Güncelleme Tarihi:
İstiklal Caddesi'nin bildik kalabalığının seyreldiği bir noktada, dört tarafı kültürle çevrili bir kara parçası var: Beyoğlu Ada Kültür. İki katlı mekánın girişinde aradığınız her tür albüm, kitap ve dergiye ulaşabilirsiniz. Üstelik aldıklarınızı sıcak bir fincan kahve eşliğinde karıştırabileceğiniz bir kafe de mevcut.
Ada Müzik'in ve Ada Kültür'ün ortaklarından Bülent Forta ve Ada Kültür'ün yöneticisi Arzu Özülkü ile Ada Kültür hakkında konuştuk. Geçen aya kadar Beyoğlu Ada Kültür'ün etkinlik salonunda paneller, sempozyumlar, konserler ve stand-up gösterileri izlemek mümkündü, ama bu ayın ortalarına kadar herhangi bir etkinlik olmadığını da belirtelim.
Beyoğlu'nda bunca kitap ve albüm satan mekán varken, Ada Kültür'ün diğerlerinden ne farkı olacak?
- Bizi böyle bir yer açmaya prodüksiyon firmamızda karşılaştığımız zorluklar yönlendirdi. Bizim firma olarak seçtiğimiz repertuvar yapısına uygun alıcılarla buluşabileceğimiz bir mekán arzuladık. Burada bir konser salonunun olması da bizi cezbetti. Biz bir market değil bir ortam yaratamak istiyoruz. Müzik marketlerinde üç aşağı beş yukarı aynı şeyler satılıyor ve aradığınız özel bir türü kolay kolay bulamıyorsunuz. Ada Kültür'de alternatifler çok geniş ve müziğe dair aradığınız her şeyi bulabileceksiniz. Burayı yazıyla müziğin buluştuğu bir yer olarak tasarladık. Herkes öyle bulur mu bilmem ama bir pazar günü öğleden sonrayı burada geçirmek bana çok zevkli gelir.
Bina size mi ait?
- İstanbul Barosu'nun. Ama tadilat sırasında epeyce uğraştık ve masraf yaptık. Ada Müzik'ten kazandıklarımızı buraya yatırdık. Aslında kültüre para yatırmak çok akıllıca değil ama mekán kár amacı gütmeden kendi kendini döndürsün istiyoruz.
Caddenin sizin bulunduğunuz kısmı daha az hareketli gibi...
- Öyle görünüyor ama Galatasaray'dan Tünel'e doğru olan bu kısımda ilginç gelişmeler ve değişmeler yaşanıyor. Buradaki insanların kültürel tüketimi daha bilinçli ve seçici. Yabancıların yaşaması, konsoloslukların varlığı, Galata'daki evlerin restore edilmesi ve Borusan Kültür'ün, Turkcell Binası'nın, Robinson Kitabevi'nin burada bulunması buraya seçmemizde referans oldu. Umarız biz de başkaları için referans oluruz...
Ada Kültür'de uzun vadede neler yapmayı düşünüyorusunuz?
- Şimdiye dek hep eksiklikleri gidermek için uğraştık. Bundan sonra buradan alışveriş yapacak insanları ayrıcalıklı kılacak birtakım çalışmalarımız da olacak.
Meraklısına bilgiler
Dekorasyonu için altı ay uğraşılan mekánın giriş katı 450 metrekare, alt katıysa 400 metrekare. Alt kattaki 180 kişilik etkinlik salonunun ses ve ışık düzeni akustik konserler düşünülerek tasarlanmış. 08.00-23.00 saatleri arası açık olan ve kafe kısmıyla birlikte 25 çalışanın hizmet verdiği mekánda her türlü kredi kartı geçiyor.
Ada Kültür'ün kafesine içki ruhsatı alınmış ve yakında şarap, konyak gibi aperitifler verilecek. Fiyatlara gelince: sandviçler 1 milyon 200 bin, ana yemekler 2.5 milyon, salatalar 1 milyon 600 bin, tatlılar 1 milyon, çay 700 bin, kahve çeşitleri 1 milyon TL civarında.