Brezilya bankaları ezber bozuyor

Güncelleme Tarihi:

Brezilya bankaları ezber bozuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2010 10:36

'Daha fazla insan, daha fazla borçlanma' tanımlaması, ABD’deki finansal krizin asıl nedeni olarak görülse de bu kavram Brezilya’da bankacılık sektörüne yatırım yapmanın temel nedeni olmuş durumda.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor   

Brezilya’da bankacılık sistemi diğer ülkelerdeki kadar aktif değil. ABD’li banka BofA Merrill Lynch’in araştırma şirketi Global Research’e göre, ülkede ödenmeyi bekleyen mortgage kredileri, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3’üne denk geliyor. Bu oran, ABD’de yüzde 72 iken, Çin’de yüzde 18 seviyesinde bulunuyor.

Bununla birlikte, Brezilya ekonomisi inanılmaz bir hızla büyüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), ülkenin GSYİH’nın yüzde 7.1 oranında artacağını tahmin ediyor. Bu büyüme, nüfustan kaynaklanan avantajla da desteklenince, Brezilya’nın orta sınıfının büyümesi hız kazanıyor.  

İsviçreli banka Credit Suisse, geçen beş yılda Brezilya’nın orta gelirli çalışanlar grubuna 22 milyon kişinin katıldığını tahmin etti. Şu anda ülkenin 201 milyonluk nüfusunun yüzde 50’sine yakını orta gelirli grubuna dahil edilebiliyor.  

Haberin Devamı

 

KREDİLER BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR   

Bu sınıfın yükselişi, artan ihtiyaçları karşılmak için gereken kaynak arayışını da fazlalaştırıyor.

 

Ulusal çapta hizmet veren hukuk şirketi Shearman & Sterling’in São Paulo’daki operasyonlarını yürüten Robert Ellison, “Brezilya’daki mağazalarda dayanıklı tüketici mallarının fiyatları, yıllık bazdan çok aylık hareketlere göre değişir. Bu da Brezilyalıların hayatında kredinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor” dedi.

  

Ellison, aynı zamanda Temmuz ayında kadar 2010’daki dağıtılan kredilerin geçen yıla kıyasla yüzde 19.7 oranında arttığını da belirtti. 

 

Diğer yandan ABD’lilerin çektiği sıkıntılar ve Brezilya’nın yaşadığı finansal krizler hatırlandığında, en büyük risk,  aşırı kredi kullanımı gibi görünüyor.

 

Credit Suisse’nin bankacılık analistlerinden Marcelo Telles, bundan beş yıl önce insanların kredi kullanımlarının gelirlerinin yüzde 15’ine denk gelirken, şimdilerde yüzde 30’a çıktığına dikkat çekti.

 

Haberin Devamı

Her şeyin ötesinde, Brezilya’nın bilançosu oldukça sağlıklı görünüyor. Borsa aracılık şirketi Raymond James’e göre, ülkenin kamu sektörü borcu, GSYİH’nin yüzde 40’ına denk geliyor. Bu birçok Avrupa ülkesine ve gelişmekte olan ülkeye göre oldukça iyi bir orana denk geliyor.

 

*Bu haber Wall Street Journal gazetesinde "Brazil's Aspirational Banks" başlığıyla yayımlanan makaleden derlenmiştir.

  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!