Bravo hákim bey

Güncelleme Tarihi:

Bravo hákim bey
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dayakçı kocaya 6 ay eve girmeme cezası

İZMİR'de 7'nci Sulh Hukuk Mahkemesi, boşanmak üzere olduğu 2 çocuk annesi eşi Melihat Öder'i (35) kendisiyle barışmak istemeyince sokak ortasında evire çevire döven öfkeli kocaya, 6 ay eşinin evine girmeme cezası verdi. Önder Öder (38), kendisini Ailenin Korunmasına Dair Kanun'a dayanarak, kanundaki en uzun süreli eve girmeme cezaya çarptıran hákimin karşısında sus pus oldu. Önder Öder, 11 yıllık eşini terkedince, evliliği süresince sürekli dayak yediğini söyleyen Melihat Öder de boşanmak için dava açtı. Ancak Önder Öder, bir süre sonra pişman oldu ve eşinin kapısına dayandı. Alkolün de etkisiyle rezalet çıkartan Önder Öder'i önce eve almak istemeyen Melihat Öder de mecbur kalıp kapıyı açtı. Zorla içeri giren dayakçı zorba koca, talihsiz kadına zorla tecavüze yeltendi. Melihat Öder kendini dışarı atınca da peşinden giderek herkesin gözü önünde dövdü. Yediği dayaktan yüzü gözü kan revan içinde kalan ve elbisesi yırtılan Melihat Öder karakola başvurunca gelen polisler Önder Öder'i gözaltına aldı.

JET KARAR

Melihat Öder, avukatıyla birlikte Cumhuriyet Savcılığı'nda eşinden şikáyetçi oldu. Melihat ve Önder Öder aynı gün İzmir 7'nci Sulh Hukuk Mahkemesi Hákimi Reşat Bilir'in karşısına çıkarıldı. Hákim Bilir, karşısında yüzü gözü kan içinde, elbiseleri yırtık kadını görünce yarım saat gibi kısa süre içinde jet gibi karar vererek, ‘‘Ailenin Korunmasına Dair Kanun' gereği, kocayı 6 ay eve girmeme cezasına çarptırdı. Önder Öder'e, karara uymaması halinde tutuklanacağı da tebliğ edildi. Önder Öder duruşmada söyleyecek söz bulamadı, eşini sevdiğini, durumun düzeleceğini söylemekle yetindi.

11 YIL DAYANDIM

Kararı sevinçle karşılayan Melihat Hanım, ‘‘Benim durumumda olan kadınlar dayakçı kocalarından korkmayıp mahkemeye başvursunlar. Bunların başka türlü düzeleceği yok. Ben onların öncüsü olmak istiyorum’’ dedi. 11 yıldır dayak yemesine karşın düzelir umuduyla sesini çıkartmadığını, alkol alınca ne yaptığını bilmeyen eşinin çocuklarını da dövdüğünü anlatan Melihat Öder, bir de boşanma davasından vazgeçmesi için tehdit edildiğini ifade etti. Kararla rahatladığını anlatan Melihat Öder, şunları söyledi,

TEDAVİ GÖRDÜM

‘‘Eşim Aydın İncirliova'dan zengin bir ailenin çocuğuydu. Yedi yıl benimle evlenmek için peşimden koştu. Beni istemeye gelen diğer görücüleri tehdit edip korkutuyordu. İki yıl nişanlı kalıp evlendik. Ancak evliliğimizin üçüncü gününden itibaren dayak atmaya başladı. Vücudum morluklar içinde kalıyordu. Zaman zaman sokağa bile çıkamıyordum. Bir oğlumuz, bir kızımız oldu. Ancak dayaktan vazgeçmedi. Alkol alınca ne yaptığını bilmeyip sapıtıyor. Ayılınca hiçbir şey olmamış gibi davranıyor. Yediğim dayaklar yüzünden psikolojik tedavi bile gördüm. ’’

Sokak ortasında dövüldü

İzmir'in Göztepe Semti'nde sokak ortasında eşi Önder Öder'den dayak yiyen Melihat Hanım, ölümden döndüğünü söylüyor. Dehşet dakikalarını anlatan Öder, ‘‘Sarhoştu ve ne yaptığını bilmiyordu. Bana saldırdırınca düştüm. Üzerime oturup boğazımı sıktı. Boğulmak üzereyken son gücümle hamle yaptım ve elinden kurtuldum. Sokakta yine yakaladı meydan dayağı çekti. Canıma kasteden adamla yaşamayamam’’ dedi.

Ailenin Korunmasına Dair Kanun

AİLENİN Korunmasına Dair Kanun'un, aile içi şiddeti önlemeye yönelik maddesi şöyle:

‘‘4320 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen maddelere ek olarak, eşlerden birinin veya çocukların veya aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerinden birinin, aile içi şiddete maruz kaldığını kendilerinin veya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bildirmesi halinde; Sulh Hukuk Hakimi resen meselenin mahiyetini gözönünde bulundurarak aşağıda sayılan tedbirlerden bir ya da birkaçını birlikte veya uygun göreceği başkaca tedbirleri de hükmedebilir.

Kusurlu eşin:

A:Diğer eşe veya çoçuklara veya aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerine karşı şiddete veya korkuya yönelik davranışlarda bulunmaması.

B: Müşterek evden uzaklaştırılarak bu evin diğer eşe ve varsa çocuklara tahsisi ile diğer eş ve çocukların oturmakta olduğu eve veya iş yerine yaklaşmaması.

C: Diğer eşin, çocukların veya aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerinin eşyalara zarar vermemesi.

D: Diğer eşi, çocukları veya aynı çatı altında yaşayan aile bireylerini iletişim vasıtasıyla rahatsız etmemesi.

E: Varsa silah ve benzeri araçlarını zabıtaya teslim etmesi.

F: Alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanılmış olarak ortak konuta gelmemesi veya ortak konutta bu maddeleri kullanmaması.

Yukarıda hükümlerin tatbiki maksadıyla öngörülen süre altı ayı geçmez ve kararda hükmolunan tedbirlere aykırı davranılması halinde tutuklanacağı ve hürriyeti bağlayıcı cezaya hükmedileceği hususu kusurlu eşe ihtar olunur. Hakim bu konuda mağdurların yaşam düzeylerini gözönünde bulundurarak tedbir nafakasına hükmeder.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!