Güncelleme Tarihi:
Â
Forbes'a göre ABD listeye soktuğu toplamda 1.5 trilyon dolar kişisel servete sahip 413 milyarderle bu alanda liderliği elinde tutuyor. Ancak bu yılbaşı itibariyle BRIC olarak tanımlanan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin gibi hızlı gelişmekte olan ülkelerdeki milyarder sayısı geçen seneye kıyasla 108 kişi artış gösterdi. Bu sayı Avrupalı milyarder sayısından bir kişi fazlaya denk geliyor.
Forbes'un Genel Yayın Yönetmeni Steve Forbes gelişmekte olan ülkelerdeki büyümeye dikkat çekerek, "Küresel çaptaki milyarderler, dünya ekonomisinde nasıl bir gidişat olduğunu yansıtıyor" değerlendirmesini yaptı.
Bu yılki sıralamada 74 milyar dolarlık servetiyle birinci sırayı alan Meksikalı telekomunikasyon devi Carlos Slim Helu'yu, sırasıyla Bill Gates ve Warren Buffett takip etti.
Küresel ekonomide toparlanmanın yaşanmasıyla dünya çapındaki dolar milyarderi sayısı 2011'de 1,210 kişiye çıktı. Bu kişilerin 14 Şubat itibariyle servetlerinin toplam tutarı da 4.5 trilyon dolar oldu.
Zenginler listesine coğrafi bölge açısından bakıldığında da ilginç sonuçlar ortaya çıtkı.
Asya'daki milyarder sayısı son iki yılda neredeyse üç katına çıkarak 332'ye ulaştı. Bu zenginlerden 115 tanesi sadece Çin'de yer aldı. Çin'in en zengini koltuğuna ise internet arama motoru Baidu'nun kurucu Robin Li oturdu.
Hindistan'dan da listeye 55 milyarder girerken, bu zenginlerin ortalama serveti 4.5 milyar dolar oldu. Bir zamanlar Asya ekonomisinin motoru durumundaki Japonya ise listeye 26 milyarder sokarak sıralamada geride kaldı.
Rusya'da da artan emtia fiyatları listeye giren Rus zenginlerinin sayısını da yükselterek 101'e çıkardı.
* Bu yazı Financial Times'ta, "Brics becoming billionaire factory" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
Â
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet  EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonetÂ