Güncelleme Tarihi:
İlk yükleme, Azeri işadamı Mübariz Mansimov´un kurduğu dünyanın önde gelen tanker gemi filolarından birine sahip Palmali Holding´e ait, hattın son durağı olan Haydar Aliyev Deniz Terminali ile adaş olan `Haydar Aliyev' adlı tanker gemiye yapıldı.
BTC´den yeni yılın ilk ham petrolünün yüklemesi nedeniyle Adana´nın Ceyhan İlçesi´ndeki Haydar Aliyev Deniz Terminali´nde düzenlenen törene Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov, Azerbaycan Petrol Şirketi SOCAR´ın Başkanı Rivnek Abdülayev, Palmali Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Mansimov, Adana Valisi İlhan Atış, BOTAŞ, BTC, BTC hattının işletmeciliğini yapan Botaş International Limited (BIL) şirketinin üst düzey yetkilileri, BTC çalışanları katıldı. Tören terminaldeki Haydar Aliyev Anıtı´na çelenklerin konulması, Türkiye ve Azerbaycan´ın milli marşlarının çalınması ile başladı. Daha sonra BTC iskelesini kuşbakışı gören tören alanına geçildi. Burada konuşan Bakanı Faruk Özak, Haydar Aliyev Deniz Terminali´nde büyük bir başarı öyküsüne tanıklık edildiğini, büyük düşünen insanların muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için milletleri ve devletleri için büyük ufuklar açan insanların başarısına tanıklık edildiğini söyledi.
`BTC, BARIŞ VE İSTİKRAR KORİDORU'
Projenin mimarlarından merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'i rahmetle anıp, emeği geçenleri de kutlayan Bakan Özak, şöyle dedi:
``Gerçekten dünya küçük bir köy haline geldi. Küreselleşen bir dünya var. Bu dünyada güçlerini birleştirenler, ufku açık olanlar istikbalde gerçekten çok etkin olacaklardır. O bakımdan bu proje son derece önemlidir. Sadece bir enerji koridoru olmaktan öte BTC hattı bir barış ve istikrar koridoru olarak görülmelidir. Ülkemizin küresel ve bölgesel konumunu da pekiştirmiştir. BTC projesi ile Türkiye, güney Kafkasya ve Orta Asya'yı Türkiye ve Akdeniz'e bağlaması planlanan, doğu-batı enerji koridoru olarak adlandırılan sağlam bir güvenlik koridoru olarak adlandırmayı ve bu sayede batının çok önem verdiği mesele olan enerji arz güvenliği açısından sağlam bir temel atmayı da garantilemiş olmaktadır. BTC ile jeopolitik gücünü bir kat daha sağlamlaştıran ülkemiz ayrıca Türk boğazlarındaki aşırı trafik yükünden kaynaklanan geçiş riskini de en aza indirmesi açısından avantaj sağlamıştır. Doğu-Batı enerji koridoru üzerinde stratejik bir rol üstlenmiştir. Ülkemiz son 5 yılda 23 çeyrektir büyümeyi sağlayabilmiş bir ülkedir. Bu tek başına iktidarın, halkımızın verdiği destekle olmuştur. 2'nci dönemde de sorumluluğumuzun bilincinde olarak elimizden gelen gayreti yapacağız. Biz bunu yaparken dost ve kardeş Azerbaycan ile birlikte onun da muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasında elimizden gelen ağabeylik görevini yapmaya çalışacağız. Güçlerimizi birleştirdiğimiz zaman başaramayacağımız bir şey yoktur. Türkiye, özellikle son 5 yılda üstlendiği lider ülke konumunu bundan sonra da dostlarının kardeşlerinin desteğiyle sürdürecektir. Türkiye artık düşman kazanan değil dost üreten bir ülkedir. İtilafları ittifaka çeviren bir ülkedir. Dünyada 17'nci büyük ekonomidir. Türk müteahhitleri dünyanın 63 ülkesinde 225 dünyanın en büyük müteahhidi arasında 25 müteahhit arasındadır. ABD ve Çin'den sonra dünyanın en büyük yurtdışı müteahhitlik hizmeti yapabilmektedir. Artık komşuları iyi geçinen, komşularına ihracat yapan bir ülke var. Duyma, düşünme ve davranma birlikteliği ile kültür ve tarih birlikteliği olduğumuz değerli Azerbaycan bir başka devlet değil, 2 devlet tek millet anlayışını sayın Haydar Aliyev ortaya koymuştur. Bunu son günlerde pekiştiriyoruz.''
RÜYA GERÇEK OLDU
Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov, Adana'da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu, hattın yapımına ilk başlandığında birçok ülkenin 'hayal' olarak görüp inanmadığını hatırlattı. Buna en çok merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev´in ve Türkiye´nin inandığını vurgulayan Şerifov, şunları söyledi:
``1996´lı yıllarda Azerbaycan´da, Türkiye´de veya diğer ülkelerde çok az insan inanıyordu. Azerbaycan petrolünün Türkiye´ye gelmesi hayal olarak görülüyordu. Dünyanın enerji krizi büyüyüp gidiyor. 12 yıl evvel Cumhurbaşkanımız Haydar Aliyev, o zaman karar verdi. Dedi ki `Azerbaycan petrolü Ceyhan´a gitmelidir' Çok sorunlar oldu. Bazı devlet başkanları, bazı politikacılar, petrol işini güya bilenler, `Bu boru yapaydır. Azerbaycan´da petrol yoktur. Bundan kimse kullanmasın' dediler. Ama bu rüya gerçek oldu. Ulu önderimiz sözünde durdu. Sözünü son noktaya kadar yerine getirdi. Türkiye hükümetine de minnettarım bu güzel limana bizim muhterem cumhurbaşkanımızın adını verdi. Yalnız BTC ile bitmedi meseleler. O ülkenin adamları masa arkasında diyorlar ki Azerbaycan gazının Türkiye'ye gitmesi hakikatten çok uzaktır. Azerbaycan'dan Türkiye'ye gaz geliyor. Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine gidiyor. Türkiye hükümetinin desteğiyle Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev teşebbüsüyle Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun temeli atıldı.''
`GURUR DUYUYORUM'
Palmali Başkanı Mübariz Mensimov da Palmali Şirketler Grubu açısından önemli ve tarihi bir gün yaşandığını vurgulayıp, ``Palmali olarak bizim için gurur verici bir gün. Bir Azeri olarak, aynı şekilde bir Türk şirketi sahibi olarak Haydar Aliyev Terminali'nde Haydar Aliyev gemisinin yüklenmesi, benim için çok önemli. Bu günü yaşatmamızın en güzel anı bu güzel insanların bir araya gelmesidir. İnşallah Haydar Aliyev, Atatürk gibi Türk dahi insanların adlarının verildiği gemiler dünyanın her yerine Azerbaycan petrolünü taşıyacak'' dedi.
Konuklar daha sonra yükleme yapılan modern tanker gemiyi gezdi. Gemi ziyareti için özel kıyafetler giyilirken, konuklardan bazılarının bedenlerine uygun koruyucu giysi bulunup bulunmaması espri konusu oldu.
`10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM PLANLIYORUZ'
Azerbaycan Petrol Şirketi SOCAR´ın Başkanı Rivnek Abdülayev, Türkiye´de 10 milyar dolarlık enerji yatarımı yapmayı öngördüklerini söyledi. Adana'nın Ceyhan İlçesi´deki Haydar Aliyev Deniz Terminali´nden yeni yılın ilk petrol yüklemesi törenine katılan SOCAR'ın Başkanı Rivnek Abdülayev, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Abdülayev, Rusya gibi büyük bir gaz satıcısı olmaya çalıştıklarını kaydetti. Türkiye´de yeni yatırımlarının da olacağını anlatan Abdülayev, ``Özellikle Ceyhan´da yeni petrol rafinerisi kurulması, bunun ardından kimya teçhizatlarının kurulması projemiz var. Tabi yatırımlar değişir ama yaklaşık 10 milyar dolara yakın yatırım yapacağız'' dedi.
Türkiye-Yunanistan-İtalya Projeleri'nin de bulunduğunu anlatan Abdülayev, BTC Boru Hattı'nın mevcut kapasitesine artırmayı iktisadi açıdan baktıklarını da sözlerine ekledi.
YÜZYILIN PROJESİ
YÜZYILIN projesi. Dünyanın en büyük projesi. Kimine göre hayal, kimine göre kabus. Altın zincir. Hazar petrollerini Türkiye üzerinden uluslararası piyasaya taşıyan hat. Türkiye'nin Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan enerji koridoru. Hazar'ın vanası Türkiye'de açılacak" şeklinde çeşitli değerlendirmeler yapılan BTC Ham Petrol Boru Hattı, 4 milyar dolara mal oldu. Sevkiyatın yapıldığı terminalin bulunduğu Ceyhan, BTC'nin yanı sıra Irak-Türkiye, Ceyhan-Kırıkkale hatlarının yanı sıra, yapımı planlanan diğer hatlarla birlikte "Türkiye'nin Rotterdam'ı" olarak anılmaya başlandı. İlçe stratejik önem kazandı, dünyanın yeni enerji kavşağı oldu. Yıllık 50 milyon ton (375 milyon varil) petrol taşıma kapasitesine sahip olan, ancak, kapasitesinin artırılması çalışmaları da yürütülen BTC hattı, 1076 kilometresi Türkiye sınırlarında olmak üzere 1776 kilometre uzunluğunda. İnşaatı 11 yıl süren, 10 hükümet eskiten hattın dolumuna 10 Mayıs 2005'te başlandı. İlk petrol yüklemesi 2 Haziran 2006'da, resmi açılış töreni ise 13 Temmuz 2006'da yapıldı.
343'NCÜ GEMİ
BIL Genel Müdürü Salih Paşaoğlu ise, 2 Haziran 2006'da ilk yüklemenin yapıldığı BTC hattından bugün 343'ncü gemi olan Haydar Aliyev tanker gemisine 275 milyonuncu varil petrolün yüklemeye başlanacağını söyledi. Palmali Şirketler Grubu'na ait 150 bin ton kapasiteli, Malta bayraklı Suezmax tipi 'Haydar Aliyev' adlı tanker gemi, yaklaşık 142-143 bin ton petrol yüklemesini yarın tamamladıktan sonra Hindistan'a yükünü götürmek üzere yola çıkacak.