Brezilya yuan için Çin’e baskıya hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Brezilya yuan için Çin’e baskıya hazırlanıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 04, 2011 10:31

Brezilya, para birimi realin hızla değer kazanması nedeniyle Çin’e karşı ABD ile ittifak kurabilir.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor      

 

Ä°ttifak ile küresel ticari dengesizlikleri ortadan kaldırmak için Çin’e para biriminin deÄŸerini artırmasına yönelik baskıda bulunulması amaçlanabilir.Â

 

Brezilya’nın yeni Ticaret Bakanı Fernando Pimentel, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin’in düşük değerli para birimini gündemlerine almayı düşündüklerini belirtti. Öte yandan, Brezilya’nın 1 Ocak günü resmen göreve başlayan yeni Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Nisan ayında Çin’e düzenleyeceği ziyarette bu konuyu ele alacak.

 

Haberin Devamı

Çin, uluslararası ticarette kendisine fayda sağlamak için para birimi yuanın değerini bilerek düşük tuttuğu gerekçesiyle uzun süreden beri ABD’nin eleştirilerine maruz kalıyor.

 

Brezilya, aralarında Çin de olmak üzere, para birimlerini baskı altında tutan ülkeleri eleştirmişti. Kısa bir süre önce, Brezilya Çin’e yönelik eleştirilerini bir kenara koyarak, uzun dönemde faiz oranlarını düşük tutmak için para basan ABD’ye ağır eleştirilerde bulunmuştu. Ancak yakın zamanda Brezilya’nın iki ülkeye bakışı değişecek gibi görünüyor.

 

Yuan, geçtiğimiz yıl 19 Ocak tarihinde ABD Başkanı Barack Obama ve Çin Devlet Bakanı Hu Jintao’nun görüşmesinden bu yana değer kazanmaya başladı. Dolar karşısında 15 Aralık’tan bu yana yüzde 1 değer kazanan yuanın Haziran ortalarından itibarenki toplam değer artışı da yüzde 3’ü buldu.

 

Para birimi politikalarında bugüne kadar Pekin ve Washington arasında gidip gelen Brezilya, Kasım ayında Seul’da yapılan G20 zirvesinde, daha çok dolara odaklı bir tavır sergilemişti.

 

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!