Güncelleme Tarihi:
Wing tsun, Çince’de ‘güzel ilkbahar’ anlamına geliyor. Adını bir kadından alan bu yakın dövüş sanatı, dünyaya Hollywood’un demir yumruğu Bruce Lee ile yayılmış. Bu sanatı ‘sigung’ yani ustaların ustası seviyesinde yapan bir Türk var: Kendi geliştirdiği tekniklerle sanata adını kazıyan Salih Avcı (49). Wing Tsun dövüşünü iyi bilenler onun için “Bruce Lee’den daha iyi” yorumunu yapıyor. Bakın bu yoruma Salih Avcı ne diyor: “Bir insan şuyum buyum derse gerilemeye başlar. Ben şimdi ne kadar kılıcım, ne kadar biley taşıyım önemli olan o.”
30 yıldır polisin taşını bileyen Salih Avcı’yı, önce Almanya keşfetmiş. 8-9 yaşlarında ailesiyle yerleştiği Almanya’da sokak kavgalarında tekme yiyerek büyümüş: “O kompleksle sevemedim Almanya’yı. Ortaokulu bitirince Türkiye’ye dönüp kamyon kasası üreten amcamın yanında çalıştım. ‘Millet okumak, çalışmak için Almanya’ya gidiyor; şansını kaçırma’ tavsiyesiyle tekrar döndüm annemlerin yanına. Wing tsun ile o zaman tanıştım. Bruce Lee’ye hayrandım. Almanya’da bir işçi çocuğu olarak itilip kakılmanın psikolojisiyle ilgim daha da arttı. Sabahları kalkıp Muhammed Ali’nin boks maçlarını seyrederdim. Dört yıl sonra da kendi okulumu açtım” diyor.
Almanya’nın batısında Aachen şehrinde, tek pencereli bir bodrum katında açtığı o okul, bugün sadece Almanya’da sayısı 100’ü aşan okullar zincirinin ilk halkası oluyor. Bundan sonra okul zinciri de, öğrenci sayısı da çığ gibi büyüyor. Son yıllarda sadece eğitmenlerin eğitmenliğini yapan Salih Avcı’nın ‘sayıları yüz bini aştı’ dediği öğrencilerinin çoğunluğunuysa polis memuru, jandarma ve gardiyanların da içinde bulunduğu emniyet birimleri oluşturuyor. Fransa’dan Ürdün’e dünyanın birçok ülkesinde eğitim veren Avcı, bir süre önce Türk polis teşkilatından da davet alıyor. Şimdi hemen hemen her ay Türkiye’ye gelip özel harekattan yakın korumalara kadar birçok birime ders veriyor.
TÜRK POLİSİ DUYGUSAL DAVRANABİLİYOR
Avcı Wing Tsun ve Avcı Escrima adıyla bilinen teknikleri geliştirerek uluslararası güvenlik teşkilatı İnterpol dahil çok sayıda polis teşkilatına öğreten Avcı, Türk polisiyle diğer ülke polisleri arasındaki farkı şöyle anlatıyor: “Bazı alanlarda bizimkiler daha uyanık ve hızlı çalışıyor. Ancak beden eğitimleri az. Bire bir müdahalede eğitimleri pek yok diyebilirim. Videolara bakın, bazen üç kişi birini arabaya sokamıyor. Eğitimsizlik şiddeti doğurabilir. Bizimkiler bazen de duygusal davranabiliyor. Olayı kişisel mesele haline getirebiliyor.”
SİLAH YAKINSA AL, UZAKSA KAÇ
Tekniği ise Salih Avcı’nın öğrencisi İstanbul Avcı Wing-Tsun akademisinin çalıştırıcısı sifu Miraç Seyhanlı anlatıyor:
* Polis birimlerine öğrettiğimiz, karşısındakine vurmak değil, kalıcı zarar vermeden kontrol altına almak. Kendisi de zarar görmeden tabii. Wing tsun ‘güce güçle karşılık vermeyin, rakibin gücünü rakibe karşı kullanın’ der. Karşıdaki kişinin sinir sistemine baskı yapıyorsunuz. Bunun için anatomi de öğretiliyor. Nasıl adrenalin salgılandığının bilinmesi lazım mesela.
* Karşıdaki silahlı ve kol mesafesindeyse silah elinden çok çabuk alınır. Ama 5-10 metre uzaktaysa özür dileyip kaçmak lazım!
* Vücuttaki doğal refleksler kullanılıyor. Savunmada kalem, anahtar, kredi kartı, şemsiye, ayakkabı gibi gündelik eşyalar da kullanılabilir. Ancak yapacağınız hareketin vücuda oturması, melekelerin gelişmesi için 1-2 yıl lazım.
* Kadınlar erkeklerden daha erken öğreniyor. Erkekler kas güçlerine güvendikleri için güçlerini öne çıkarmaya çalışıyorlar, kadınlarsa kas gücüne güvenmedikleri için olayı tekniğe döküyor.