşkanı yarım günlüğüne Katar’a gidiyor. Niye gidiyor? Kendi ülkesinin şirketine iş almak için gidiyor. Bizde de böyle olması lazım. Dünya ticaret hacmi 12 milyar dolara gelmiş. Bundan sonra bizim de bundan çok daha fazla pay almamız lazım."

Enerjide sıkıntı her şeyi mahveder

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, siyaset gündemi nedeniyle ihmaledilen en önemli konulardan birinin de enerji olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: "Şu anda enerjide de büyük sorun var. Bu aslında her şeyi mahvedebilecek bir tehlike. Çünkü tam kapasite üretsek bile önümüzdeki sene enerji açığımız olacak. Samsun’da daha önce yolsuzluklar nedeniyle kapatılan mobil santralı bile çalıştırmak zorunda kaldılar. Bir mobil santralı bugün sipariş versen 36 ay sonra teslim alabiliyorsun. Dağıtım özelliştirmeleri yapılamadı. Oysa asıl kayıp kaçak orada. Onu yapmak lazım. Henüz garülmediği için büyük tehlikenin farkında değiliz. Ancak elektrik sıkıntısı olursa, üretim olmaz, işsizlik azalmaz."

2001’e göre daha dayanıklıyız geçen yıla göre aynı yerdeyiz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomilerinin çalkalandığı bir ortamda Türkiye’nin siyaset konuşarak daha fazla yol alamayacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Seçimler yapıldı, bitti. Artık siyaseti bırakalım. Çünkü dünya çalkalanıyor, eğer bir darbe yiyeceksek asıl oradan yeriz. Evet Türkiye krizlere daha dayanıklı bir yapıya kavuştu ama o kadar da değil. 2001’e göre daha dayanıklıyız ama geçen yıla göre aynıyız. 2006’da da küresel dalgalanma olmuştu en fazla kayıp Türkiye’de yaşanmıştı. Dünya küresel ısınmayla uğraşıyor, bu da gündemimizde değil. Biz hálá cumhurbaşkanının kim olacağını tartışıyoruz" dedi.

Acıbadem Sağlık’a  Arap ortak geldi

ACIBADEM Sağlık Hizmetleri’nin toplam yüzde 21.66 hissesinin Abraaj Capital Grubu’na bağlı Almond Holding’e satılması için dün sözleşme imzalandı. Yapılan açıklamaya göre, şirketin çeşitli hissedarlarına ait B grubu hisselerinin her biri 7.5 dolar bedelle, A grubu hisselerin her biri de 48 dolar bedelle satılacak. Abraaj Capital’in ortakları arasında Deutsche Bank, Citicorp, DIFC Investments, Emirates Bank International Bank, Mashreq Bank, Zabeel Investments, Public Institutions for Social Security (Kuveyt), Al Qudra Holdings gibi kuruluşlar yer alıyor.

Sigortacılıkta tahkim dönemi

HAZİNE Müsteşarlığı, sigortacılık sektöründe taraflar arasındaki uzlaşmazlıkların çözümü için Sigortacılık Tahkim Sistemi’ni başlattı. Bir ay içinde Tahkim Komisyonu kurulmasının ardından sistem faaliyete geçecek. Uzlaşmazlıklar tahkim sürecine girerek en geç dört ayda karara bağlanacak. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra bir ay izinde kurulacak olan komisyon, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) bünyesinde faaliyet gösterecek.

Finans Portföy’den 200  milyon YTL’lik 3 yeni fon

FİNANS Portföy, toplam değeri 200 milyon YTL olan üç yeni fon hazırladı. Finansbank Sentez A Tipi Fon Sepeti Fon’u ile Finansbank Sentez B Tipi Fon Sepeti Fonu’nu piyasaya sunuldu. FBIST fonunun büyüklüğü 100 milyon YTL, Sentez A ve Sentez B’nin fon büyüklükleri ise 50’şer milyon YTL olarak belirlendi. FTSE İstanbul Bono FBIST ile FTSE Türkiye YTL Hazine Bonosu Endeksi, dünyaca ünlü endeks yapıcısı FTSE (Financial Times Stock Exchange) International Limited tarafından hazırlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!