Brevik için idam isteyenlerin sayısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Brevik için idam isteyenlerin sayısı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2012 13:42

Norveç’te yargılanmaya başlanan 77 kişinin katili Anders Behring Breivik kamuoyunda idam tartışmalarına yol açtı. Geçen yıl Temmuz ayında Oslo ve Utoya adalarındaki saldırıda 17 yaşındaki Türk kızı Gizem Doğan dahil 77 kişiyi gözünü kırpmadan öldüren Breivik’in mahkeme salonunda kurbanlara karşı ilgisiz tavrı, “Hapis cezası ona yetmez” diyenlerin sayısını artırdı.

Haberin Devamı

Breivik’i yargılayan mahkemenin beş yargıcından biri olan Thomas Inbredoe’nin sosyal paylaşım sitelerinde yayımladığı mesaj tartışmaları alevlendirdi.

Mesajında “(Breivik için) tek adi ceza ölüm cezasıdır!!!!!!” diye yazan Inbredoe, yerel bir gazeteye verdiği demeçte de bu görüşünü tekrarladı.

Mahkemenin Başyargıcı Wenche Elizabeth Arntzen, Oslo’da bir otelde resepsiyonist olarak çalışan 33 yaşındaki Inbredoe’yi görevden aldı. Çünkü Norveç’te idam cezası yasak. Breivik, mevcut yasalara göre en fazla 24 yıl hapis yatacak. Yargıç Amtzen, Inbredoe’nin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle artık görevini yerine getiremeyeceğini ileri sürdü.

Norveç yargı sistemine göre, sıradan vatandaşlar “yargıç sıfatıyla” davalarda görev alıyor. Davalara bakan yargıçların üçü sıradan vatandaşlardan seçiliyor ancak son kararı hukuk eğitimi almış yargıçlar veriyor.

Haberin Devamı

Inbredoe’nin görevden alınması yine internet paylaşım sitelerinde günün konusu oldu. Binlerce kişi Inbredoe’den yana görüş belirtirken, idam cezası karşıtları Yargıç Arntzen’in doğruyu yaptığını belirtti.

Yargıç Arntzen dünkü duruşmada, ifade vermesi için yarım saat tanıdığı Brevik'in, Müslümanlık ve göçmenlik karşıtı görüşlerini tekrar etmeye başlaması üzerine sözünü kesmiş ve yerine oturtmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!