Brezilya ‘uluslararası kur savaşı’ uyarısı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Brezilya ‘uluslararası kur savaşı’ uyarısı yaptı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 29, 2010 11:00

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, küresel ihracat pazarlarının daraldığı bu dönemde rekabet gücünü artırmak isteyen hükümetler arasında ‘uluslararası kur savaşı’nın patlak verdiği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor   Â

Â

Mantega Sao Paulo'da yaptığı deÄŸerlendirmede, "Para birimlerinin genel olarak zayıfladığı bir uluslararası kur savaşının ortasındayız. Bu, rekabet gücümüzü elimizden aldığı için bizi tehdit ediyor" dedi.Â

 

'Kur savaşına' vurgu yapan Mantega, böylece birçok politika yapıcının özel sohbetlerde ekonomilerini canlandırmanın bir yolu olarak zayıf kur çözümünü savunduğunu da kamuoyunun önünde dile getirmiş oldu.

 

Maliye Bakanı'nın önemli çıkışı, Japonya, Güney Kore ve Tayvan merkez bankalarının kurlarının değerini düşürmek için ardı ardına yaptığı müdahalelerin sonrasında geldi.

 

Haberin Devamı

İhracatta dünya liderliğini elinde bulunduran Çin de, başta ABD olmak üzere uluslararası kamuoyundan gelen baskılara rağmen yuanın zayıf kalması için yaptığı baskıyı devam ettiriyor. Bununla birlikte Singapur'dan, Kolombiya'ya kadar birçok ülke yetkilisi de kendi para birimlerinin fazla değerlendiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

 

Zayıf kur, küresel krizden çıkarken büyüme çabası içinde olan ülkelere, ihracattaki rekabet gücünü artırmak suretiyle destek sağlıyor.

 

ARTAN SAYI ÇÖZÜMÜ ZORLAŞTIRIYOR

Kurlarının değerini düşürme çabasındaki ülkelerin sayısının giderek artması, konunun küresel ekonominin masaya yatırıldığı toplantılarda eş güdümlü olarak değerlendirilmesini de zorlaştırıyor.

 

Örneğin, Kasım ayında düzenlenecek G20 toplantılarına ev sahipliği yapacak Güney Kore, konunun toplantının gündemine gelmesine çok sıcak bakmıyor. G.Kore'nin bu şekilde düşünmesinin ardında, komşusu ve en büyük ticari ortağı Çin'i kızdırmak istememesi de önemli rol oynuyor.

 

Haberin Devamı

Bloomberg'in verilerine göre, Brezilya reali geçen senenin başından beri ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 35 değer kazanarak, en çok güçlenen kurlar arasında yer aldı.

 

Mantega'nın bu konuda yaptığı daha önceki sert çıkışlara rağmen Brezilya, spot döviz piyasasına müdahaleden başka bir hamle yapmadı.

 

* Bu yazı Financial Times'ta, "Brazil in ‘currency war’ alert" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:   Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet       Â

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet    

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!